8 kodekso str. numato, kad informacija turi būti renkama ir skelbiama tik etiškais ir teisėtais būdais. 9 str. nurodo, kad prašydamas informacijos, žurnalistas turi prisistatyti savo pavarde, nurodyti redakciją ir pareigas, įspėti žmogų, kad jo žodžiai gali būti viešai paskelbti visuomenės informavimo priemonėse.

LŽLEK pirmininkė Edita Žiobienė DELFI sakė, kad V. Garastui skambinęs „Kauno dienos“ žurnalistas prisistatė, tačiau neįspėjo, kad jo žodžiai gali būti viešai paskelbti visuomenės informavimo priemonėje. Kitaip sakant, jis nenusakė skambinimo tikslo.

Anot E. Žiobienės, žurnalistas posėdyje nedalyvavo, o dienraščio teisininkas pranešė negalįs atvykti. LŽLEK taip pat nesulaukė „Kauno dienos“ pozicijos. Apie LŽLEK sprendimą „Kauno diena“ turi paskelbti savo numeryje.

Tuo tarpu UAB „Diena Media News“, valdančios „Kauno dieną“, generalinis direktorius Nerius Gasparavičius neatmeta galimybės tokį LŽLEK sprendimą skųsti teismui.

„Oficialaus sprendimo dar nematėme, bet jei jis išties neigiamas, mes jį skųsime teismui“, - DELFI tvirtino N.Gasparavičius.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas 76-erių metų Vladas Garastas kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektorių bei LŽLEK prašydamas įvertinti daug diskusijų apie rasizmą sukėlusias dienraščio „Kauno diena" publikacijas.

V.Garasto prašyme teigta, kad publikacijose išspausdinta privačiame pokalbyje išsakyta nuomonė (o tai esą jau savaime neetiška), iš konteksto išimtus žodžius komentavo įvairių institucijų atstovai, galiausiai jie buvo apibendrintai įvardinti kaip propaguojantys rasizmą.

V. Garastas taip pat prašė įvertinti „Kauno dienos“ publikaciją „Prokurorų ir juodaodžių žaidėjų nuomonės nesutapo“. Pasak V. Garasto, nepaisant to, kad prokuratūra nusprendė nutraukti ikiteisminį tyrimą, laikraštyje ir toliau jo atžvilgiu pateikiamos neetiškos išvados ir apibendrinimai.

Su dienraščio straipsniu susipažinę Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) atstovai spalio mėnesį parašė prašymą Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriui, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tačiau prokurorai V. Garasto veiksmuose nusikaltimo sudėties nerado.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją