Muitinės vyresnysis inspektorius 45 metų Algimantas Raibys, praėjusių metų vasarą ėjęs ir geležinkelio posto viršininko pareigas, vyriausiasis inspektorius 37 metų Drąsutis Noreika, inspektoriai 61 metų Izidorius Blieka, 51 metų Jonas Monginas ir 36 metų Rimantas Kurlavičius dirbo vienoje pamainoje ir gautus kyšius dalijosi po lygiai.

Muitininkus papildomomis pajamomis aprūpindavo tėvas bei atostogų metu jam talkinęs sūnus - 43 metų Laimutis ir 18-metis Andrius Meškauskai, taip pat 25 metų Eugenijus Artūras Gricenka, 31 metų Evaldas Nakvosas ir jo bendraamžė Rasa Andriuškevičiūtė. Tardymo metu ne visi kaltinamieji prisipažino padarę nusikaltimus.

Ne viską pavyko įrodyti

STT pavyko įrodyti 49 nusikalstamos veikos epizodus. Visi jie yra užfiksuoti vaizdo ir garso įrašais. Nuo praėjusių metų birželio pradžios iki rugpjūčio 5-osios, kai buvo sulaikyti įtariamieji ir iškelta baudžiamoji byla, STT agentai užfiksavo kur kas daugiau kyšio davimo ir paėmimo atvejų, tačiau ne visuose vaizdo įrašuose juos pavyko kokybiškai užfiksuoti.

Keliais atvejais, kai netgi būdavo matyti, kaip kupiūra įdedama į dokumentus, o ją išsitraukęs muitininkas banknotą įsikiša į kišenę, bet nebuvo įmanoma įžiūrėti, kokios jis vertės, kaltinamieji imdavo aiškinti, kad tai buvęs kalendorius.

Kyšiai, dažniausiai 10 ir 20 litų dydžio, nors pasitaikydavo ir šimtinių, muitininkams būdavo įdedami į pateikiamus dokumentus dėl reikiamų muitinės procedūrų įforminimo. Dažniausiai tai būdavo automobilių eksporto dokumentai.

Palemone esančiame geležinkelio poste anksčiau būdavo tvarkomi tik geležinkelio krovinių dokumentai, tačiau praėjusių metų pavasarį muitinininkams leista tvarkyti ir automobilių eksporto procedūras. Nesąžiningi darbuotojai netruko tuo pasinaudoti.

Kyšių nuslėpti nepavykdavo

Šių muitininkų nusikaltimus tyrę STT pareigūnai tvirtino, kad A.Raibio vadovaujamoje pamainoje kyšių ėmimo sistema veikė labai gerai. Kiekvienas kyšius paėmęs darbuotojas turėdavo juos atiduoti į bendrą kasą iki pamainos pabaigos. Po to pinigus visiems po lygiai padalydavo posto vyresnysis ar kitas asmuo.

Kaltinamieji teigė, jog per pamainą pavykdavo surinkti tik 50-60 litų, tačiau kyšininkavimo bylą tyrę pareigūnai įsitikinę, kad sumos būdavo gerokai didesnės. Pasitaikydavo ir bandymų pasipelnyti individualiai. Kartą muitininkas gautus pinigus nepastebėtas įsidėjo į kišenę, bet jų pasisavinti vyriškiui vis tiek nepavyko.

Dokumentus peržiūrinėjęs šalia dirbantis kolega iškart pastebėjo, kad juose nieko nėra, ir pasiteiravo: „Ar šitas nieko nedavė?" Susigėdęs pareigūnas ištraukė iš kišenės 20 litų banknotą ir padavė jį bendradarbiui.