Dauguma JT Saugumo Tarybos narių su Prancūzija priešakyje nėra entuziastingai nusiteikusios veltis į neprognozuojamą karinį konfliktą Artimuosiuose Rytuose ir viliasi, kad ginkluotės inspekcijos bus pratęstos. Tai leidžia spėti, kad amerikiečiams ir britams vargu ar pavyks susitarti dėl naujos rezoliucijos be sunkių derybų ir alinančių formuluočių derinimų, kurios gali užtrukti savaites.

Atsikirsdamas oponentams JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) perspėjo pasaulį nepasiduoti "apgaulėms, kuriomis siekiama žaisti su mumis".

"Jėgos panaudojimo grėsmė turi išlikti, - sakė C.Powellas Saugumo Tarybai, į kurią išklausyti ataskaitos susirinko dešimties šalių narių užsienio ministrai. - Mes negalime laukti, kol kuris nors iš tų baisių ginklų pasirodys mūsų miestuose".

C.Powellas pažymėjo žurnalistams, kad jis tęs konsultacijas dėl rezoliucijos su Vašingtonu ir sprendimo dėl jos ilgai laukti nereikės.

Jungtinių Tautų vyriausiasis ginkluotės inspektorius Hansas Blixas (Hansas Bliksas) savo lemiamoje ataskaitoje sakė, kad jo komanda kol kas nesurado Irake masinio naikinimo ginklų.

Tačiau jis apkaltino Bagdadą savo ginkluotės deklaracijoje išsamiai neatsakius į klausimus dėl mirtinų cheminių medžiagų ir juodligės sankaupų. Be to, švedų diplomatas pabrėžė, kad Irakas pažeidė Saugumo Tarybos rezoliucijas išmėginęs ilgo nuotolio raketą.

Tačiau šįsyk JT Monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) vadovo ataskaita nebuvo tokia kritiška kaip sausio 27 dieną. H.Blixas, kaip ir buvo tikėtasi, nepateikė apibendrinimų, kurie leistų daryti toli einančias išvadas. Tai, be abejo padrąsino tuos, kurie nori pratęsti inspekcijas.

Be to, jo kolega Mohamedas ElBaradei (Mohamedas Elbaradėjus), vadovaujantis TATENA komandai, kuri tiria galimas Bagdado branduolines ambicijas, sakė, kad jo inspektoriai irgi nerado jokių įrodymų, kad Irakas būtų atnaujinęs branduolinių ginklų programą. Vis dėlto jis pabrėžė, kad dar liko sričių, kurias inspektoriai turėtų įdėmiai ištirti.

PRANCŪZIJA, RUSIJA SULAUKĖ APLODISMENTŲ

Nusižengdami protokolui, Saugumo Tarybos salės galerijoje sėdintys delegatai iš pradžių plojimais išreiškė pritarimą Prancūzijos užsienio reikalų ministrui Dominique'ui de Villepinui (Dominikui de Vilpenui), o paskui jo kolegai iš Rusijos Igoriui Ivanovui, priversdami posėdžiui pirmininkavusį Vokietijos užsienio reikalų ministrą Joschką Fischerį (Jošką Fišerį) paprašyti laikytis tvarkos.

C.Powello komentarų plojimai nepalydėjo.

"Šiuo metu naudoti jėgą nepateisinama. Alternatyva karui yra - tai Irako nuginklavimas tęsiant inspekcijas", - sakė D.de Villepinas.

Jis pasiūlė 15 narių Saugumo Tarybai kovo 14 dieną surengti kitą ministrų susitikimą, tačiau tiek C.Powellas, tiek Ispanijos, kuri tvirtai remia JAV poziciją, užsienio reikalų ministrė Ana Palacio (Ana Palasijo), sakė, kad sprendimą dėl tokio susitikimo derėtų priimti po to, kai kovo 1 dieną ginkluotės inspektoriai pateiks kitą ataskaitą.

Rusijos užsienio reikalų ministras I.Ivanovas pritarė D.de Villepino nuomonei ir sakė, kad inspekcijos "vyksta teisinga linkme". Jis pažymėjo, kad "imtis jėgos yra galima, tačiau tik tada, kai yra išbandomos visos kitos priemonės".

Tačiau Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw (Džekas Stro), nurodęs, kad pastaruoju metu nuolaidų padaręs Irakas mėgina jas susieti su savo sąlygomis, sakė, kad taikiai šį konfliktą galima išspręsti tik tuo atveju, jei "šio tirono akivaizda nesusilpnins mūsų ryžto" ir Bagdadui nekils abejonių, kad už nepaklusnumą jo "laukia rimtos pasekmės".

Kelios Saugumo Tarybos narės, tarp jų Meksika ir Pakistanas, vengė aiškiau suformuluoti savo poziciją, tačiau Čilė, regis, yra nusiteikusi palankiau vertinti Prancūzijos nuomonę.

Kinijos užsienio reikalų ministras Tang Jiaxuanas (Tang Dziasiuanas) tvirtai pareiškė: - "Tiktai tvirtai laikydamiesi politinio sureguliavimo linijos, mes galime pateisinti tą pasitikėjimą ir viltis, kurias tarptautinė bendruomenė puoselėja Saugumo Tarybai".

H.Blixui pristačius savo lemiamą ataskaitą, JAV akcijų rinkų indeksai pakilo, o aukso kainos ėmė kristi, tuo tarpu naftos kainos iš pradžių pradėjo didėti, tačiau netrukus stabilizavosi ties lygiu, kuris buvo per praėjusią sesiją.

"Blixas sako, kad jiems nekyla problemų kur nors patekti ...tad galbūt žmonės galvoja, kad mes nekariausime", - sakė "U.S. Bancorp Piper Jeffrey" vykdomasis direktorius Marcas Donahue (Markas Donahu).

Jungtinių Tautų inspektoriai Irake dirba nuo 2002 metų gruodžio mėnesio. Jiems pavesta arba įrodyti, arba paneigti JAV kaltinimus, kad Irakas pažeidžia JT rezoliucijas ir toliau gamina masinio naikinimo ginklus.

Kariniai analitikai sako, kad geriausia pradėti invaziją į Iraką būtų maždaug kovo viduryje. Tačiau vargu ar iki šio termino Vašingtonas sugebėtų gauti JT mandatą dėl jėgos panaudojimo, kurio labai norėtų ištikimiausia JAV sąjungininkė Britanija.

Šį savaitgalį milijonai žmonių Europoje ir visame pasaulyje ketina išeiti į gatves ir pareikšti nepritarimą galimam JAV vadovaujamos koalicijos karui su Iraku. Tokio masto pacifistinių demonstracijų bangos pasaulyje nėra buvę nuo Vietnamo karo laikų.