Tokius siūlymus NST išdėstė savo nutarime, kurį šią savaitę nusiuntė Seimui, Vyriausybei bei Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM).

Tuo tarpu ŽIV prevencijos specialistai Lietuvoje tokius siūlymus pavadino "nesusipratimu" ir teigė, jog iš kaimyninės Estijos šiuo metu ŽIV prevencijos "vargu ar verta daug ko mokytis", nes ŽIV šioje šalyje plinta sparčiausiai.

"Estijoje žmogaus imunodeficito viruso plitimo tempai didžiausi pasaulyje, nes ŽIV prevencijai ir kontrolei šioje šalyje skiriama nepakankamai dėmesio", -sakė Lietuvos AIDS centro direktorius, docentas Saulius Čaplinskas.

Atvirkščiai, anot S.Čaplinsko, Estijos ir kitų šalių sveikatos priežiūros specialistai atvyksta semtis ŽIV prevencijos patirties ir praktinio darbo įgūdžių iš Lietuvos. Todėl, S.Čaplinsko teigimu, tokie nepagrįsti Nacionalinės sveikatos tarybos siūlymai gali klaidinti visuomenę ir kelia nerimą specialistams.

Pasak S.Čaplinsko, neatsitiktinai į grėsmingiausius pasaulyje ŽIV plitimo tempus Estijoje atkreipė dėmesį net Globalinis AIDS fondas, kuris situacijai stabilizuoti paskyrė šiai šaliai 10,2 mln. JAV dolerių.

Taip pat Lietuvos AIDS centro direktorius S.Čaplinskas nerimauja, jog iki šiol dėl biurokratinio nesusišnekėjimo nepatvirtinta Valstybinė AIDS profilaktikos programa bei jai finansavimas ne tik neskirtas pernai, bet ir nenumatytas šiemet.

"Negalime planuoti prevencinių priemonių, nors ŽIV negailestingai plinta įvairiuose Lietuvos regionuose", - teigė Lietuvos AIDS centro direktorius.

Pasak jo, Valstybinės AIDS profilaktikos programos projektas SAM buvo pateiktas prieš pusę metų, tačiau sprendimas dėl joje numatytų profilaktikos priemonių finansavimo nepriimtas iki šiol.

Lietuvos AIDS centro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje iš viso nustatyti 751 ŽIV infekuoti asmenys. Iš visų Baltijos valstybių šiuo metu ŽIV infekuotų skaičius didžiausias yra Estijoje - 2864. Latvijoje 2003 vasario pradžioje buvo 2357 ŽIV infekuotų asmenų.