Po prezidentų susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje V. Juščenka sakė ir toliau remiąs idėją, kad į Lietuvą ateityje būtų tiekiama Ukrainoje gaminama elektra.

"Prieš kelis mėnesius trišaliame susitikime, kuriame dalyvavo energetikos sričių viceministrai iš Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos, aptartos elektros energijos tiekimo problemos iš Ukrainos į Lietuvą. Šiandien taip pat aptarėme šį klausimą", - sakė V. Juščenka.

Ukrainos prezidento teigimu, Ukraina turi pakankamai pajėgumų gaminti Baltijos šalims skirtą elektrą.

"Reikia ekspertų lygiu sudaryti trišalę darbo grupę, kur būtų svarstomi techniniai klausimai, tokie kaip energijos tiekimas į Baltarusijos teritoriją. Tai būtų naujų pajėgumų perdavimo linijos arba senosios linijos pakeistos naujomis, galingesnėmis", - sakė V. Juščenka.

Ukrainos vadovas žurnalistams taip pat paskelbė, kad dvi Ukrainos įmonės oficialiai kreipėsi į Lietuvą dėl konkurso, kuris bus rengiamas statant atominę elektrinę. Anot V. Juščenkos, Ukraina turi 90 proc. reikalingos įrangos.

Prezidentas V. Adamkus konkrečiau šių planų nedetalizavo, bet pabrėžė, kad bendrų planų energetikos srityje įgyvendinimas bus vienas iš svarbiausių uždavinių.

"Buvome atominės energijos šalis, tokia liksime ir ateityje. Iš savo pusės noriu padėkoti už Jūsų jau dabar išreikštą norą mums pagelbėti šioje srityje", - kreipdamasis į V. Juščenką sakė V. Adamkus.

Naują Visagino atominę elektrinę Lietuva ketina statyti kartu su Lenkija, Estija ir Latvija. Tikimasi, kad šis projektas užtikrins regiono energetinę nepriklausomybę.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją