Galutines ekspertizės išvadas Kultūros ministerija ketina paskelbti iki vasario 14 dienos.

Menotyrinę-prekinę "Saulės akmens" ekspertizę atliko kultūros ministrės Romos Dovydėnienės įsakymu sudaryta penkių ekspertų grupė, penktadienį apsilankiusi Tardymo departamente prie Vidaus reikalų ministerijos.

Iš vagių neseniai atgautas eksponatas čia saugomas, kol bus baigta tirti jo pagrobimo byla ir užtikrinta tinkama jo apsauga Gintaro muziejuje.

Pirminės ekspertų tyrimo išvados rodo, kad 3,698 kilogramo sveriančio unikalaus gintaro luito vertė yra maždaug 600-700 tūkst. litų.

Nustačius tikslią pagrobto ir vėliau už išpirką muziejui sugrąžinto eksponato vertę, paaiškės ir įvykdyto nusikaltimo mastas. Už vagystę stambiu mastu baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę nuo 3 iki 10 metų su bauda arba be baudos.

Baudžiamoji atsakomybė už vagystę stambiu mastu gresia, kai padaryta žala viršija 250 minimalių gyvenimo lygių (MGL). Dabar tai yra 31 tūkst. 250 litų.

"Saulės akmuo" paskutinį kartą buvo įvertintas po pirmosios jo vagystės 1990 metais. Tuomet sudaryta speciali dailės ekspertų komisija eksponatą įvertino 700 tūkst. rublių. Vidutinis mėnesinis Lietuvos gyventojo darbo užmokestis tuomet siekė 283 rublius.

Litais "Saulės akmuo" bus įvertintas pirmąkart.

Po gintaro luito pagrobimo iš muziejaus spaudoje skelbta, jog "Saulės akmens" vertė - apie 1,5 mln. litų. Tuo tarpu kai kurie muziejininkai jau tuomet teigė, kad jis vertas pusės minėtos sumos.

Gintaro pagrobimu kaltinamas Lauras Zavadskis gruodžio pradžioje teismo sprendimu suimtas trims mėnesiams. 20-metis prisipažino praėjusių metų rugsėjį kartu su savo netikru broliu Linu Mileška įsilaužęs į Palangos Gintaro muziejų ir pagrobęs unikalų eksponatą.

32 metų L.Mileška išgarsėjo praėjusių metų gruodžio 6-ąją, kai už LNK televizijos paskirtą 20 tūkst. litų premiją sugrąžino pagrobtą eksponatą Palangos Gintaro muziejui. Tik išėjusį pro muziejaus duris vyriškį sulaikė teisėsaugininkai.

Po 10 parų suėmimo L.Mileškai pareikšti kaltinimai bendrininkavimu įvykdant vagystę ir jis paleistas į laisvę už rašytinį pasižadėjimą neišvykti.