"Mes negalime įrodyti, ar jis tai padarė", - komisijos posėdyje konstatavo jos pirmininkas Algimantas Salamakinas. "Kol nepagautas, tol - ne vagis", - pritarė jam komisijos narys Aleksanderis Poplavskis.

Etikos ir procedūrų komisija pasiūlė pačiai laikinajai tyrimo komisijai išsiaiškinti, kuris komisijos narys galėjo paviešinti neteiktiną informaciją, ir siūlyti Seimui atšaukti pasitikėjimo netekusį asmenį.

Dėl neteiktinos informacijos paviešinimo į Seimo moralės organą kreipėsi laikinosios tyrimo komisijos pirmininkė Rasa Juknevičienė.

Jos teigimu, spaudoje paskelbtame straipsnyje, kritikuojančiame sprendimą sudaryti tokią komisiją, yra tiksliai pacituoti žodžiai, pasakyti uždarame posėdyje.

Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje ji teigė esanti įsitikinusi, jog uždaro posėdžio informaciją galėjo paviešinti tik komisijos narys V.Žalnerauskas, nes jis vienintelis iš komisijos narių domėjosi, kaip paklausyti komisijos posėdžių įrašų.

"Tik V.Žalnerauskas galėjo pateikti straipsniui informaciją", - komisijos posėdyje buvo įsitikinusi R.Juknevičienė. Pats V.Žalnerauskas Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje nedalyvavo, tačiau anksčiau BNS neigė, jog kam nors perdavė laikinosios tyrimo komisijos posėdžių įrašus.

V.Žalnerauskas tai pat pripažino, jog buvo Seime susitikęs su "Avia Baltika" atstovais, tačiau teigė, jog jie yra jo rinkimų apygardos rinkėjai. Minėta bendrovė yra įsikūrusi Kauno rajone, kuriame V.Žalnerauskas buvo išrinktas į Seimą.

Po Etikos ir procedūrų komisijos posėdžio R.Juknevičienė žurnalistams teigė turinti vilčių, jog Liberaldemokratų frakcija Seime geranoriškai sutiks vietoje V.Žalnerausko deleguoti kitą narį.

Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje paaiškėjo, jog V.Žalnerauskas taip pat neturi leidimo susipažinti su slapta informacija. Seimo laikinųjų tyrimo komisijų įstatymas draudžia komisijos nariams viešinti komisijos medžiagą, kol nėra baigtas tyrimas.

R.Juknevičienė teigė, jog jau kitą savaitę laikinoji tyrimo komisija pradės formuluoti savo išvadas.

Minėta komisija buvo sudaryta opozicinės Tėvynės sąjungos-konservatorių frakcijos siūlymu po to, kai žiniasklaidoje buvo pareikšta įtarimų, jog pažeisdama Jungtinių Tautų ir Europos Sąjungos ginklų embargą "Avia Baltika" eksportavo į Sudaną du sraigtasparnius "Mi-8T".

Bendrovė teigia, jog sraigtasparniai buvo civilinės paskirties ir juos eksportuodama ji nepažeidė Lietuvos įstatymų. NATO valstybių atstovams pareiškus savo susirūpinimą dėl strateginių prekių eksporto iš Lietuvos, Seimas ir Vyriausybės sugriežtino šių prekių eksporto tvarką.

"Avia Baltika" taip pat pagarsėjo kaip dosniausia praėjusių prezidento rinkimų kampanijos rėmėja. Sausio pradžioje naujuoju šalies prezidentu išrinkto Rolando Pakso rinkimų kampanijai ši bendrovė paaukojo 1,2 mln. litų.