Taip pat ministras pabrėžė visų suinteresuotų institucijų, nevyriausybinių organizacijų sistemingo bendradarbiavimo būtinybę rūpinantis jaunimo profesiniu konsultavimu ir užimtumu.

Švietimo ir mokslo ministerijos, Lietuvos vaikų ir jaunimo centro iniciatyva vykusioje diskusijoje dalyvavo Švietimo ir mokslo ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Jaunimo organizacijų, švietimo įstaigų, nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius pristatė švietimo veiklą sprendžiant jaunimo darbinio užimtumo problemas. Pasak A. Monkevičiaus, viena iš svarbiausių sąlygų, atverianti didesnes įsidarbinimo galimybes, yra žmogaus mokytumas.

“Reaguojant į sparčią šalies, pasaulio kaitą, atsiranda būtinybė pereiti nuo mokymosi visam gyvenimui prie mokymosi visą gyvenimą. Taip pat keliami uždaviniai švietimo, ūkio plėtros ir užimtumo politikos sąveikai stiprinti. Tai švietimo orientavimas į darbo rinkai būtinų asmens gebėjimų ugdymą, išplėtota švietimo formų įvairovė ir prieinama profesinio konsultavimo sistema, ekonominio raštingumo ir verslumo ugdymas mokyklose”, - sakė A. Monkevičius.

Kaip rodo statistiniai duomenys, kas penktas jaunas bedarbis neturi pagrindinio išsilavinimo. “Švietimo ir mokslo ministerijos įgyvendinama Mokyklų tobulinimo programa bei kitos priemonės nukreiptos stiprinti pagrindinį išsilavinimą teikiančias mokyklas, nes iš jų “nubyra” didžiausia moksleivių dalis, kuri dažniausiai papildo potencialių bedarbių gretas”, - sakė A. Monkevičius.

Pasak ministro, labai svarbu rūpintis moksleivių profesiniu konsultavimu ir orientavimu, kad jie prieš pasirinkdami profesiją laiku gautų kvalifikuotas konsultacijas. Tokios sąlygos turi būti sudarytos mokyklose, tai numato ir dabar svarstomas Švietimo įstatymo projektas.

Šalyje jau veikia profesinio konsultavimo paslaugas teikiančios įstaigos. Profesinio konsultavimo informacija teikiama internetu, tinklapyje ww.mokykla.smm.lt . Profesiniu orientavimu rūpinasi ir respublikinės papildomojo ugdymo įstaigos: Respublikiniai moksleivių techninės kūrybos rūmai, Lietuvos jaunųjų gamtininkų centras ir kt. Šiuo metu rengiamos Lietuvos profesinio orientavimo strateginės nuostatos sukurs profesinio orientavimo sistemą Lietuvoje.

Šaltinis
"Švietimo ir mokslo ministerija"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją