„Iki to buvo nueitas labai ilgas kelias, jaučiant didelę namiškių paramą. Komandą visą sezoną fantastiškai dirbo ir tiek daug aukojosi. Esu labai sujaudintas, kad sugebėjau tai padaryti visų garbei“, - kalbėjo jis.

Varžybų pabaiga L. Hamiltonui virto veikiausiai didžiausia drama jo gyvenime. Ketvirtoje vietoje važiavęs britas po sustojimo boksuose nusmuko į penktąją vietą, o vėliau buvo aplenktas „Toro Rosso“ piloto Sebastieno Vettelio ir nukrito į šeštąją poziciją, kurios jam jau nebebūtų užtekę išlaikyti jau beveik laimėtą čempiono titulą.

Vis dėlto, paskutiniojo rato paskutiniajame posūkyje L. Hamiltonas pralėkė pro T. Glocko šoną, taip pat pakildamas į taip reikalingą penktąją vietą ir kirto finišą pagaliau iškovodamas praėjusiais metais apmaudžiai pralaimėtą „Formulės-1“ čempiono titulą.

„Prieš pradedant lyti, jaučiausi visai patogiai. Mano padangos buvo šiek tiek nusidėvėjusios, todėl turėjau sunkumų palaikydamas greitį, tačiau sugebėjau išlikti priekyje savo varžovų ir to pakako“, - taip lenktynių pabaigą prisiminė „McLaren“ lenktynininkas.

„Tada prasidėjo dulksna ir aš nenorėjau jokios rizikos. Tuomet S. Vettelis mane aplenkė. Paskutiniajame posūkyje, sugebėjau prasmukti pro T. Glocką. Galiu pasakyti, jog tai buvo tiesiog neįtikėtina. Galiu tik dėkoti Dievui“, - kalbėjo britas.

„Man sakė, kad turiu aplenkti T. Glocką, todėl kaip įmanydamas stengiausi priartėti prie S. Vettelio, tačiau jis buvo toks pat greitas kaip aš, jei ne greitesnis. Tai buvo vienos sunkiausių mano gyvenime lenktynių“, - prisipažino jis.

L. Hamiltonas atskleidė, jog kirtęs finišo liniją nebuvo tikras, ar jam pavyko tapti čempionu. Komandos patvirtinimą jis teigė gavęs tik praėjus kelioms sekundėms.

„Aš šaukiau jiems: „Ar man pavyko? Ar man pavyko?“. Jie man pasakė tuomet, kai buvau pirmajame posūkyje ir mane apėmė ekstazė. Tai lyg sapnas“, - pridūrė jis.

L. Hamiltonas – jaunausias „Formulės-1“ čempionas istorijoje

Dramatiškoje kovoje sekmadienį iškobvojęs „Formulės-1“ čempiono titulą, „McLaren“ pilotas L. Hamiltonas tapo jauniausiu istorijoje pirmenybių nugalėtoju.

Britas nugalėjo būdamas 23 metų ir 299 dienų amžiaus ir taip pagerino iki šiol Fernando Alonso priklausiusį rekordą. 2005 m. čempionu tapęs ispanas tuo metu buvo 24 metų ir 58 dienų amžiaus.

L. Hamiltonas pirmenybes laimėjo šiemet iškovojęs 5 pergales ir 10 kartų pakilęs ant apdovanojimų pakylos bei surinkęs 98 taškus. Be to, britas 7 kartus triumfavo kvalifikacijoje, tačiau greičiausiąjį ratą lenktynėse įveikė tik kartą.

Praėjusiais metais „McLaren“ lenktynininkas surinko daugiau, 109 taškus, tačiau čempionate liko antras, vos tašku nusileidęs „Ferrari“ pilotui Kimi Raikkonenui. Šiemet čempionu jis tapo taip pat vos taško persvara įveikęs kitą italų ekipos atstovą Felipe Massą.

Žygį į „Formulę-1“ L. Hamiltonas pradėjo kartingų sporte, kur lenktyniavo iki 2000 m. Būtent čia jis buvo pirmą kartą susitiko su „McLaren“ vadovu Ronu Dennisu, vėliau tapusiu jo karjeros globėju bei parodžiusiu pasitikėjimą suteikiant vietą komandoje.

2001 m. britas debiutavo Didžiosios Britanijos „Formulės-Renault“ žiemos pirmenybėse, kur užėmė penktąją vietą. Kitais metais jis jau varžėsi pagrindiniame Didžiosios Britanijos „Formulės-Renault“ čempionate ir, iškovojęs 3 pergales, užėmė trečiąją vietą. Analogiško lygio Europos pirmenybėse jis liko penktas.

„Formulės-Renault“ serijoje L. Hamiltonas karjerą tęsė ir 2003 m. Pirmenybėse važiuojant antrą sezoną, jam pavyko laimėti 10 iš 17 lenktynių ir tapti čempionu. Be to, tais pačiais metais britas spėjo dalyvauti ir keliose analogiško Vokietijos čempionato lenktynių bei Britanijos „Formulės-3“ serijos varžybose.

2004 m. L. Hamiltonas persikėlė į Europos „Formulės-3“ pirmenybes, kur jau pirmais metais galutinėje įskaitoje užėmė penktąją vietą. Tikrojo triumfo šioje serijoje metais virto 2005-ieji, kai jaunuolis laimėjo net 17 iš 20 sezono lenktynių bei triumfavo „Formulės-3“ meistrų varžybose.

L. Hamiltonas galutinai savo talentą R. Dennisui įrodė 2006 m. triumfavęs GP2 čempionate, kur iškovojo 5 pergales ir nugalėjo jau antrus metus šioje serijoje lenktyniavusį Nelsoną Piquet jaunesnįjį. Metų pabaigoje britui buvo suteikta proga išmėginti „McLaren“ bolidą, o vėliau jis buvo oficialiai įvardintas būsimuoju F. Alonso partneriu.

„Formulėje-1“ L. Hamiltonas debiutavo 2007 m. Australijoje ir jau pirmosiose lenktynėse pademonstravo savo sugebėjimus, užimdamas trečiąją vietą. Kanadoje, jau šeštose savo varžybose aukščiausiame lygyje, jis iškovojo pirmąją pergalę, o pirmenybių pabaigoje turėjo puikias galimybes tapti čempionu, tačiau dėl kelių iš eilės apmaudžių naujoko klaidų pralaimėjo K. Raikkonenui.

Nepaisant skaudžios nesėkmės pernai, L. Hamiltonas šiemet atsitiesė ir pirmenybių pabaigoje šį kartą atlaikė psichologinę įtampą bei pelnė pirmą, o galbūt ir nepaskutinį, savo „Formulės-1“ čempiono titulą.

Interviu su „Formulės-1“ čempionu L. Hamiltonu

Skaitytojų dėmesiui pateikiame interviu su naujai karūnuotu „Formulės-1“ čempionu L. Hamiltonu. Britas su žurnalistais bendravo iškart pasibaigus lenktynėms.

- Lewisai, ar gali pasidalinti savo mintimis, tapus pasaulio čempionu?

- To visai neįmanoma nusakyti žodžiais, aš vis dar sunkiai kalbu. Čia atvyko visa mano šeima, čia yra ir mano tėtis. Iki to buvo nueitas labai ilgas kelias, jaučiau didelę namiškių paramą. Komandą visą sezoną fantastiškai dirbo ir tiek daug aukojosi. Esu labai sujaudintas, kad sugebėjau tai padaryti visų garbei.

- Dabar pateisinai „McLaren“ į tave dėtas viltis?

-Tai lyg sapnas.

Tu patekai į istoriją, ar tikrai jau supranti, ką pasiekei?

Nemanau, kad viskas jau įsisąmoninau. Ką tik baigiau intensyviausias savo gyvenime lenktynes, mano širdis vis dar lenktyniauja. Esu toks dėkingas komandos man suteiktai galimybei. Reiškiu didžiulę pagarbą „McLaren“ ir „Mercedes-Benz“ už man suteiktą puikią progą bei mano šeimai už tai, kad atvyko čia ir mane palaikė, o taip pat ir visiems namiškiams. Be jų to nebūčiau pasiekęs.

Mes vos ištvėrėme žiūrėdami paskutiniuosius ratus, o kaip tu jauteisi bolide?

Mano širdis vos nesprogo. Nežinau, kai išlaikiau ramybę, man labai pasisekė, ypač paskutiniajame rate. Tai buvo mano svajonė.

Kaip atšvęsi savo pirmąją pergalę čempionate?

- Atšvęsiu tai su savo šeima. Be abejo, pasilinksminsime ir komandoje.

Kokios tavo mintys, tapus pasaulio čempionu?

-Man sunku ką nors pasakyti. Jaučiuosi dėkingas ir didžiuojuosi mane supančia komanda, kuri man suteikė galimybę. Jaučiuosi dėkingas, galėdamas jiems grąžinti padarytą paslaugą. Lenktynės buvo labai sunkios, sunkiausios lenktynės mano gyvenime.

Turėjau problemų su padangomis, jų paviršius ėmė šiauštis. Nieko negalėjau padaryti, tiesiog stengiausi išlikti trasoje. Mano širdis vos neiššoko iš krūtinės, kai bandžiau aplenkti S. Vettelį, bet laimei pasitaikė galimybė praslysti pro T. Glocką. Padariau tai, ką ir turėjau padaryti. Taigi atvykome, pažiūrėjome, padarėme ir galime išvykti (juokiasi – red. past.).

Kaip plakė tavo širdis važiuojant?

-Maniau, kad mano širdis sprogs. Manau, kad taip buvo ir visiems kitiems. Nežinau, kas būtų nutikę, jei paskutiniajame rate būčiau pralaimėjęs. Mano padangos buvo sugadintos, turėjau prisipylęs tiek daug kuro. Felip Massa pasirodė fantastiškai, sveikinu jį su pergale ir su pasipriešinimu man šiemet. Vis dėlto, puiku būti viršūnėje.

Kai pabaigoje buvo šlapia trasa ir tave aplenkė S. Vettelis, ką galvojai tuomet? Štai, viskas baigta?

-Nežinau, kas nutiko, aš paslydau. Nieko negalėjau padaryti, nesuklydau stabdydamas.

Tai buvo gana neįtikėtina, nes tuo metu šlapioje trasoje turėjai būti greitas?

Nežinau, ar per smarkiai iš pradžių naudojau padangas, tačiau mano bolidas lenktynių metu darėsi vis silpnesnis ir silpnesnis, todėl stengiausi tiesiog pasiekti finišą.

Ar matei T. Glocką priešais save, ar žinojai, kad jį lenki?

Man sakė, jog jis važiuoja visai netoli priekyje. Nežinojau, kaip toli, bet žinojau, kad jis važiuoja sausai dangai skirtais ratais. Meldžiausi, kad spėčiau prie jo priartėti ir negalėjau patikėti, kai jį pamačiau išvažiavime iš dešimtojo posūkio. Jis buvo ten ir aš nebuvau pakankamai arti, sugebėjau užsiimti vidinę trajektoriją.

Ar gali nupasakoti savo dabartines emocijas, išsakyti jas žodžiais?

Ne, nemanau. Esu kupinas emocijų. Verkiau. Mano širdis šiuo metu jaučia tokį didelį spaudimą – manau, visiems dabar panašiai. Tiesiog didžiuojuosi komanda, o taip pat ir savo šeima.

Lewisai, ar laimėti čempionatą čia, Brazilijoje, ypatinga?

Taip, be abejo. Sennos (triskart „Formulės-1“ čempiono brazilo – red. past.) gimtinėje tai visuomet ypatinga.

Daugiau informacijos ieškokite:.

">