M.ElBaradei išdėstė agentūrai "Reuters" nuomonę apie padėtį dėl Irako pakeliui iš Vienos į Niujorką, kur penktadienį po pietų ketina pateikti Saugumo Tarybai lemiamą ataskaitą apie JT inspektorių veiklą Irake.

"Mano nuomone, Irakas vis dar gali pasiteisinti, bet laiko liko mažai. Jie neturi kitos išeities, kaip tik visiškai bendradarbiauti (su JT inspektoriais)", - sakė M.ElBaradei.

M.ElBaradei yra atsakingas už patikrinimą, ar Irakas turi branduolinį ginklą. Dirbdamas Irake TATENA direktorius nesurado jokių pėdsakų, kad ten kuriamas branduolinis ginklas. JT Saugumo Taryboje M.ElBaradei kalbės drauge su Hansu Blixu (Hansu Bliksu) JT monitoringo, patikros ir inspekcijų komisijos (UNMOVIC) vadovu, kuris tikrino, ar Irako teritorijoje yra balistinių, cheminių ir biologinių ginklų.

Kaip pranešė M.ElBaradei, H.Blixas taip pat nesurado įrodymų, kad Irakas turi uždraustų masinio naikinimo ginklų. Todėl manoma, kad inspektoriai prašys Jungtines Tautas suteikti jiems daugiau laiko darbams užbaigti.

"Jeigu Irakas ketina toliau teikti informaciją, ypač apie biologinius, cheminius ir balistinius ginklus, nematau priežasčių, kodėl Saugumo Taryba negalėtų suteikti inspektoriams daugiau laiko. Bet Saugumo Tarybai būtini konkretūs (darbo) rezultatai", - sakė M.ElBaradei.

JAV norėtų, kad Saugumo Taryba priimtų antrą JT rezoliuciją, leidžiančia jėga nuginkluoti Iraką.