C.Powellas vadovaus amerikiečių delegacijai. Per penktadienio posėdį JT inspektoriai turi pateikti lemiamą ataskaitą dėl to, kaip Irakas vykdo JT reikalavimus nusiginkluoti.

Posėdyje taip pat turėtų dalyvauti kitų šalių užsienio reikalų ministrai, tarp jų - iš Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos, kurios Taryboje priešinasi greitam jėgos panaudojimui prieš Iraką.

C.Powellas JAV Atstovų Rūmų Tarptautinių santykių komitetui trečiadienį sakė, kad mes iššūkį Prancūzijai bei Vokietijai. Valstybės sekretorius nurodė, kad šią savaitę konsultuosis su Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais ir paklaus jų, kiek, jų nuomone, dar reikia laiko inspekcijoms Irake.

C.Powellas taip pat sakė, kad Tarybos nesugebėjimas priversti Iraką paklusti reikalavimams nusiginkluoti parodytų jos "nereikšmingumą".

"Prancūzija ir Vokietija priešinasi", - sakė C.Powellas, keldamas klausimus dėl Paryžiaus ir Berlyno motyvų prašant pratęsti inspekcijas.

"Ar (jie) vilkina tiesiog dėl paties vilkinimo, kad paleistų Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną) ir kad nebūtų nusiginklavimo? Vėl ginčysiuosi su jais šį penktadienį ir kitą savaitę, tęsiantis debatams šiuo klausimu", - sakė jis.

Prancūzų pasiūlyme, kuris turėtų būti pateiktas Tarybai, raginama padvigubinti ar net patrigubinti - iki 240 ar 360 - Irake dirbančių inspektorių skaičių bei nusiųsti į Bagdadą nuolat reziduoti jų darbo koordinatorių.

Pakete taip pat numatyti pasiūlymai karo Irake atveju perdislokuoti NATO pajėgas, daugiausiai tas, kuriuos šiuo metu atlieka misijas Europoje ar Balkanuose. Tai sukėlė trijų prieštaraujančių sąjungininkių susirūpinimą, nes, pasak jų, tokį žingsnį galima vertinti kaip netiesioginį dalyvavimą konflikte.

Savo pranešime Saugumo Tarybai C.Powellas tvirtino, jog jai iškilo didelis pavojus prarasti autoritetą, jei ji neparodys noro imtis ryžtingų veiksmų. JAV valstybės sekretorius pareiškė, kad jo šaliai, jei bus būtina, nepritruks ryžto panaudoti jėgą Irakui nuginkluoti.

"Jungtinės Valstijos yra pasirengusios vadovauti koalicijai, tiek remiamai Jungtinių Tautų, tiek suformuotai iš savanoriškų šalių, jei JT nesiryš veikti ir parodys abejingumą", - teigė jis.

Prieš C.Powello pasisakymą, aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas užsiminė, jog kalbama apie galimybę Saugumo Tarybai pateikti antrąją rezoliuciją, kuri leistų panaudoti jėgą.

"Kalbama, jog bus pasiūlyta antroji rezoliucija, tačiau sprendimas dėl jos dar nepriimtas", - teigė pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės.

C.Powellas, kalbėdamas su įstatymų leidėjais, sakė esąs nusiteikęs optimistiškai, jog NATO pavyks išeiti iš aklavietės iki savaitės pabaigos.

"Aš vis dar tikiuosi, jog mes rasime sprendimą per kitas dvi-tris dienas", - sakė jis.