„Tai, kad muitininko profesija - prestižinė, šiuo metu tėra mitas. Gal tai buvo prieš kokius penkerius metus. Dar neseniai pas mus trūko 24 specialistų. Konkurso būdu įsidarbino tik vienas žmogus. Tačiau tai - buvusi policijos darbuotoja, kuri jau yra užsidirbusi gerą pensiją. Ji sutiko dirbti už menką muitininko atlyginimą. Atėjęs tinkamas specialistas, išgirdęs apie būsimą atlyginimą, nusijuokia ir išeina", - tvirtino Panevėžio teritorinės muitinės vadovas Robertas Busila.

Reikalavimų - visa virtinė

Į muitinės skyriaus vadovo ar kito specialisto pareigas pretenduojantis kandidatas privalo turėti aukštąjį, geriausiai - ekonominį išsilavinimą, be to, turi būti gerai susipažinęs su norminiais aktais. Vieni svarbesnių reikalavimų - gerai mokėti anglų arba vokiečių kalbas, pateikti kompiuterių kursų baigimo pažymėjimą.

Būtina ir nepriekaištinga reputacija, kuri kruopščiai patikrinama. Be to, norintysis dirbti muitinėje turi būti ne vyresnis kaip 50 metų. Yra ir dar viena sąlyga, kurią išgirdęs kandidatas dažniausiai iškart apsisprendžia nebesiekti muitininko karjeros. Už atsakingas pareigas realus muitininko mėnesio atlyginimas tesiekia 600-700 litų.

Pasiskundė departamentui

„Praėjusių metų liepą prie Panevėžio teritorinės muitinės buvo prijungti Utenos postai. Darbo padaugėjo, o atlyginimai sumažėjo. Ypač nukentėjo skyrių vadovai. Kai kuriems jų atlyginimas sumažėjo perpus", -teigė R.Busila.

Praėjusią savaitę Panevėžio teritorinės muitinės vadovas oficialiu raštu kreipėsi į Muitinės departamentą. „Vadovaujant dabartinei Muitinės departamento vadovybei, Panevėžio teritorinei muitinei finansavimas nuolat mažinamas nors mokesčių surinkimo į valstybės biudžetą užduotys nuolat didinamos", - skundžiasi panevėžiečiai.

Šiems metams Panevėžio teritorinei muitinei skiriama tik 76 procentai praėjusių metų faktinių išlaidų sumos.