Tauragiškių sėkmę lėmė ne tik puikus komandos futbolininkų žaidimas, bet ir sumanus trenerio pareigose debiutavusio legendinio Vilniaus „Žalgirio“ saugo Edvardo Malkevičiaus vadovavimas.

Staigus „Tauro“ kilimas

„Ta mūsų pirmoji vieta, tarsi, stebuklas. Komandos kilimas buvo toks staigus, kad dar ir dabar nesugebame įsisąmoninti, ką padarėme, - DELFI sakė E. Malkevičius. - Sunku buvo visą ilgą sezoną išlaikyti aukštą meistriškumo lygį ir tinkamai subalansuoti klubą. Čempionato pabaigoje buvo puiki intriga“.

Daug kas skeptiškai vertino „Tauro“ galimybes prieš sezoną, nes tik 2007-aisiais Tauragės komanda grįžo į I lygą, kur užėmė 11-ąją vietą tarp 12 komandų.

„Po pralaimėjimo 0:2 Alytuje antrose pirmenybių rungtynėse futbolo specialistai mus jau laidojo ir prognozavo 8-9 vietą, o aš galvojau, kad būsime prizininkai. Klubo vadovai kėlė užduotį patekti į šešetuką. Po nesėkmės Alytuje atsitiesėme ir iškovojome 10 pergalių iš eilės“, - prisiminė „Tauro“ vyriausiasis strategas.

Ir iš tiesų, „Tauras“ sėkmingo sezono vienoje atkarpoje iškovojo net 16 pergalių iš eilės – 14 jų I lygos pirmenybėse, o dvi - LFF taurės turnyre prieš elitinio diviziono komandas Vilniaus „Vėtrą“ ir galimą šio sezono A lygos čempioną Panevėžio „Ekraną“.

„Mūsų sėkmės garantas buvo stabilumas ir geras kolektyvas. Pavyzdžiui, palyginkime „Ekraną“ ir FBK „Kauną“. Panevėžiečių geras kolektyvas ir šaunus treneris Valdas Urbonas nustelbė didesnį biudžetą ir brangesnius futbolininkus turintį „Kauną“. O juk futbolo „žinovai“ kalbėjo: „V. Urbonas nepatyręs ir netreniravęs A lygos klubo“. Pasirodo, daug kas priklauso nuo žmonių ir jų požiūrį į atliekamą darbą“, - samprotavo E. Malkevičius.

„Tauro“ kolektyvas be abejo geras, buvo problemų, bet greitai išsprendėme žaidėjų drausmės klausimus, pakeitėme žmonių požiūrį į futbolą. Su futbolininkais palaikėme gerus santykius, su visais laiku atsiskaityta, neturime jokių skolų, o tai svarbu ir ateičiai“, - darbinės ir draugiškos atmosferos privalumus DELFI vardino tauragiškių treneris.

Futbolas grįžo į Tauragę

Tauragėje futbolas žaidžiamas nuo 1922 metų, per tą laikmetį būta ir pakilimų, ir nuopuolių. Su trenerio E. Malkevičiaus sugrįžimu į gimtinę grįžo į Tauragę ir futbolo tradicijos. Susikūrė struktūra, ėmė rinktis žiūrovai, susiorganizavo fanų judėjimas.

„Aistruoliai šauniai mus palaikė viso sezono metu, bet ypač jie padėjo intriguojančioje sezono pabaigoje. Paskutinėse lemiamose rungtynėse su Kauno „LKKA-Teledema“ Tauragės stadiono tribūnose susirinko daugiau, negu pusantro tūkstančio aistruolių, nors oficiali statistika, kažkodėl nuolat linkusi sumažinti mūsų gerbėjų skaičių.

Net Vilniuje gyvenantys ar studijuojantys tauragiškiai gausiai lankėsi mūsų susitikimuose. Reikia pripažinti, Tauragėje iš tikrųjų didžiulis susidomėjimas futbolu ir tai iš dalies mūsų nuopelnas“,- konstatavo E. Malkevičius.

Tiesa, pasak E. Malkevičiaus, Lietuvos futbolo visuomenė dar nenoriai pripažįsta „Tauro“ pasiekimus.


„Tauro“ ateitis paaiškės gruodį

„Tauro“ ateitis priklauso ne tik nuo sportinių pasiekimų, bet ir nuo miesto valdžios skiriamų pinigų. Tokia yra nūdienos ekonominė tikrovė.

„Tauragės miesto taryba turi priimti sprendimus, o ekonominė situacija mums yra nedėkinga. Gruodžio mėnesį bus aiškus „Tauro“ likimas. Planas kitam sezonui parengtas, lauktų daug darbų tobulinant stadiono infrastruktūrą, nes licencijavimo komisija nurodė daug trūkumų, o juos šalinti reikalingos didelės investicijos. Viskas susiveda į pinigus, - teigė E. Malkevičius. - Išeiti į A lygą ir žaisti kito miesto stadione būtų savižudybė. Pažiūrėkite, kaip vargsta „Šilutė“ rungtyniavusi Klaipėdoje, o dabar namuose surenkanti tik po keliasdešimt žiūrovų. Kam toks futbolas reikalingas?“.

Praėjusį sezoną daug tauragiškių verslininkų skyrė savo lėšų „Taurui“, nes klubo dalininkai buvo neabejingi futbolui žmonės.

„Dabar kitokia ir itin nedėkinga ekonominė situacija. Jei mes būtume I lygos čempionais tapę prieš trejus metus, kada klestėjo visas verslas Tauragėje, nekiltų nė klausimo, ar žaisti aukščiausiame lygmenyje. O dabar? Net ir A lygoje yra daug finansinių problemų“, - rūpesčiais su DELFI dalinosi E. Malkevičius.

Stengsis išsaugoti sudėtį

Po sezono „Tauro“ vadovai ir treneriai norėtų išsaugoti čempionišką sudėtį, bet viskas priklauso nuo būsimo biudžeto.

„Ką mes galime futbolininkams pasiūlyti, jei patys tiksliai nežinome kito sezono biudžeto? Su kai kuriais žaidėjais sudaryti žodiniai susitarimai. Sutarta, jei žaidžiame A lygoje , jie lieka „Taure“. Jei būsime I lygoje, mums nėra tikslo laikyti sudėtyje tokio meistriškumo žaidėjus. Tada teks remtis vietos futbolininkais, bet dėl to veikiausiai nukentės rezultatai“,- prognozavo E. Malkevičius.

19 įvarčių „Taurui“ pelnęs rusas Sergejus Čelochsajevas, kuris buvo įsigytas iš Kaliningrado „Baltikos“, tarpsezoniu turėtų tapti geidžiamiausia preke Lietuvos futbolo rinkoje.

„Taip, S. Čelochsajevas iš tikrųjų smarkiai patobulėjo Tauragėje. Sezono pabaigoje buvo tikras atakų lyderis, nors daugelis netikėjo ir šaipėsi iš mūsų, kada mes pasirinkome šį puolėją. Ar jis liks komandoje, sužinosime kiek vėliau“, - pasakojo „Tauro“ treneris“.

Treneris lieka Tauragėje

Kokiame lygyje žais „Tauras“ dar neaišku, bet čempionų treneris dėl savo ateities jau apsisprendė.

„Aš Tauragės tikrai nepaliksiu, man brangus miestas ir komanda. Teigiamai įvertintas mano, kaip trenerio darbas, apie tai girdėjau gerų atsiliepimų. O juk prieš sezoną iš manęs juokėsi ir šaipėsi: kur jis važiuoja? Valdas Ivanauskas sėkmingai dirbo Gargždų „Bangoje“, o aš - „Taure“. Jei tau patinka futbolo trenerio darbas, gali tobulėti ir ne pačio aukščiausio lygio komandoje. Jei sugebi pasiekti gerą rezultatą, vadinasi, įdėtas triūsas nebuvo veltui.

Aš nekeisiu sprendimo. Liksiu „Tauro“ klube ir man nesvarbu ar žaisime I-oje, ar A lygoje“, - pokalbį su DELFI baigė E. Malkevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją