Gražindamos figūrą, vadovaukitės trimis principais:

1. Būkite išmintinga: nekankinkite savęs negailestingomis dietomis ir nepulkite į depresiją, jei po trijų dienų nebus pastebimo rezultato;

2. Nusiteikite, kad procesas bus ilgalaikis, o geriausiai - nuolatinis (greito rezultato nebus bet kokiu atveju arba jis bus labai trumpalaikis);

3. Tikėkite savimi ir sėkme. Atminkite – kiekvienas judesys priartina jus prie jūsų idealios figūros, taigi einate teisingu keliu.

Pradėkime nuo mitybos

Ir maitinančios, ir nemaitinančios motinos, kad ir kaip norėtų greitai numesti svorio besilaikydamos dietos, turėtų atsisakyti šios minties. Jei vis dar maitinate kūdikį, tai dieta, siekiant apsaugoti jūsų ir jūsų mažylio sveikatą, yra tiesiog draudžiama – motinos piene turi būti medžiagų, kurios būtinos vaikui, o ir jums vitaminų bei mineralų stoka yra visiškai nepageidautina.

Jei nebemaitinate, dietos laikytis taip pat netikslinga dėl dviejų priežasčių. Pirma, jūsų organizmas turi atsigauti po nėštumo, todėl papildomas krūvis, kad ir kiek svorio būtumėte priaugusi, nebus naudingas. Antra ir svarbiausia priežastis – naujausi dietologijos tyrimai rodo, kad visos dietos yra laikinos. Svoris mažėja tik tol, kol laikomasi dietos, nes dažniausiai organizme mažėja vandens, o ne riebalų atsargos.

Todėl geriau pakalbėkime apie sveiką, subalansuotą mitybą. Jei esate maitinanti mama, tai savaime suprantama, kad turėtumėte sveikai maitintis – gydytojai maitinančioms motinoms nerekomenduoja valgyti riebaus, kepto, rūkyto, sūdyto, miltinio, saldaus ir greito maisto, gerti angliarūgšte prisotintų gėrimų ir panašiai.

Reikėtų valgyti tai, kas naudingiausia: virtą mėsą ir žuvį, vaisius, daržoves, riešutus, sėklas, kruopas.

Keletą mėnesių aktyviai judėdama ir sveikai maitindamasi, jūs be jokios abejonės numesite svorio! Be to maitinimas krūtimi, priešingai, nei byloja mitai, lieknėti netrukdo, o tik padeda. Būtent ruošdamasis maitinimui jūsų organizmas nėštumo metu kaupė riebalus. Taigi dabar atėjo laikas tuos riebalus sunaudoti. Ir lengvai lieknėti.

Reziumė: gyvenimo būdas – ne dietų maratonai, o sveika mityba.

Krūtinė

Kitas mus neraminantis dalykas – tai krūtinės formos pasikeitimas. Be abejonės, gravitacijos poveikis niekada neišnyks ir iki senatvės mums vargu ar pavyks išsaugoti mergaitišką krūtų formą, bet jei krūtinės keitimasis natūralus, tai ar verta tiek dėl to jaudintis? Yra ir svarbesnių dalykų – pavyzdžiui, celiulitas ar strijos, apie kurias pakalbėsime vėliau.

Jeigu norite išlaikyti krūtų formą, yra kelios taisyklės, kurios kiek įmanoma ilgiau padeda pristabdyti formos keitimąsi.

Pirmas ir svarbiausias dalykas – tai laikysena. Nespauskite krūtinės ir maitindama ar sūpuodama vaiką nesusilenkite lyg japoniškas skėtis. Geriau sau ant kelių, po mažyliu, pasidėkite pagalvę arba atsigulkite ant lovos, o kūdikį pasiguldykite šalia.

Antras dalykas – liemenėlė. Ji būtinai turi būti speciali, skirta maitinančioms motinoms. Tokias liemenėles reikia pradėti nešioti dar gimdymo namuose, prieš pasirodant pienui ir dėvėti iki maitinimo periodo pabaigos arba iki tol, kol pienas išnyks. Liemenėlė turi būti geros formos, plačiais dirželiais, prilaikanti krūtis iš visų pusių.

Nors tokia liemenėlė nepanaši į seksualius nėriniuotus apatinius, bet sutikite, kad gražią liemenėlę galėsite dėvėti vėliau, o štai naujos krūtų formos neįgysite. Kai kurie specialistai rekomenduoja šią liemenėlę dėvėti visą parą, net ir naktį.

Jeigu reikia nusiurbti pieną – darykite tai ne rankomis, o naudokite šiuolaikinius pientraukius. Taip krūtis išlaikysite geresnės formos, o ir pats nusiurbimas bus malonesnis. Ir nepamirškite laikysenos!

Krūtinės formą gali padėti išlaikyti ir įvairūs specialūs kremai, skirti krūtų formai bei odos būklei gerinti, arba kremai nuo strijų, kuriais profilaktiškai rekomenduojama teptis pusę metų po gimdymo, net jei strijos jums nėštumo metu neatsirado.

Tik nepamirškite patikrinti, ar kremo sudėtyje nėra medžiagų, galinčių pakenkti kūdikiui. Taip pat netikėkite reklamomis, siūlančiomis stebuklingą poveikį turinčias priemones: pvz. žadančių, kad krūtinė tris kartus padidės per tris dienas. Jeigu būtų išrasta tokia efektyvi ir saugi priemonė, tai plastinė chirurgija jau seniai būtų išnykusi be pėdsakų.

Dar pakalbėkime apie grožio chirurgiją. Be abejonės, žvelgdamos į krūtinę PO, bei prisimindamos krūtinę PRIEŠ, o dar jeigu sąskaitoje turite pakankamą kiekį pinigų, galite užsinorėti spjauti į viską ir gultis ant chirurgo stalo. Bet, kaip sako patys chirurgai, tik keliems procentams visų moterų, kurios po gimdymo ateina pakoreguoti krūtinės, tokia procedūra iš tikrųjų reikalinga. Likusios tiesiog per mažai save myli. O komplikacijų rizika yra labai didelė.

Tačiau jeigu viską išbandėte ir nematote kitos išeities, geriau rinkitės patikimą medicinos centrą, priklausantį klinikinei ligoninei ir turintį rekomendacijas, bet prieš tai dar kartą pagalvokite – juk yra daug pratimų, padedančių pakelti krūtinę ir pagerinti jos formą. Atliekant tokius pratimus tikrai galima pasiekti pastebimų rezultatų. Svarbiausia – tuos pratimus daryti reguliariai.

Nevertėtų pamiršti, kad gydytojai rekomenduoja pradėti sportuoti tik praėjus dviem mėnesiams po gimdymo. Reikia pradėti minimaliais krūviais ir pamažu krūvį didinti. Motinos, kurioms buvo darytas Cezario pjūvis, treniruotis pradeda dar vėliau. Bet kuriuo atveju būtų geriau, jeigu prieš pradėdamos mankštintis, pasikonsultuotumėte su gydytojais.

Paprasčiausias ir efektyviausias pratimas – tai atsispaudimai. Rankos sulenktos per alkūnes, kojos – per kelius. Stenkitės krūtine, o ne smakru paliesti žemę. Nugara tiesi, neišsilenkite. Pradžioje pratimą kartokite tiek kartų, kiek jums pavyksta, o vėliau kartojimų kiekį didinkite po vieną per dieną. Kitas, „pažangesnis“, šio pratimo variantas: rankos per alkūnes nesulenktos, lygiagrečios liemeniui.

Atsispaudimus galima daryti pakaitomis su kitu pratimu: pradinė padėtis – gulite ant pilvo, kojos plačiau už pečius, kojų pirštų galai atremti į žemę, rankos tiesios priešais save. Pakeliate pečius, suartindamos mentes ir grįžtate į pradinę padėtį.

Jei atsispaudimus daryti sunkoka, yra visai paprastas, bet ne mažiau efektyvus pratimas. Atsistokite, kojas pastatykite pečių plotyje, alkūnes nukreipkite į šonus, o delnus suglauskite priešais save krūtinės aukštyje (maldos poza) ir 20 sekundžių spauskite delnus vieną į kitą iš visų jėgų. Atsipalaiduokite ir pakartokite. Šį pratimą galima kartoti po kelis kartus per dieną, po 30-40 kartų.

Taip pat galite sportuoti su guma arba svarmenimis. Atsigulkite ant nugaros, paimkite svarmenis, atitraukite rankas į šonus. Vėliau sudėkite rankas priešais save. Kartokite 2 serijas po 10 kartojimų.

Kitas pratimas su svarmenimis. Pradinė padėtis – rankos su svarmenimis už galvos. Keliate juos iki liemens aukščio priešais save. Dar vienas variantas: rankos laisvai padėtos ant grindų, vėliau pakeliate virš galvos ir vėl nuleidžiate. 2 serijos po 10 kartojimų.

Su guma galite mankštintis stovėdama: laikykite dilbius lygiagrečiai su grindimis ir kiek tik galite ištempkite gumą. Taip pat galite atsigulti, imti į rankas gumą ir tampyti ją gulėdamos – o kuo žemiau nuleisite rankas, tuo sunkesnis ir efektyvesnis bus pratimas. Svarbu ir tai, kad vienu metu treniruosite krūtinę ir rankų raumenis.

Bus tęsinys

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)