"(Šiame pasiūlyme) kalbama apie Irake esančių JT nusiginklavimo inspektorių skaičiaus padidinimą", - sakė P.Struckas, atvykęs į Afganistano sostinę Kabulą.

P.Struckas atvyko į Kabulą dalyvauti Tarptautinių saugumo pagalbos pajėgų (TSPP) vadovybės perėmimo ceremonijoje. Šiuo metu TSPP vadovaujanti Turkija perduos vadovybę Vokietijai ir Nyderlandams.

Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis) ir Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas) parengė bendrą iniciatyvą nuginkluoti Iraką, kuri leistų išvengti karinės konfrontacijos. Penktadienį ši Berlyno ir Paryžiaus iniciatyva turėtų būti pristatyta JT Saugumo Tarybai.

Vokietijos savaitraštis "Der Spiegel" savaitgalį rašė, kad be kita ko, šioje iniciatyvoje gali būti siūloma nusiųsti JT taikdarius į Iraką, triskart padidinti JT ginkluotės inspektorių skaičių ir paskelbti aviacijos skrydžių draudimo zoną virš visos Irako teritorijos.

Sekmadienį vakare Paryžiuje vienas diplomatas pareiškė, kad apie JT taikdarių nusiuntimą į Iraką negali būti nė kalbos.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Dominique'as de Villepinas (Dominikas de Vilpenas) praėjusią savaitę siūlė surengti agresyvesnes Irako ginkluotės inspekcijas. Jis užsiminė, jog inspektorių skaičius gali būti padidintas du arba tris kartus, be to, stebėjimo misijoms gali būti dislokuoti žvalgybiniai lėktuvai "Mirage-IV".

Vokietija nepritaria karo veiksmams prieš Iraką ir yra pareiškusi, kad galimo Saugumo Tarybos balsavimo metu už juos nebalsuos.

Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija, kurios yra artimos sąjungininkės Irako klausimu, su panieka atsiliepė apie Vokietijos ir Prancūzijos iniciatyvą. Tačiau ją sveikino Rusija, kuri turi veto teisę Saugumo Taryboje ir yra nelinkusi pritarti jėgos panaudojimui prieš Iraką.

Manoma, kad J.Chiracas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas aptars Prancūzijos ir Vokietijos pasiūlymą vėliau pirmadienį įvyksiančio susitikimo Paryžiuje metu.

Sekmadienį lankydamasis Berlyne, V.Putinas pareiškė, kad Rusija "beveik visiškai sutinka" su šiuo pasiūlymu.