Antradienį tam, kad R. Žilinskas ir V. Gapšys būtų traukiami baudžiamojon atsakomybėn, pritarė po 88 parlamentarus. Buvusio žurnalisto teisinės neliečiamybės išsaugojimui pritarė 18 (daugiausia „darbiečiai“, keli „tvarkiečiai“ ir vienas Mišrios parlamentarų grupės narys), antrojo – 15 politikų („darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“). Komentuodamas šiuos rezultatus, konservatorius-krikdemas Jurgis Razma teigė, jog „Seimas apgynė savo garbę“.

Kad V. Uspaskichas galėtų būti teisiamas, pritarė dar daugiau parlamentarų – 90, prieš balsavo 12 (devyni „darbiečiai“ ir trys „tvarkiečiai“). Pats DP vadovas balsavime nedalyvavo.

Jis, kalbėdamas iš tribūnos, jau ne pirmą sykį kartojo, kad finansinės veiklos byla yra politizuota. „Vienintelė mano kaltė, kad esu DP pirmininkas“, - tvirtino V. Uspaskichas.

Politikas lygino save su įkalintu buvusiu „Jukos“ prezidentu Michailu Chodorkovskiu ir buvusiu Rusijos bankininku Igoriu Babenka, kuriuos esą garsiai gynė politikai, dabar siūlę panaikinti jo teisinę neliečiamybę.

Savo ruožtu „darbietė“ Loreta Graužinienė bylą vadino susidorojimu su šia partija. Parlamentarė priminė, kad antradienį Maskvoje laidojamas Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Aleksijus II, asmeniškai įteikęs net tris ordinus V. Uspaskichui, lankęsis pas jį namuose ir valgęs „šventą duoną“ iš jo motinos rankų.

„Jūs rašote politinį nuosprendį už tai, kad (V. Uspaskichas – DELFI) nevykdė kai kurių „valstybininkų“ valios ir jiems pasipriešino“, - piktinosi L. Graužinienė.

Kritikuodama su Seimo sprendimu panaikinti V. Gapšio neliečiamybę, ji tvirtino: „Vaikas iš viso čia ne prie ko“.

Pats „darbietis“, praėjusią savaitę agituodamas Seimo narius neleisti jo patraukti baudžiamojon atsakomybėn, prašė negadinti jo, kaip jauno politiko, karjeros.

Bijo prokurorų „buldozerio“

Dėl leidimo leisti patraukti politikus baudžiamojon atsakomybėn į Seimą kreipėsi generalinis prokuroras Algimantas Valantinas. Parlamentaro teisinę neliečiamybę gali panaikinti tik Seimas mažiausiai 71 nario pritarimu. Seimui nesutikus, baudžiamasis procesas politikų atžvilgiu turi būti nutrauktas.

Prieš balsuodami parlamentarai kone pusvalandį ginčijosi dėl procedūrų. L. Graužinienė pasiūlė iš naujo formuoti komisijas ar net paleisti Seimą. Be to, „darbiečiai“ siūlė dėl neliečiamybės naikinimo balsuoti slaptai, o prieš apsisprendžiant dėl V. Gapšio padaryti dar vieną pertrauką, tačiau dauguma parlamentarų tam nepritarė.

Nulemti parlamentarų likimą Seimas turėjo dar praėjusią savaitę, bet nepritarus dviejų komisijų, sprendusių R. Žilinsko ir V. Gapšio likimą, siūlymams, galutinis verdiktas perkeltas į antradienį. Toks pat sprendimas priimtas ir dėl V. Uspaskicho, nors Seimas tą dieną net nebalsavo dėl komisijos parengto rezoliucijos projekto.

Viena Seimo komisija, vadovaujama Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovo Vidmanto Žiemelio, pasiūlė nenaikinti R. Žilinsko teisinio imuniteto. Jos nariai neįžvelgė, kodėl parlamentaras turėtų būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn. Tačiau Seimas su tokiu rezoliucijos projektu nesutiko.

Buvęs LNK „Žinių“ vedėjas R. Žilinskas ir jo draugas Markas Gurskis kaltinami viešosios tvarkos pažeidimu, septynių policijos pareigūnų įžeidimu bei pasipriešinimu jiems. Už tai gresia iki 3 metų nelaisvės.

R. Žilinskas praėjusią savaitę tikino nesąs kaltas ir neslėpė, kad bijo teismo proceso, mat prokurorai prieš jį esą „įjungė buldozerį“.

Kita komisija, vadovaujama TS-LKD nario Stasio Šedbaro, pasiūlė nenaikinti V. Gapšio teisinės neliečiamybės. Parlamentarai prokurorų pateiktoje medžiagoje nerado pakankamai argumentų leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Rezoliucijos dėl V. Gapšio projektui parlamentarai taip pat nepritarė.

Tačiau komisija pasiūlė panaikinti toje pačioje byloje teisiamo V. Uspaskicho teisinį imunitetą. Anot jos narių, šiam politikui, kaip partijos vadovui, tenka didesnė atsakomybė dėl finansinės veiklos nei buvusiam atsakingajam sekretoriui V. Gapšiui. Dėl DP lyderio parlamentarai praėjusią savaitę apskritai nebalsavo.

V. Uspaskichui ir V. Gapšiui inkriminuojamos įvairios veikos, sunkiausia – apgaulingas DP buhalterinės apskaitos tvarkymas. Už tai gresianti griežčiausia bausmė – iki 4 metų laisvės atėmimas.

Kaltinamajame akte nurodyta, kad partija 2004-2006 m. neįrašė į oficialią apskaitą daugiau kaip 24 mln. Lt pajamų, daugiau kaip 23 mln. Lt išlaidų, nesumokėjo valstybei daugiau kaip 3,8 mln. Lt mokesčių ir įmokų.