Balsavimo rezultatus Seimo nariai sutiko stovėdami ir plodami. „Mieli kolegos, ačiū. Ką gi, miname“, - parlamentarams padėkojo A. Kubilius.

Jo kandidatūrai pritarė visi balsavę konservatoriai-krikdemai, liberalai, libralcentristai, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovai ir Mišrios Seimo narių grupės nariai. Vieningai „prieš“ balsavo tik socdemai. Dauguma „darbiečių“ kandidatūrai pritarė, po vieną balsavo „prieš“ ir susilaikė, dauguma „tvarkiečių“ susilaikė, du balsavo „prieš“.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Petras Gražulis paprašė dėl A. Kubiliaus kandidatūros balsuoti slaptai, tačiau dauguma parlamentarų atsisakė. Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas pasiūlė nekeisti tvarkos ir sukritikavo kolegas dėl nevaldomų aistrų: „Juk vis tiek balsuosime viešai. (…) Gėda dėl vaikučių, kurie ateina į ekskursijas, baikime visus avinus, žąsinus“.

„Žiemos keliu minant geriau turėti keturratį“

TS-LKD atstovė, Seimo pirmoji vicepirmininkė Irena Degutienė negailėjo liaupsių savo partijos lyderiui. Parlamentarė vadino politiką gelbėtoju ir priminė, kad kartą – 1999 m. jis jau traukė šalį iš ekonominės krizės: „Man toks įspūdis, kad laikas sustojo ar laikrodžio rodyklė atsukta atgal“.

Pasak I. Degutienės, anuomet kai kurie konservatoriai abejojo, ar darbo Vyriausybėje patirties neturintis žmogus sugebės išvesti valstybę iš sudėtingos situacijos, tačiau „kai reikėjo susitelkimo, tvirto žodžio ir tvirto stuburo“, A. Kubilius esą pateisino pasitikėjimą.

„Gerbėme jį už tai, kad buvo teisingas visiems vienodai, ieškojo tiesos nevyniodamas į vatą dėl situacijos, kuri buvo tada ir dėl situacijos, kuri yra dabar, - kalbėjo parlamentarė. – Gal jis sutirština spalvas kalbėdamas apie šiandieninę finansinę ar ekonominę situaciją. Bet jis yra toks – teisingas, sąžiningas, doras, nebijantis pasakyti tiesą į akis“.

„Gal kartais atrodo, kad jis yra rūsus, nekontaktiškas, nejautrus, bet jis yra nepaprasto nuoširdumo ir gerumo žmogus“, - tvirtino I. Degutienė.

Jos teigimu, po aštuonerių metų gyvenimo aukso amžiuje aukso aruodas išsemtas ir naujam premjerui teks pradėti nuo nulio. Šaliai esą reikia A. Kubiliaus, jei norima, kad ji būtų išvesta iš krizės.

TPP frakcijos seniūnas Laimontas Dinius taip pat teigė su kolegomis susidaręs nuomonę, kad konservatorių-krikdemų vadovas yra dalykiškas, kompetentingas asmuo, įsiklausantis į įvairias nuomones, nelinkęs tuščiažodžiauti.

Anot Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio, koalicijos parengtas krizės įveikimo planas padės stabilizuoti finansus, suteikti prielaidas verslui įveikti krizę ir ją pragyventi kiekvienam žmogui.

„Nemeskite kelio dėl takelio. Jei nuleido ratą, tai – nebūtinai opozicijos darbas. Žiemos keliu minant geriau turėti keturratį, kuris padės išvažiuoti per sunkiausius kelius ir pasiekti tikslą, kurį visi matome“, - patarimus A. Kubiliui žarstė liberalas.

Anot Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovo Artūro Zuoko, krizė turi būtų paversta iššūkiu vykdyti reformas ir kurti ateities ekonomiką.

„Alkaniausios avelėms nuskutama oda“

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis teigė nemanantis, kad „kandidatas pats blogiausias“, tačiau pažėrė aštriausios kritikos apie krizės įveikimo planą.

„Kerpami ne riebūs avinai, o oda nuskutama pačioms alkaniausioms avelėms. Tai yra verslo uždusinimo planas, paliekant be pragyvenimo šaltinio tūkstančius patentininkų ir stumiant į bankrotą tūkstančius smulkių įmonių“, - kalbėjo parlamentaras.

Vėliau replikuodamas į šią kritiką A. Kubilius siūlė kolegoms pagalvoti, ar Seimas nėra „vienas iš tų riebių avinų“.

Socialdemokratų atstovas Zigmantas Balčytis, pats prieš pustrečių metų pretendavęs į premjerus, tačiau nesulaukęs Seimo pasitikėjimo, palinkėjo A. Kubiliui „komandos, kuri nesiblaškytų“. Parlamentaras tvirtino, kad Lietuva nepatirs koalicijos priešiamų blogybių.

Jis kritikavo krizės įveikimo planą, primindamas, jog Europos Komisija rekomenduoja šiek tiek sumažinti pridėtinės vertės mokestį ir taip palaikyti vartojimą – priešingai, nei planuoja koalicija. Neigiamai Z. Balčytis įvertino ir verslo liudijimų bei patentų naikinimą: „Negalvojama, kaip sukurti naujas darbo vietas, kaip žmonėms išlaikyti šeimas“.

„Su kai kuo sutinkame, su kai kuo ne“, - teigė Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Pasak jo, „darbiečiai“ alternatyvos A. Kubiliui nemato, todėl nusprendė dėl šios kandidatūros balsuoti laisvai.

Ligšiolinis Vyriausybės vadovas Gediminas Kirkilas padėkojo A. Kubiliui už pagalbą, kurią konservatoriai-krikdemai suteikė mažumos koalicijai prieš daugiau nei dvejus metus. Socdemų lyderio žodžiai, kad jo vadovaujama Vyriausybė palieka augantį ūkį, kai kuriuos parlamentarus privertė garsiai nusijuokti.

„Linkiu įveikti baimę savyje. Gąsdinimai yra išvirkštinė baimės pusė“, - kalbėjo G. Kirkilas.

Ne vienas parlamentaras, ketvirtadienio posėdyje komentuodamas krizės įveikimo planą, bene labiausiai kritikavo planus naikinti patentus ir verslo liudijimus. Dėl to esą žlugs nemažai smulkių verslininkų, daugės bedarbių.

„Darbietės“ Loretos Graužinienės teigimu, tai yra palankiausias laikas užsienio verslininkams, „gal net iš Rytų šalių“, supirkti Lietuvos įmones. „Pradėkite nuo turtingųjų, o ne vargšų ir sąžiningų mokesčių mokėtojų“, - siūlė ji.

„Gerbiu A. Kubilių kaip žmogų, bet negaliu sutikti su jo transliuojama informacija“, - aiškino socdemė Birutė Vėsaitė, patikinusi, kad nueinanti Vyriausybė nepatiko tokios duobės, apie kokią kalbama.

„Kodėl norima atimti iš ubago lazdą?“ – retoriškai klausė laikinoji socialinės apsaugos ir darbo ministrė socdemė Vilija Blinkevičiūtė, ragindama labiau apmokestinti nekilnojamąjį turtą, o ne prastinti menkesnes pajamas gaunančių žmonių gyvenimo sąlygas.

Ketvirtadienio posėdyje ir iš A. Kubiliaus, ir iš kitų parlamentarų lūpų ne kartą skambėjo frazės apie šio politiko mėgstamus dviračius, ypač – tandemus. Dėkodamas koalicijos partneriams už konstruktyvias diskusijas krizės akivaizdoje, TS-LKD lyderis aiškino: „Kai sėdi ant tandemo ir reikia užminti į kalną, noras diskutuoti praeina“.

„Tandeme simuliacija greitai būna matyti. Mindami į kalną turėsime minti visi kartu. Matau gerą perspektyvą diskutuoti ir sutarti. Matau aiškius strateginius tikslus ir nematau nesutarimo“, - kalbėjo A. Kubilius.

Vėliau nuskambėjusi liberalo Petro Auštrevičiaus replika „Romą išgelbėjo žąsys. Kai premjeras siūlo pirkti žąsis, siūlau ne žąsis pirkti, o saugotis žąsinų“ salėje sukėlė šurmulį. Parlamentarai jam pasiūlė susilaikyti nuo tokių raginimų.

Politikoje – jau du dešimtmečius

Dekretą, kuriuo pasiūlė Seimui patvirtinti TS-LKD, TPP, Liberalų sąjūdžio bei LiCS koalicijos kandidatą A. Kubilių premjerus, prezidentas Valdas Adamkus pasirašė prieš savaitę. Pagal Konstituciją, ministrą pirmininką parlamento pritarimu skiria ir atleidžia valstybės vadovas.

A. Kubilius ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo turės pristatyti Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę bei pateikti svarstyti jos programą.

Nauja Vyriausybė gaus įgaliojimus veikti, kai Seimas pritars jos programai, o ministrai duos priesaiką. Ministrus premjero teikimu taip pat skiria ir atleidžia prezidentas.

Netrukus 52-ąjį gimtadienį švęsiantis A. Kubilius, turintis fiziko išsilavinimą, jau vadovavo ministrų kabinetui. Premjeru jis dirbo apie metus – 1999-2000 m., iš šio posto atsistatydinus Rolandui Paksui ir iki Seimo rinkimų.

Dabartinis TS-LKD lyderis prieš du dešimtmečius įsitraukė į Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio veiklą, 1990-1992 m. buvo Sąjūdžio atsakinguoju sekretoriumi. Nuo 1992 m. jis buvo renkamas parlamentaru. Per keliolika metų A. Kubiliui teko būti Seimo vicepirmininku ir pirmuoju vicepirmininku, vadovauti Europos reikalų komitetui.

Su žmona – Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro smuikininke Rasa Kubiliene – politikas užaugino sūnus Vytą ir Andrių.

TS-LKD lyderis laisvalaikiu mėgsta skaityti, ypač politologinę literatūrą, lankytis koncertuose, važinėti dviračiu, plaukti baidarėmis, kitaip aktyviai ilsėtis gamtoje.

Ar pritariate, kad A.Kubilius taptų Lietuvos premjeru? Išreikškite savo nuomonę atsakydami į klausimą kolonoje dešinėje