Paryžiaus ir Berlyno parengtame plane, kuris turėtų būti penktadienį pateiktas JT Saugumo Tarybai, siūloma padvigubinti ar net patrigubinti - iki 240 ar 360 - Irake dirbančių inspektorių skaičių bei nusiųsti į Bagdadą nuolat reziduoti jų darbo koordinatorių.

"Prancūzijos ir Vokietijos šią savaitę pateiktas pasiūlymas sustiprinti Jungtinių Tautų inspekcijų režimą nesuteiks garantijų dėl Irako nusiginklavimo, kurių tikisi pasaulis", - sakė J.Straw parlamentui.

"Apgailestaudamas turiu pasakyti, kad šie pasiūlymai yra nerealūs ir nepraktiški. Jie perkelia įrodymų pateikimo naštą nuo Irako... ant inspektorių (pečių). Ir jie leidžia (Irako prezidentui Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui)) suprasti, kad nepaklusti apsimoka", - sakė jis.

Dar labiau paryškindamas Europos valstybių nesutarimus dėl Irako, J.Straw paprieštaravo Vokietijos užsienio reikalų ministrui Joschkai Fischeriui (Joškai Fišeriui), kuris ketvirtadienį sakė, jog nemano, kad Irakas "iš esmės" pažeidė lapkričio mėnesį priimtą JT Saugumo Tarybos 1441-ąją rezoliuciją.

"Išvada yra neginčijama: Irakas iš esmės pažeidė 1441-ąją rezoliuciją", - sakė J.Straw. Jungtinės Valstijos ir artimiausia jų sąjungininkė Britanija siekia imtis skubių karinių veiksmų prieš Bagdadą, kurį kaltina pažeidus praėjusių metų lapkričio 8 dieną JT Saugumo Tarybos priimtą rezoliuciją dėl nusiginklavimo.

Prancūzija ir Vokietija priešinasi skubiems kariniams veiksmams teigdamos, jog Irake dirbantiems Jungtinių Tautų ginklų inspektoriams reikia suteikti daugiau laiko.