173 mirusieji yra dalis 473 pacientų, kuriems dėl "Iressa" naudojimo išsivystė įvairūs plaučių susirgimai, įskaitant ir plaučių uždegimą. Šiuos duomenis pateikė "AstraZeneca" atstovas, trumpoje spaudos konferencijoje komentuodamas su medikamentu susijusio šalutinio poveikio preliminarų tyrimą.

Paskelbti duomenys neapima pacientų, mirusių nuo su plaučių veikla nesusijusio šalutinio poveikio. Anksčiau skelbtoje ataskaitoje teigta, kad nuo tokio šalutinio poveikio mirė 10 iš 124 mirusiųjų. Naujų bendrų duomenų Europos bendrovė nepateikė.

Sausio mėnesio duomenimis, "Iressa" vartojo 23,5 tūkst. pacientų, palyginti su 18 tūkst. 960 liginių praėjusį gruodį.

Naujasis medikamentas, kurį daugelis laiko daug žadančiu vaistu nepagydomu plaučių vėžiu sergantiems pacientams, Japonijos rinkose pristatytas praėjusią liepą. Iki šiol Japonija yra vienintelė pasaulio šalis, leidusi "Iressa" platinti.

Iki gruodžio mėnesio užfiksavus 494 pranešimus apie šalutinį poveikį, Japonijos sveikatos apsaugos ministerija griežčiau apribojo naujojo medikamento vartojimą.

Pagal griežtesnes taisykles "Iressa" receptą gali išrašyti tik patyrę plaučių vėžio gydymo specialistai, o pacientai prieš pradėdami medikamentą vartoti privalo bent keturias savaites praleisti ligoninėje.

Be to, ministerija leido "Iressa" naudoti tik ligoninėse, galinčiose gydyti ir staiga kilusį šalutinį poveikį. Dėl pastarosios nuostatos naujasis medikamentas galės būti vartojamas tik didelėse tinkamai įrengtose ligoninėse.

Siekdama sumažinti medikamento vartojimo riziką, britų ir švedų valdoma "AstraZeneca" paprašė Japonijos medicinos specialistų ištirti "Iressa" sukelto šalutinio poveikio atvejus.

Specialistai, pristatę preliminarią ataskaitą trumpoje spaudos konferencijoje, įspėjo gydytojus "Iressa" itin atsargiai skirti pacientams, sergantiems plaučių uždegimu ar besiskundžiantiems sutrikusiomis šio organo funkcijomis.

Taip pat rekomenduojama nutraukti "Iressa" vartojimą vos tik pasirodžius pirmiesiems plaučių susirgimų požymiams.

"AstraZeneca" antrinės įmonės Japonijoje prezidentas Martinas Wrightas (Martinas Raitas) minėjo, jog per paskutines tris savaites su plaučiais susijusių šalutinio poveikio atvejų sumažėjo. Prezidentas tokį mažėjimą iš dalies siejo su griežtesnėmis "Iressa" skyrimo taisyklėmis.

"Panaši tendencija pastebima ir vasario pradžioje, tačiau išvadas daryti dar per anksti", - teigė M.Wrightas.

Anot "AstraZeneca", Japonijos medicinos specialistų grupė tęs šalutinio poveikio tyrimą, o pati bendrovė atskirai tirs dar 5 tūkst. naująjį medikamentą vartojančių pacientų.

"Iressa" yra pirmasis vėžio susirgimų vaistas iš vadinamosios epiderminio augimo veiksnio slopintuvų grupės. Šie medikamentai stabdo tik vėžio ląstelių proteino gamybą ir nesukelia pykinimo ar plaukų praradimo, siejamų su tradiciniu chemoterapijos metodu.

"AstraZeneca" tikisi, kad "Iressa" taps vienu iš itin populiarių vaistų, padėsiančių kompensuoti prarastus opos medikamento "Losec" (JAV platinamo "Prilosec" pavadinimu) pardavimus. Pastarajam dabar teks konkuruoti su nepatentuotais vaistais.

Tačiau praėjusį mėnesį Europos bendrovė nurodė, jog Jungtinių Valstijų priežiūros tarnyba pareikalavo daugiau informacijos ir atidėjo leidimą patinti "Iressa" didžiausioje pasaulio farmacijos rinkoje.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) turėjo savo sprendimą dėl "Iressa" pateikti iki vasario 5 dienos, tačiau dabar galutinis terminas atidėtas iki gegužės 5-osios.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją