Policija tvirtina, kad incidentas – teroristinė ataka, skelbia BBC. Tarp žuvusiųjų – 6 užsieniečiai, 14 policijos pareigūnų ir 81 indas. Specialiai DELFI - Martyno Starkaus
iš Indijos.

Nusikaltimas įvykdytas 10 Indijos finansų centro vietų.

Indijos saugumo pajėgos apšaudė užpuolikus, kurie paėmė įkaitas dviejų viešbučių „Taj Mahal Palace” ir „Oberoi Trident” gyventojus. Dauguma viešbučio svečių – užsieniečiai, atvykę į šalį kaip turistai arba verslo reikalais. Anot liudininkų, į atskirą grupę buvo išskiriami Jungtinės Karalystės ir JAV piliečiai. Teigiama, kad vien viešbutyje „Taj Mahal Palace” buvo laikoma apie 100 įkaitų.

14.33 val. vietos laiku kariškių sraigtasparnis apšaudė Vietname registruotą laivą „MV Alpha”, kurio, kaip manoma, atplaukė teroristai.

14.10 val. „Rediff News” pranešė, kad keturiuose viešbučio „Taj Mahal Palace” aukštuose susisprogdino keturi teroristai. Sprogimo metu žuvo apie keturiasdešimt žmonių.

13.50 val. policijos vadovas teigė, kad įkaitų drama baigėsi. „Mes nesiderėjome su teroristais. Mes greičiau juos nužudysime arba suimsime”, - teigė jis.

Apie 12.40 pranešta, kad Indijos kariuomenė kontroliuoja viešbutį „Oberoi Trident”. Operacijos metu nušautas vienas teroristas, dar šeši sulaikyti, praneša rediff.com. Tinklalapis nieko nepraneša apie įkaitų likimą.

Apie 12 val. vietos laiku pareigūnai pranešė, kad 5 teroristai, kurie laikė viešbutyje „Taj Mahal Palace” įkaitus, buvo nušauti, dar vienas sulaikytas. Anot pareigūnų viešbučio užgrobime dalyvavo 10-12 teroristų, praneša rediff.com.

Portalo duomenimis, viešbutyje liko 40-50 įkaitų. Liudininkai pastebėjo, kaip iš pastato buvo išnešti 6 žuvusiųjų kūnai.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė nežinoma grupuotė „Dekano mudžahidai” (Deccan Mujahideen).

Policija teigia, kad per susišaudymus mieste nušauti keturi teroristai, dar devyni suimti.

Pastaraisiais mėnesiais sprogimų bangos nugriaudėjo keliuose Indijos miestuose, nusinešdamos dešimtis žmonių gyvybių. Dėl daugelio atakų buvo kaltinami musulmonų kovotojai, nors policija įtaria ir hinduistų ekstremistus.

Trečiadienį ginkluoti vyrai atidengė ugnį traukinių stotyje, dviejuose 5 žvaigždučių viešbučiuose, ligoninėje ir turistų pamėgtame restorane.

Policija tvirtina, kad nusikaltėliai šaudė nesirinkdami aukų.

Mažiausiai 10 žmonių žuvo Chhatrapati Shivaji traukinių stotyje.

„Teroristai naudojo automatinius ginklus, kai kuriose vietose – granatas“, – sakė policijos atstovas.

Įspėjo

Vyriausiasis Indijos policijos pareigūnas pareiškė, jog žvalgybos ataskaitose buvo įspėjimų, kad jūros keliu į Mumbajų gali atvykto teroristai, praneša NDTV.com. „Ši ataskaita buvo parengta jau prieš šešis mėnesius, o prieš keturis mėnesius Šrivardhano pakrantėje, Raidagado rajone, buvo rasta barža“, – pasakė anonimu pageidavęs likti pareigūnas.

Vietos gyventojai išsigando, kad baržoje gali būti sprogmenų, tačiau ją patikrinę muitininkai ir jūrų laivyno pareigūnai nieko nerado. Teroristai, kurie šiąnakt sukėlė sumaištį Mumbajuje, atplaukė laivais, pasakė ministras Vilasrao Deshmukhas

Puolė nevietiniai

Indijos ministras pirmininkas Manmohanas Singhas, kreipdamasis į tautą per televiziją pasakė, kad Mumbajuje teroristinius išpuolius įvykdę asmenys yra ne iš Indijos, praneša rediff.com. Jis pažadėjo: „Mes imsimės kuo griežčiausių priemonių. Sustiprinsime mūsų saugumo pajėgas.“

Jis taip pat pasakė, kad bus sugriežtintas Nacionalinio saugumo aktas, kad teroristai neišsisuktų nuo teisingumo. Jis pridūrė, kad siekiant koordinuoti kovą su terorizmu, bus įsteigta Federalinių tyrimų agentūra.