Antradienį Seimo laikinoji tyrimo komisija, kuriai pavesta išsiaiškinti, ar patenkinti prokurorų prašymą panaikinti parlamentarų V. Uspaskicho ir buvusio DP vicepirmininko bei atsakingojo sekretoriaus Vytauto Gapšio teisinę neliečiamybę, išklausė šių politikų ir prokuroro Sauliaus Versecko paaiškinimus.

„Darbiečiai“ pusantros valandos užtrukusiame posėdyje kartojo ir toliau manantys, kad byla yra politizuota, todėl teisinio imuniteto esą negalima naikinti.

Į komisijos narės Liberalų sąjūdžio atstovės Dalios Kuodytės repliką, kad parlamentarams nereikėtų bijoti teisinės neliečiamybės panaikinimo, V. Uspakichas atšovė: „Bijau šito teismo, bijau, kaip politikas“. Vėliau jis pridūrė, esą byla yra sufabrikuota.

„Procedūrinių pažeidimų buvo, tam tikro neprofesionalumo negalima nepastebėti. Bet jei mes savo valstybėje bijome teismų…“ – svarstė D. Kuodytė. „Deja, aš bijau“, - toliau tikino DP vadovas.

V.Uspaskichas: „Man nebuvo ko skubėti į Lietuvą“

Teisiamiems „darbiečiams“ užkliuvo tai, kad nors Valstybės saugumo departamentas (VSD) duomenų apie galimai neteisėtą DP finansinę veiklą turėjo jau 2005 m., tyrimas buvo pradėtas tik 2006 m., be to, tyrime esą aktyviai dalyvavo VSD pareigūnai.

„Kažkodėl to prireikė, kai mano gimtinėje įvyko tragedija – sudegė namas, kuriame aš išaugau, ir mano brolis motinos akyse“, - komisijos posėdyje kalbėjo V. Uspaskichas.

DP lyderis piktinosi, kad krata partijos būstinėje buvo atlikta be liudininkų. Jo namuose per kratą seife rastų 2 mln. Lt grynais esą reikėjo koncerno „Vikonda“ veiklai.

„Santykiai su žmona tapo blogesni. Viktoro Muntiano kompanija išėjo, įkalė peilį į nugarą. Reikėjo išvažiuoti iš Lietuvoje, nes įvyko tragedija šeimoje, partija pasiūlė trauktis iš pirmininko posto. Aš atsitraukiau, man nebuvo ko skubėti į Lietuvą. Man buvo pavojinga važiuoti į Lietuvą“, - motyvuodamas maždaug pusantrų metų užtrukusią viešnagę Rusijoje, aiškino politikas.

V. Uspaskichas tvirtino sugrįžęs „savo valia, nieko neragintas“. Antradienį DP lyderis pripažino, kad policija gerai su juo elgėsi, kai vos išlipęs iš lėktuvo buvo suimtas, tačiau stebėjosi, kodėl S. Verseckas per apklausą byloje dėl buhalterinės veiklos domėjosi ideologija ir DP sąsajomis su jaunimo organizacija „Darbas“.

Politikas taip pat piktinosi, kad teismo posėdis, kuriame buvo sprendžiama, ar leisti jį suimti, buvo uždaras, nors tiek jis, tiek advokatai, tiek prokuroras sutiko su viešu svarstymu.

„Kodėl staiga tapau pavojingas?“ – retoriškai klausė V. Uspaskichas, priminęs, kad jam priklausančios įmonės Lietuvoje „sukūrė“ dešimtis milijardų litų.

V. Gapšį papiktino, kad pareigūnai paėmė ir iki šiol negrąžino asmeninio kompiuterio, o jam pareikštus pirminius įtarimus, neskaitant asmens duomenų, sudarė mažiau nei 80 žodžių. „Gavęs tokį įtarimą, mano advokatas vos neapsivertė kėdėje ir pasakė: „Vytautai, nežinau, nuo ko tave ginti“.

„Tegul įrodo Generalinė prokuratūra, kad mes darėme kažką antivalstybinio, jei kratas būstinėje atliko VSD, jei reikėjo V. Uspaskicho ieškoti ne policijos, o VSD pareigūnams“, - prašė parlamentaras.

Byloje tebesitęsia įžanginė stadija

V. Gapšys aiškino, jog teisinės neliečiamybės praradimas gali trukdyti Seimo nariams atlikti pareigas, numatytas teisės aktuose. „Imuniteto panaikinimas nepanaikina baudžiamosios atsakomybės“, - tvirtino parlamentaras ir priminė, kad „darbiečiams“ inkriminuojamų nusikaltimų senaties terminas sueis 2014 m., tai yra praėjus porai metų po šios parlamento kadencijos pabaigos.

Vėliau žurnalistams S. Verseckas teigė, jog praėjus ketveriems metams bylą nagrinėti būtų sunku.

„Ar byla yra politizuota? Joje minimi politikai, taigi ji susijusi su politika“, - kalbėjo prokuroras.

Kaip komisijos posėdyje teigė S. Verseckas, iki šiol DP finansinės veiklos byloje įvyko penki posėdžiai, tačiau tai esą buvo tik formalus proceso dalyvių susirinkimas teisme. Mat dėl įvairių „darbiečių“ ar jų advokatų prašymų, vienos kaltinamosios ligos ir kitų aplinkybių visus posėdžius teko atidėti.

Be to, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), prasidėjus rinkimų kampanijai, jau buvo panaikinusi V. Uspaskicho ir V. Gapšio, kaip kandidatų į Seimą, teisinį imunitetą.

„Iki šiol nepagarsintas kaltinamasis aktas, vyksta tik įžanginė stadija“, - teigė S. Versesckas. Anot jo, kada įvyks kitas teismo posėdis, priklausys nuo Seimo sutikimo ar nesutikimo naikinti parlamentarų teisinį imunitetą.

Atsakydamas į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nario Kęstučio Masiulio klausimą apie proceso vilkinimą, S. Verseckas pripažino: „Mūsų baudžiamasis procesas palieka pakankamai daug galimybių užtempti bylos nagrinėjimą teismuose. Kai yra keletas kaltinamųjų ir gynėjų, nors vienam neatvykus, procesas nebegali vykti. Tai – ne tik šios bylos problema. Bylos tęsiasi mėnesių mėnesiais arba metais“.

Prašė S.Šedbaro nusišalinti

Komisijos posėdis antradienį prasidėjo nuo svarstymo, ar jos pirmininkas Stasys Šedbaras gali eiti šias pareigas. DP narė Virginija Baltraitienė priminė, jog teisme svarstant partijos skundą dėl neskirtos dotacijos, VRK atstovavo S. Šedbaro advokatų kontoros teisininkė. Todėl, parlamentarės manymu, komisijos pirmininkui derėtų nusišalinti.

Anot TS-LKD atstovaujančio S. Šedbaro, administracinėje byloje dėl DP neskirtų dotacijų atstovavo jo kolegė Laura Juozumaitė. „Aš nė vieno procesinio dokumento rengime nedalyvavau, tai buvo individuali advokato veikla ir jo atsakomybė“, - aiškino parlamentaras.

„Aš asmeniškai nejaučiu, kad tai man trukdytų atlikti savo pareigą“, - pridūrė S. Šedbaras ir priminė, kad ne jis, o visi komisijos nariai spręs, ar išsaugoti kolegų imunitetą, ar prokurorų prašymą įvertinti kaip politinį užsakymą ir susidorojimą.

V. Gapšio teigimu, šios bylos buvo susijusios, mat prokurorai paėmė tam tikrus finansinius dokumentus, kurių partija vėliau negalėjo pateikti VRK, todėl negavo dotacijos. Tačiau prokuroras Saulius Verseckas priminė, kad ikiteisminis tyrimas prasidėjo praėjusi keliems mėnesiams po to, kai dokumentus reikėjo pristatyti VRK.

Nepaisant „darbiečių“ argumentų, nė vienas komisijos narys nebalsavo už tai, kad S. Šedbaras negali vadovauti komisijai, trys nariai, įskaitant V. Baltraitienę, susilaikė.

Byloje figūruoja milijoninės sumos

Prašymą panaikinti parlamentarų teisinę neliečiamybę Generalinei prokuratūrai praėjusį trečiadienį perdavė Vilniaus apygardos teismas. Jau kitą dieną generalinis prokuroras Algimantas Valantinas kreipėsi į Seimą prašydamas panaikinti politikų teisinį imunitetą – patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jų laisvę.

Ar siūlyti patenkinti generalinio prokuroro prašymą, ar jį atmesti, parlamento sudaryta laikinoji tyrimo komisija įpareigota nuspręsti iki gruodžio 4 d. Komisijos parengtą rezoliucijos projektą Seimas vėliau turės apsvarstyti artimiausiame posėdyje.

Jei rezoliucijos projekte bus siūloma patenkinti generalinio prokuroro prašymą, jam priimti reikės daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų – mažiausiai 71.

Teisinę neliečiamybę „darbiečiai“ įgijo davę parlamentarų priesaikas. Parlamentaro teisinę neliečiamybę gali panaikinti tik Seimas. Jam nesutikus, baudžiamieji procesai prieš politikus turi būti nutraukti.

V. Uspaskichas ir V. Gapšys kaltinami vadinamojoje DP „juodosios buhalterijos“byloje. Jiems inkriminuojamos įvairios veikos, sunkiausia – apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas. Už tai gresianti griežčiausia bausmė – iki 4 metų laisvės atėmimas.

Prieš teismą stojo ne tik šie politikai, bet ir buvusi partijos centrinės būstinės vadovė Vitalija Vonžutaitė bei buvusi DP finansininkė, šiuo metu DP centrinės būstinės ekspertė personalo klausimais Marina Liutkevičienė.

Kaltinamajame akte nurodyta, kad partija 2004-2006 m. neįrašė į oficialią apskaitą daugiau kaip 24 mln. Lt pajamų, daugiau kaip 23 mln. Lt išlaidų, nesumokėjo valstybei daugiau kaip 3,8 mln. Lt mokesčių ir įmokų.