Nenori finansinės naštos

Jau penkerius metus miesto poliklinikos vyriausioji gydytoja Irena Čeilitkienė mėgina atsisakyti jos vadovaujamai įstaigai primestos naštos - mokyklų medicinos punktų. Tačiau per tiek laiko iš Sveikatos apsaugos bei Mokslo ir švietimo ministerijų sulaukiama tik pažadų artimiausiu metu svarstyti klausimą. Tas pats vyksta ir mūsų mieste.

Šiomis dienomis problema dar kartą buvo prisiminta miesto Savivaldybės Sveikatos, sporto ir socialinės rūpybos komitete. Vakar apie tai kalbėta ir miesto Valdybos posėdyje.

Mūsų dienraščiui poliklinikos vadovė aiškino, esą įstatymo yra numatyta, jog šalies mokyklų medicinos punktai turi priklausyti savivaldybėms. Anot I.Čeilitkienės, taip jau yra kai kuriuose miestuose. Tačiau Panevėžyje dar liko sovietmečio tvarka.

Dar pašnekovė teigė, jog Švietimo ministerija yra numačiusi moksleivių sveikatos priežiūrą vykdyti pačioms mokymo įstaigoms. Todėl, anot I.Čeilitkienės, nesuprantama, kodėl mokyklos to kratosi.

Pašnekovė pabrėžė: esą blogiausia, kad įstatymai kalba viena, o realybė yra kita: abi ministerijos nenumatė finansavimo šaltinių. Dėl to dabar ir kyla rūpesčiai, nes visi kratosi finansinės naštos.

Nesutinka teikti labdaros

Vyriausioji gydytoja aiškino, jog poliklinikai yra skiriama tam tikra suma vaikų sveikatos priežiūros tarnybai. Iš tų lėšų nė lito nėra numatyta medicinos punktams mokyklose išlaikyti. O vien 24 miesto mokyklų slaygytojų atlyginimams per metus tenka išmokėti 243 tūkst. 856 litų.

I.Čeilitkienė tikino, jog sutartyje su Teritorine ligonių kasa nėra jokio punkto, kuriame poliklinika įsipareigotų teikti medicinos paslaugas mokyklose.

Valstybinė ligonių kasa tokioms paslaugoms šiemet skyrė tik 34 tūkstančius litų. Todėl kitą dalį lėšų tenka primokėti poliklinikai iš savo biudžeto.

I.Čeilitkienė teigė, jog tai yra neteisinga. Anot pašnekovės, joks vadovas nesutiks, kad labdara būtų dubliuojamos paslaugos. Pasak jos, esant rimtesniems atvejams moksleiviai vis viena siunčiami pas bendrosios praktikos gydytojus.

Dar vyriausioji gydytoja piktinosi, jog 3 tūkstančiams miesto moksleivių privalu suteikti pagalbą mokyklose, nors jie poliklinikoje nėra prisirašę ir už juos įstaiga pinigų negauna.

Poliklinikos vadovė siūlė pačioms mokykloms ieškoti lėšų slaugytojoms išlaikyti. Anot medikės, vieno medicinos punkto išlaikymas per metus atsieitų maždaug 10 tūkst. litų. Todėl, pašnekovės manymu, mokyklai lengviau būtų surasti tokią sumą nei poliklinikai kone ketvirtį milijono 21 punktui išlaikyti.

Netekusi kantrybės įteikė įspėjimus

Dėl to, kad mūsų mieste ryžtingai problemos niekas nesiima spręsti, kantrybės netekusi I.Čeilitkienė pasiryžo įteikti atleidimo lapelius 24 miesto mokyklų slaugytojoms. Apie tai jau informuoti ir mokyklų direktoriai.

Poliklinikos vadovė pabrėžė, jog netenkina panaikinti medicinos priežiūros mokyklose. Tačiau tikisi, jog per du mėnesius, kiek galios įspėjimo lapeliai, miesto valdžia imsis kokių priemonių.

Mūsų dienraščio kalbintas Sveikatos, sporto ir socialinės rūpybos komiteto narys bei miesto Valdybos narys Petras Luomanas informavo, jog apie problemą kalbėta vakar vykusiame Valdybos posėdyje.

Dar būdamas ir 3-iosios vidurinės mokyklos direktoriumi P.Luomanas patikino, jog I.Čeilitkienės įspėjamąjį raštą jau gavo. Dokumente nurodyta, esą nuo kovo 1 dienos mokyklos slaugytojos bus atleistos iš darbo.

Pašnekovas sakė, jog 2004 metais sveikatos priežiūrai yra numatytos lėšos moksleivio krepšelyje. Tačiau iki to laiko šį opų klausimą reikia kažkaip spręsti.

P.Luomanas kalbėjo, esą Valdyboje vakar buvo siūlyta medicinos punktus išlaikyti iš tų pačių šiems metams švietimui skirtų miesto biuždeto lėšų. Leisti patiems mokyklų vadovams spręsti, kaip tas lėšas panaudoti.

Mokyklų medicinos punktų išlaikymo klausimas praėjusių metų gale buvo svarstomas ir Švietimo bei mokslo komitete. Tačiau tąsyk sprendimas nepriimtas.

"Panevėžio balso" kalbintas Švietimo skyriaus vedėjas Dainius Šipelis patvirtino, jog komiteto sprendimo nėra iki šiol. Dar pašnekovas sakė, jog tuo klausimu pasitarimas vyko Vilniuje, Sveikatos apsaugos ministerijoje. Iš ten gautas pažadas apie sprendimą infomuoti savivaldybes. Tačiau jokia žinia Panevėžio dar nepasiekė. D.Šipelis mūsų dienraščiui tvirtino, kad apie poliklinikos vadovės I.Čeilitkienės įspėjamąjį raštą mokyklų direktoriams jis dar nėra girdėjęs.