"Japonijos nuomone, geriausia būtų priimti antrają rezoliuciją", - sakė ji po to, kai vyriausiasis JT ginklų inspektorius Hansas Blixas (Hansas Bliksas) Saugumo Tarybai pateikė savo ataskaitą apie 11 savaičių trukusius tikrinimus Irake.

Y.Kawaguchi jau ir anksčiau skelbė, kad Irako nenoras nuoširdžiai bendradarbiauti su JT ginklų inspektoriais gali karą padaryti neišvengiamu.

Japonijos lyderiai, įskaitant ir šalies premjerą Junichirą Koizumi (Džiuničirą Koidzumį), teigia, kad prieš pradedant JAV vadovaujamų pajėgų Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimo nuginklavimo veiksmus būtų "pageidautina" priimti naująją JT rezoliuciją.

Penktadienį pateikta JT Monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) vadovo H.Blixo ataskaita sustiprino įtarimą, kad Irakas tikrai turi ir slepia masinio naikinimo ginklus.

"Įtarimai dėl Irako padidėjo", - teigė Japonijos ministrų kabineto generalinis sekretorius Shinzo Abe (Šinzo Abė).

Valdančiosios šalies Liberalų demokratų partijos generalinis sekretorius Taku Yamasaki (Takus Jamasakis) pareiškė, kad Irakas yra "įtariamas remiantis netiesioginiais įrodymais".

Žiniasklaidos teigimu, Japonija yra pasiruošusi paremti rezoliuciją, kurią norėdamos pradėti greitą puolimą rengia Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija.

Kita vertus, nuolatinės ir veto teisę Saugumo Taryboje turinčios Prancūzija, Rusija ir Kinija siekia tolesnių tikrinimų bei prieštarauja, kad jėgos būtų imamais jau dabar.

H.Blixas savo ataskaitoje penktadienį teigė, kad Irako bendradarbiavimas su inspektoriais pagerėjo, tačiau Bagdadas vis dar nepateikia informacijos apie įtariamus masinio naikinimo ginklus.

Japonijos URM vadovės Y.Kawaguchi teigimu, "tarptautinė bendruomenė siekia Irako bendradarbiavimo. Kol jo nebus, reikalai nepajudės".

"Negalima paneigti abejonių dėl tęsiamų inspekcijų efektyvumo, nes Irakas bendradarbiauja pasyviai ir tai nekinta", - teigė ministrė.

Y.Kawaguchi pareiškime Irakas raginamas "keisti savo požiūrį ir nedelsiant imtis iniciatyvos išsklaidant abejones".

Sekmadienį ministrė kalbėdama šalies televizijoje teigė, kad Irakas turi parodyti esąs pasirengęs pademonstruoti masinio naikinimo ginklų sunaikinimo įrodymus.

"Net jei mes teigiame prieštaraujantys karinės jėgos panaudojimui, tokių tarptautiniu mastu pagrįstų veiksmų bus imtasi, jei Irakas žadės visiškai nieko nedaryti", - teigė ji.