Šią savaitę, pristatydamas rezoliuciją, vienas jos iniciatorių, Arizonai atstovaujantis respublikonas senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas), teigė, jog "dauguma Europos demokratinių valstybių pasisakė aiškiai - Prancūzija ir Vokietija negali kalbėti visos Europos vardu. Dauguma Europos vyriausybių remia Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos reikalavimą, kad Irakas visiškai nusiginkluotų. Dėkojame šiai Europos daugumai, kuri yra su mumis".

Kaip pranešė JAV Valstybės departamentas, rezoliucijos projekte teigiama, jog JAV "sveikina Albanijos, Bulgarijos, Čekijos, Kroatijos, Danijos, Estijos, Vengrijos, Italijos, Latvijos, Lietuvos, Makedonijos, Lenkijos, Portugalijos, Rumunijos, Slovakijos, Slovėnijos, Ispanijos ir Didžiosios Britanijos parodytą paramą JT Saugumo Tarybos rezoliucijai Nr.1441 ir jų solidarumą su Jungtinėmis Valstijomis, raginant, kad Saugumo Tarybos reikalavimai dėl Irako nusiginklavimo būtų įvykdyti".

Sausio pabaigoje aštuonių NATO narių Europoje - Čekijos, Danijos, Vengrijos, Italijos, Lenkijos, Ispanijos, Portugalijos ir Didžiosios Britanijos - vadovai įtakingame dienraštyje "The Wall Street Journal" paskelbė laišką, kuriame pripažino Irako režimo ir jo turimų masinio naikinimo ginklų keliamą "aiškią grėsmę pasaulio saugumui" ir konstatavo, kad "transatlantiniai ryšiai neturi nukentėti nuo Irako bandymų grasinti pasauliui". "Aštuoneto" laiške reiškiama parama JT Saugumo Tarybos rezoliucijai, reikalaujančiai, kad Irakas visiškai nusiginkluotų.

Praėjusią savaitę septynias pakviestąsias NATO nares ir tris kandidates vienijanti vadinamoji Vilniaus grupė paskelbė pareiškimą, raginantį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą priversti Iraką nusiginkluoti.

Briuselyje NATO šalių ambasadoriai jau kelinta diena nesėkmingai rengia konsultacijas, ieškodami išeities iš rimčiausios per pastaruosius dešimtmečius Aljanso krizės, kai NATO sąjungininkės Prancūzija, Vokietija ir Belgija vetavo pasiūlymus dėl papildomų karinių priemonių Turkijai apginti, jeigu kiltų karas prieš Iraką.

Prancūzija ir Vokietija nesutinka su JAV ketinimais panaudoti karinę jėgą prieš Iraką, neturint tam Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pritarimo.

Praėjusią savaitę Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus pareiškė, kad Lietuva remia visas įmanomas taikos su Iraku paieškas, tačiau, prasidėjus karinei operacijai, yra pasirengusi suteikti savo pagalbą. Lietuvos URM paskelbė, jog Lietuva remia JAV formuojamą tarptautinę koaliciją prieš dabartinį Irako režimą.

Diktatoriaus Saddamo Husseino vadovaujamas Irakas pastarąjį dešimtmetį kėlė pasaulio susirūpinimą dėl, kaip įtariama, vykdomų masinio naikinimo ginklų programų.

Praėjusią savaitę JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) pateikė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai įrodymų, jog Irakas, pažeisdamas JT ST rezoliucijas, slepia nuo tarptautinių inspektorių masinio naikinimo - cheminių ir biologinių - ginklų programas, bando sukurti branduolinį ginklą ir turi ryšių su tarptautine teroristine organizacija "al-Qaeda".

Šių liudijimų neįtikintos Prancūzija, Vokietija ir Rusija reikalauja suteikti daugiau laiko tarptautinėms ginkluotės inspekcijoms.