Tačiau gamintojai tvirtina, esą tokia baimė nepagrįsta – reikia tik teisingai naudoti virtuvės indus ir žinoti, iš ko jie pagaminti bei kam skirti. Kiekvienas indas turi ir privalumų, ir trūkumų, į kuriuos visada būtina atsižvelgti.

Aliuminis – ne kiekvieną dieną

Šie indai lengvi, ne itin brangūs ir palyginti ilgaamžiai. Jie nerūdija, valgis juose greitai aušta. Tačiau aliuminis daro toksinį poveikį organizmui, jis ypač pavojingas kaulų ir nervų sistemai. Aliuminio dalelytės patenka į organizmą aliuminiui liečiantis su rūgščiais produktais (pomidorai, citrinos, abrikosai, dilgėlės).

Prancūzijoje atliktais tyrimais nustatyta, kad, geriant vandentiekio vandenį, kurio litre yra daugiau kaip 100 mikrogramų aliuminio, didėja pavojus susirgti Alzheimerio liga.

Patarimas: aliuminio indus galima naudoti tik retkarčiais. Kokybiški aliuminio indai yra storasieniai, padengti rūgštims atsparia plėvele, apsaugančia nuo metalo sąveikos su rūgščiais produktais.

Silikonas

Silikoniniuose induose gaminamas maistas nesvyla, valgį lengva išimti atlenkus elastinės formos kraštą. Šie indai ypač patogūs gaminti valgius iš tešlos, bet netinka suflė, nes iš silikoninio paviršiaus išsiskiria garai. Todėl maisto gaminius geriau išimti iš formos tuoj pat, dar karštus.

Dar dabar tiriamas silikono atsparumas aukštai temperatūrai: viena šių indų rūšis buvo uždrausta Šveicarijoje dėl sveikatai keliamo pavojaus.

Patarimas: naudokite aukštai temperatūrai atsparias formas; gaminant valgį temperatūra turi būti ne aukštesnė negu nurodyta.

Nerūdijantis plienas – ilgalaikė kokybė

Keptuvės ir puodai daugiausia gaminami iš nerūdijančio plieno. Jie patvarūs, praktiški ir nepavojingi sveikatai. Tačiau jų nepatariama naudoti asmenims, alergiškiems nikeliui. Žyma „Plienas 10/18“ arba „Chirurginis plienas“ reiškia, kad plienas yra labai aukštos kokybės, atsparus korozijai. Tokių indų negalima perkaitinti: paviršius pajuoduoja ir pasidengia nenuplaunamomis dėmėmis.

Patarimas: naudokite kokybiškus, storasienius indus su kelių sluoksnių dugnu, kuris tolygiai paskirsto šilumą; juose ruošti valgį galima su labai nedideliu aliejaus ir vandens kiekiu. Patartina naudoti dangčius iš nerūdijančio plieno: jie sulaiko šilumą, dėl to sutrumpėja valgio gaminimo laikas.

Plastikas. Neperkaitinti!

Indai lengvi, nedūžtantys, nebrangūs, kompaktiški, juose gerai laikosi produktai. Dažniausiai juose gaminamas maistas mikrobangų krosnelėje. Tačiau ne visi plastikiniai indai atsparūs aukštai temperatūrai, todėl jų nepatariama perkaitinti. Ilgai arba stipriai kaitinamo plastiko molekulės pereina į maistą, ypač į riebius produktus (mėsą, varškę).

Taip pat nepatariama dėti karšto arba riebaus maisto į plastikinius indus (riebalai lengvai įsisavina visas kenksmingas medžiagas). Tas pats pasakytina ir apie maistinę plėvelę, nes ji termiškai neatspari.

Patarimas: plastikas idealiai tinka sausiems ir šaltiems produktams. Geriausia maistą šildyti mikrobangų krosnelėje stikliniuose induose.

Varis – ypatingiems atvejams

Jis taip pat laiko šilumą, greit įkaista, lėtai aušta, maistas variniuose induose nesvyla.

Trūkumas – juose negalima laikyti rūgščių produktų, nes varis jungiasi su azoto rūgštimi, kurios yra indų plovimo priemonėse. Dažnai varinių indų vidus padengiamas kitu metalu, kad varis tiesiogiai nesiliestų su produktais. Kokybiški variniai indai brangūs.

Patarimas: variniuose induose virkite uogienes, mat juose idealiai paskirstoma šiluma, dėl to nesvyla cukrus.

Keramika – tradicijos ir ekologija

Keramika neišskiria jokių kenksmingų medžiagų. Nedegto molio induose galima maistą gaminti be vandens ir riebalų, tik pirma juos būtina trumpai panardinti į vandenį.

Neemaliuotos keramikos negalima plauti indų plovikliais. Keraminiai indai sunkūs, dužūs. Be to, šaltos keramikos negalima dėti į karštą orkaitę.

Patarimas: visada skaitykite informaciją etiketėje – dažai, kuriais padengti tokie indai, gali skleisti toksines medžiagas.

Ketus – patvarumas

Indai iš ketaus patvarūs, ilgaamžiai, įšyla vienodai, laiko aukštą temperatūrą. Žinovai vertina keptuves ir virdulius be dangčio: juose pagamintas maistas skaniausias. Prieš vartojimą ketaus indą reikia pašildyti su truputėliu aliejaus, o panaudojus iššluostyti suvilgyta aliejumi servetėle.

Patarimas: ketaus indų nevalykite šveitikliais – gaminamas maistas lips prie dugno.

Stiklas – trapus grožis

Indai iš stiklo ekologiški, praktiški, atrodo labai estetiškai, valgį juose galima ir gaminti, ir patiekti. Bet jie dužūs, neatsparūs temperatūros svyravimams, kartais juos sunku išplauti.

Patarimas: visada skaitykite etiketę – joje turi būti nurodytas atsparumo karščiui ir šalčiui laipsnis bei tai, ar indas dužus, atsparus smūgiams.

Medis – natūralumas

Pagrindiniai trūkumai: pažeistame paviršiuje likus mažų maisto dalelių susidaro palankios sąlygos mikrobams veistis. Šiuo atžvilgiu atspariausias yra bambukas.

Patarimas: medinius indus galima valyti baltuoju actu – taip pašalinami ir mikrobai, ir kvapai.

Atkreipkite dėmesį į padengtus teflonu indus, kuriuose gaminamas maistas nesvyla.

Juose galima ruošti valgį su minimaliu aliejaus kiekiu. Bet tokios keptuvės ir puodai turi būti labai geros kokybės. JAV aplinkos apsaugos agentūros ekspertai perspėja, kad indai su polimerine danga išskiria kancerogenines medžiagas.

Jų negalima valyti šveitikliais, labai įkaitinti, ypač tuščių. Pastebėjus, kad pažeistas tefloninės dangos paviršius, indo nebegalima naudoti.