Latvijos ekonomikos ministras, atvykęs pasirašyti sutarties, pagal kurią mūsų valstybė ir Latvija viena kitos te ritorijoje galės laikyti dalį naftos atsargų, taip pat pristatė, anot jo, naujausią Latvijos pasiūlymą dėl elektros tilto į Švediją tiesimo.

Lietuva siekia, kad tiltas iš Švedijos eitų į mūsų valstybę, o Latvija, kad į jos. Dėl nesutarimo stringa darbai.

„Mūsų paskutinis pasiūlymas – visoms trims Baltijos valstybėms reikia kurti bendrą operatorių, kuris skirstytų elektrą, ir tada jis spręstų, iš kur jungtis su Skandinavija yra naudingesnė“, – sakė K. Gerhardas.

Paklaustas, ar tada jau Latvija nebeprieštarautų, kad tiltas eitų į Lietuvą, latvių ministras atsakė, jog, jeigu bendra kompanija skaidriai spręstų elektros skirstymo klausimus, tuomet skirtumo, į kur tiesti kabelį, nėra.

Laikinasis Lietuvos ūkio ministras Vytas Navickas sako, kad trijų Baltijos valstybių elektros skirstytojų, visų priklausančių buvusios Sovietų Sąjungos elektros sistemai, sujungimas į vieną bendrovę nieko neduos.

„Ta sistema turi turėti prasmę. Jie tarpusavyje nelabai vienas kitą gali išgelbėti, jeigu būtų koks elektros stygius. Dabar, kaip žinome, esame sujungti į bendrą Rytų valstybių bloką“, – tvirtina V. Navickas.

Ūkio ministras sako, kad reikia negaišti laiko ir pagal jau atliktas studijas iš Švedijos kabelį tiesti į Lietuvą.