Nota įteikta reaguojant į trečiadienio nakties incidentą, kai grupė jaunų rusų radikalų apmėtė centrinį ambasados įėjimą buteliais su juodos spalvos skysčiu, palikusiu dėmes ant pastato sienų, Lietuvos valstybės herbo ir vėliavos.

Be to, prie ambasados Borisoglebskij skersgatvyje primėtyta apie 60 lapelių su užrašu rusų kalba "Ne Kaliningrado blokadai".

Lietuvos ambasados darbuotojai ir jų šeimos nariai nenukentėjo.

Prie ambasados budėjęs Maskvos milicininkas sulaikė penkis išpuoliu įtariamus jaunuolius. Milicijos duomenimis, trys iš sulaikytųjų yra 17-mečiai, vyriausiam iš sulaikytųjų -20.

Kaip BNS pasakojo Maskvos Vyriausiosios vidaus reikalų valdybos spaudos skyriuje, milicininkas "didvyriškai šoko prieš vandalų automobilį ir, išmušęs priekinį stiklą, sutrukdė jiems pabėgti". Chuliganų automobilyje "VAZ-2106" milicininkai rado Nacionalbolševikų partijos atsišaukimų, todėl manoma, kad sulaikytieji priklauso šiai radikaliai nacionalistinei organizacijai.

Rusijos UR ministerijai įteiktoje notoje pabrėžiama, kad akcijos prieš Lietuvos ambasadą Maskvoje įgyja reguliarų pobūdį, nepaisant to, kad Lietuva lanksčiai ir konstruktyviai sprendžia tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos klausimus.

"Lietuvos URM stebisi tokio pobūdžio akcijų padažnėjimu ir tikisi, kad Rusijos atsakingos institucijos konkrečiais veiksmais prisidės prie geros kaimynystės santykių plėtojimo", - rašoma Lietuvos notoje.

Tai buvo jau ne pirmasis kairiųjų Rusijos radikalų protestas prieš naują tranzito tvarką per Lietuvą į Kaliningrado sritį.

Sausio 30 dieną Nacionalbolševikų partijos nariai mitingavo prie Lietuvos ambasados Maskvoje, reikalaudami "laisvo koridoriaus" į Kaliningradą. Kelias skandalingas akcijas dėl Kaliningrado tranzito tvarkos jaunieji rusų radikalai Maskvoje surengė ir praėjusiais metais.

Nacionalbolševikų partijos vadovybė trečiadienį išplatino pareiškimą, jog neremia išpuolio prieš ambasadą vykdytojų metodų, bet "supranta" jo priežastis.

Pernai lapkritį paskelbtame bendrame Rusijos ir ES komunikate numatyta, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionės dokumentus.

Jau nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai per Lietuvą negali vykti su neegzistuojančios Sovietų Sąjungos pasais, kuriuose nėra Rusijos pilietybę patvirtinančio antspaudo, taip pat su kariniais bilietais. Kelionės dokumentu nebelaikomas ir vaiko gimimo liudijimas, jeigu vaikas keliauja be tėvų.