Kaip BNS sakė Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas, antradienį priešpiet gautas A.Zuoko raštas, kuriuo pripažįstamas negaliojančiu vasario pradžioje atsiųstas savivaldybės žemesnio rango tarnautojo išduotas leidimas surengti virš Vilniaus miesto "ribotą treniruočių skrydį".

"Kadangi panaikintas pirminis miesto valdžios pritarimas, savo leidimą skrydžiui anuliavo ir Civilinės aviacijos administracija", - sakė A.Šumskas.

Kaip BNS sakė meras A.Zuokas, jo sprendimą atšaukti vasario pradžioje išduotą leidimą treniruočių skrydžiui nulėmė tai, kad pirmadienio vakarą Prezidentūroje posėdžiavusi R.Pakso inauguracijos komisija "parodė nepagarbą miestui", net nesvarsčiusi sostinės mero kreipimosi atsisakyti kovinių orlaivių skrydžio.

"Tai jokiu būdu ne priešprieša su išrinktuoju prezidentu. Kaip meras ir kaip politikas manau, kad šiandien valstybėje žvanginti ginklais, žaisti karine technika - nesolidu ir nerimta. Be to, mūsų įsitikinimu, tebėra naikintuvų skrydžio saugumo ir keliamo triukšmo problema", - sakė A.Zuokas.

Jis teigė neabejojąs, kad Vilniaus miesto valdžia neduos leidimo ir orlaivių skrydžiui prezidento inauguracijos dieną. Inauguracinės komisijos pirmininkė Dalia Kutraitė-Giedraitienė mero sprendimą pavadino "politinėmis A.Zuoko ambicijomis".

Komisijos pirmininkė akcentavo, kad prezidentas yra vyriausiasis kariuomenės vadas, o lėktuvų skrydžiai yra karinio parado dalis.

"Nereikia žmonių gąsdinti ten, kur nereikia. Per britų karalienės gimtadienį virš sostinės skrido žymiai galingesni naikintuvai, todėl čia nėra kokios logikos, tik politinės ambicijos", - sakė D.Kutraitė-Giedraitienė.

Trys Didžiosios Britanijos Karališkųjų oro pajėgų naikintuvai "Harrier GR7" 2001 metų birželį surengė parodomąjį skrydį Vilniuje, pagerbdami Antrajame pasauliniame kare žuvusį lietuvių lakūną Romualdą Marcinkų. Vienas naikintuvas netgi minutei buvo pakibęs 200 metrų aukštyje virš Neries, prie Didžiosios Britanijos ambasados, kur vyko karalienės gimtadieniui skirtas priėmimas.

D.Kutraitė-Giedraitienė pažymėjo, kad Inauguracinei komisijai kariškiai teigė, jog patys tiesiogiai kreipsis į Civilinės aviacijos direkciją ir prašys išduoti leidimą, nes mokomųjų skrydžių Vilniaus meras uždrausti negali.

Inauguracinės komisijos narys Gintaras Šurkus pirmadienį sakė, jog specialistai, tarp jų - ir Civilinės aviacijos administracijos, išsklaidė abejones dėl skrydžių saugumo ir triukšmo kontrolės reikalavimų, kurias reiškė Vilniaus meras.

Virš Vilniaus miesto centrinės dalies, kur yra Seimas, ir Karoliniškių mikrorajono dalies, kur yra televizijos bokštas, yra rombo formos neskraidymo zona, kur orlaiviai gali įskristi tik turėdami Vilniaus miesto valdžios ir Civilinės aviacijos administracijos leidimą.

Trys Lietuvos kariuomenės reaktyviniai lengvieji atakos lėktuvai "L-39 Albatros" ir trys sraigtasparniai, pagal Inauguracinės komisijos scenarijų, per prezidento inauguraciją turėtų praskristi virš Nepriklausomybės aikštės prie Seimo rūmų.