Savaitgalį Australijoje, kaip ir visame pasaulyje, vyko antikariniai protestai, o viena didžiausių per visą šalį nuvilnijusių demonstracijų buvo surengta Sidnėjaus centre - sekmadienį čia būriavosi maždaug ketvirtis milijono taikos šalininkų.

Kairiųjų pažiūrų veikėjų, profsąjungų, bažnytinių grupių ir pacifistų koalicijos organizuota eisena užtvindė miesto parką ir per du kilometrus driekėsi aplinkui jį, tad apskaičiuoti minios dydį buvo gana sudėtinga.

Džiaugsmingai nusiteikę mitingo rengėjai tvirtino, kad jame dalyvavo 250 tūkst. žmonių, tačiau policija atsisakė nurodyti kokį nors konkretų skaičių.

Petys petin su tūkstančiais musulmonų žygiavo vietinės scenos žvaigždės, įvairaus amžiaus, rasės ir politinių pažiūrų žmonės. Daugelis jų nešė vėliavas ir plakatus, kuriuose buvo matyti vienas ir tas pats reikalavimas - išsaugoti taiką.

Pasak organizatorių, penktadienį ir šeštadienį protesto akcijos vyko ir kitų valstijų sostinėse: 100 tūkst. mitinguotojų susirinko Brisbane, panašaus dydžio minia - Adelaidėje ir kiek didesnė - Darvine.

Policijos vertinimu, penktadienį Australijos pietryčiuose esančio Melburno centrą paralyžiavo neregėto masto protestas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių.

Ministras pirmininkas J.Howardas, karštai remiantis JAV prezidento George W.Busho (Džordžo V.Bušo) kampaniją jėga nuginkluoti Iraką, iš vizitų Jungtinėse Valstijose, Didžiojoje Britanijoje ir Indonezijoje, kur aptarė susidariusią Irako krizę, namo parvyko sekmadienį.

Vašingtone jis tarėsi su G.W.Bushu, Niujorke - su Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi Kofi Annanu (Kofiu Ananu), Londone - su Didžiosios Britanijos premjeru Tony Blairu (Toniu Bleru), o Džakartoje - su Indonezijos prezidente Megawati Sukarnoputri (Megavati Sukarnoputri).

Kol kas Australija ir Didžioji Britanija yra vienintelės šalys, dislokavusios savo karines pajėgas Persijos įlankos regione ir papildžiusios JAV telkiamos kariuomenės gretas, tačiau J.Howardas pareiškė neprarandąs vilties susitarti su Iraku taikiai.

J.Howardas teigė nesąs tikras, kad šalyje vykstančios didžiulės antikarinės demonstracijos rodo, jog viešosios nuomonės nepritarimas karui auga.

"Darau tai, kas, mano manymu, naudinga Australijai", - sakė jis televizijos kanalui "Channel Seven".