Stojimo sutartį pasirašys Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas, Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, P.Auštrevičius ir O.Jusys.

Istorinę Sutartį derybas baigusių kandidačių dešimtukas ir ES pasirašys balandžio 16 dieną Graikijoje, Atėnuose. Ji įsigalios, kai Sutartį ratifikuos ES narių ir kandidačių parlamentai.

Europos komiteto generalinio direktoriaus teigimu, Stojimo sutartyje atsispindi visos Lietuvos stojimo į ES sąlygos.

Pasak P.Auštrevičiaus, pastaraisiais mėnesiais ypatingas dėmesys buvo skirtas derybų metu pasiektų susitarimų tiksliam ir tinkamam atspindėjimui Sutarties tekste, ypač dėl Lietuvai specifinių klausimų, tokių kaip Ignalinos atominės elektrinės uždarymo pasekmių finansavimas, Kaliningrado tranzitas. Šie klausimai Stojimo sutartyje yra įtvirtinti specialiais protokolais.

Be to, į tekstą yra įtrauktos 9 Lietuvai aktualios deklaracijos: ES paskelbė deklaraciją dėl greitesnio nei 7 metai darbo rinkų atvėrimo Lietuvai, taip pat dėl Bendrijos paramos, siekiant, kad Lietuva įsijungtų į Šengeno erdvę kartu su pirmąją prisijungsiančiųjų šalių grupe bei kitos.

Stojimo dokumentus sudaro Stojimo į ES sutartis bei ją lydintys dokumentai: Baigiamasis aktas, šalių deklaracijos, priedai ir protokolai. Visus stojimo dokumentus sudaro apie 6000 puslapių. Dokumentuose užfiksuotos visos šalių kandidačių narystės sąlygos, prisiimti įsipareigojimai, išsiderėti pereinamieji laikotarpiai, ES sutarčių pataisos ir t.t. Sutartis yra viena visoms naujoms valstybėms narėms.

Lietuva kartu su devyniomis kandidatėmis narystės derybas baigė pernai gruodį Kopenhagoje. Lietuva ketina tapti visateise ES nare 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną.