Įvykių centre buvo legendinis krepšininkas Michaelas Jordanas (Maiklas Džordanas), kuriam tai buvo 14-as "Visų žvaigždžių" mačas. Lietuvai minėtas renginys buvo svarbus tuom, kad pirmąjį kartą šalies bei NBA istorijoje "Visų žvaigždžių" rungtynėse dalyvavo lietuvis Žydrūnas Ilgauskas. 27-erių metų krepšininkas aikštelėje praleido tik 4 minutes ir taškų nepelnė. "Cavaliers" vidurio puolėjas suklydo vieną kartą bei prametė vieną dvitaškį metimą.

Kodėl Ilgauskas žaidė tik 4 minutes?

Deja, Rytų rinktinės vyriausiasis treneris ignoravo lietuvį. NBA klubo "Pacers" strategas Isiah Thomasas (Aizija Tomas) mieliau leido žaisti savo ekipos krepšininkus - Jermaine'ą O'Nealą (Džermeiną O'Nilą) ir, rinkimuose į Rytų konferencijos startinį penketą mažiau balsų už Ilgauską surinkusį, Bradą Millerį (Bredą Milerį), kuris mače pelnė 5 taškus. Buvo keista, kad treneris dažnai pasirinkdavo Jermaine'ą O'Nealą rungtyniauti "centru", nors NBA lygoje jis dažniau žaidžia sunkiuoju kraštu. Bradas Milleris aikštelėje praleido 17 minučių (4 kartus daugiau nei Ilgauskas), o 10 taškų įmetęs O'Nealas žaidė 33 minutes.

Žydrūnas Ilgauskas, kuris aikštelėje praleido tik 4 minutes, buvo mažiausiai rungtyniavęs krepšininkas šių metų "Visų žvaigždžių" mače. Kitas Rytų konferencijos žaidėjas Antoine'as Walkeris (Antuanas Volkeris) taip pat žaidė neilgai - 9 minutes. Vakarų rinktinės treneris Rickas Adelmanas (Rikas Adelmanas) žaidimo laiką paskirstė maždaug vienodai ir netgi savo klubo žaidėjui Predragui Stojakovičiui ("Kings") aikštelėje leido būti tik 13 minučių. Tačiau Rickas Adelmanas "baudė" kiną Yao Mingą. Treneris neklausė sirgalių valios ir 226 centimetrų ūgio "Dinastijai" (Yao Mingo pravardė -red.) leido žaisti tik 17 minučių, per kurias kinas spėjo pelnyti du taškus.

Naudingiausias krepšininkas

Naudingiausiu NBA "Visų žvaigždžių" 2003 metų rungtynių žaidėju tapo "Timberwolves" puolėjas Kevinas Garnettas (Kevinas Garnetas). Jis mače pelnė 37 taškus, atkovojo 7 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus. 211 centimetrų ūgio puolėjas pataikė 17 metimų iš 24 dvitaškių zonoje bei 3 baudas iš 3.

Rezultatyviausi žaidėjai: Rytuose - Allenas Iversonas (Alenas Aiversonas) - 35 taškai, 7 rezultatyvūs perdavimai bei 5 perimti kamuoliai, Tracy McGrady (Treisis Makgreidis) - 29, Michaelas Jordanas - 20; Vakaruose - Kevinas Garnettas - 37, Kobe Bryantas (Kobė Brajantas) - 22, Steve'as Francisas (Stivas Francisas) - 20 taškų ir 9 rezultatyvūs perdavimai.

Renginys

NBA "Visų žvaigždžių" rungtynės Atlantoje prasidėjo įspūdingu renginiu su šokiais bei muzika. Vėliau buvo pristatyti Vakarų konferencijos treneriai bei žaidėjai. Daugiausia ovacijų iš "vakariečių" komandos sulaukė "Lakers" gynėjas Kobe Bryantas bei "Rockets" vidurio puolėjas kinas Yao Mingas. Vėliau atitinkamai buvo pristatyta ir Rytų sudėtis. Kai buvo ištarta "Michaaaaael Jooooooooooooordan", visa Atlantos "Philips" arena stovėjo ir plojo krepšinio legendai, kuriam tai jau 14-os "Visų žvaigždžių" rungtynės. Vėliau visi buvo paprašyti atsistoti tylos minutei, pagerbti erdvėlaivio "Columbia" žuvusiuosius astronautus bei išklausyti Kanados ir Jungtinių Amerikos Valstijų himnus. Į startinį Rytų konferencijos penketuką buvo įtraukas visų laikų geriausiu krepšininku tituluojamas Michaelas Jordanas. Jam, kiek netikėtai, vietą užleido kritikuojamas "Raptors" žaidėjas Vince'as Carteris. "VC (Vince'as Carteris - red.) buvo labai pagarbus", - paprašytas pakomentuoti Vince'o Carterio poelgį atsakė "Wizards" žaidėjas Michaelas Jordanas.

Įvykių eiga

Pirmąjį ginčo kamuolį laimėjo Vakarų rinktinės "centras" kinas Yao Mingas. Beje jo oponentas buvo Benas Wallace'as. Pastarasis krepšininkas nusprendė žaisti tik paskutinėmis minutėmis, nes šeštadienį palaidojo savo motiną. Kėlinys prasidėjo gan aktyvia abiejų komandų gynyba. Dėl norimų suregzti gražių atakų rinktinės daug klydo. Pirmojo kėlinio pradžioje visi Michaelo Jordano mesti metimai buvo netaiklūs. MJ pirmąjį kartą pavyko pataikyti iki kėlinio pabaigos likus 2 minutėms ir 43 sekundėms. Jam perdavimą atliko "Nets" įžaidėjas Jasonas Kiddas. Vėliau dešimtąją pirmojo ketvirčio minutę Michaelas Jordanas neįdėjo kamuolio į krepšį, tačiau netrukus, kitoje atakoje, pataikė metimą iš vidutinio nuotolio. Legendinis krepšininkas buvo pakeistas, kai iki rungtynių pabaigos buvo likę kiek daugiau, nei viena minutė. Pirmojo kėlinio rezultatas - 23:18 - Rytų konferencijos rinktinės naudai.

Istorinis momentas Lietuvos bei Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) krepšininyje - Žydrūnas Ilgauskas - pirmasis lietuvis, dalyvaujantis "Visų žvaigždžių" rungtynėse, aikštelėje pasirodė antrojo kėlinio pradžioje. Pirmąją pražangą Lietuvos krepšininkas užsidirbo prieš "Lakers" vidurio puolėją Shaquille'ą O'Nealą. Tai įvyko trečiąją antrojo ketvirčio minutę. Iki antrojo kėlinio pabaigos likus 8 minutėms Žydrūną Ilgauską, Rytų konferencijos penkete, pakeitė "Celtics" puolėjas Antoine'as Walkeris. 221 centimetrų ūgio vidurio puolėjas taškų pelnyti nespėjo. Antrasis ketvirtis baigėsi geresniu Vakarų konferencijos žaidimu - 55:52.

Ilgojoje pertraukoje "Wizards" žaidėjas, kuriam vasario 17-ą dieną sukaks 40 metų, Michaelas Jordanas rėžė kalbą stovėdamas "Philips" arenos aikštelės centre: "Dėkoju Jums: savo komandos draugams, giminėms, varžovams. Ačiū, kad remiate mane. Taip pat noriu padėkoti ir buvusiems NBA krepšininkams, žvaigždėms. Dar kartą ačiū. Žaidimą palieku gerose rankose. Man laikas stebėti žaidžiančius iš šono su "Magicu" Johnsonu, Juliusu Ervingu, Larry Birdu ir kitais."

Antrosios rungtynių dalies startiniame penkete nepradėjo nei vienas į Rytų konferencijos rinktinę išrinktas "centras". Tik vėliau aikštelėje pasirodė "Pacers" vidurio puolėjas Bradas Milleris. Laikas bėgo, o NBA žvaigždės vis labiau jautėsi geriau - padaugėjo gražių atakų, kurios dažniausiai užsibaigdavo dėjimais. Iki trečiojo kėlinio pabaigos likus 4 minutėms, Michaelo Jordano metimą blokavo "Lakers" vidurio puolėjas Sh.O'Nealas. MJ jau buvo prasiveržęs po krepšiu, kai Shaqas "nupūtė" legendinio krepšininko metimą. Ilgai neteko laukti kito Michaelo Jordano metimo - 9-ąją žaidimo minutę MJ pelnė 8-ąjį tašką. Ir štai... iki trečiojo ketvirčio pabaigos likus 1 minutei 52 sekundėms, Michaelas Jordanas pelno savo 10-ąjį tašką baudos metimais ir pralenkia legendinį "Lakers" vidurio puolėją Kareemą Abdul-Jabbarą rezultatyviausių NBA "Visų žvaigždžių" rungtynių žaidėjų sąraše. Po trečiojo kėlinio rezultatas - 84:91 - Rytų konferencijos rinktinės naudai.

Paskutinį, ketvirtąjį, kėlinį komandos suaktyvino žaidimą. Savo sugebėjimus įžaidinėti kamuolį rodė Shaquille'as O'Nealas - "centras" keliskart varinėjo kamuolį tarp kojų stovėdamas ties tritaškio linija, o dar kitoje atakoje, pats persivaręs kamuolį per visą aikštelę, įkalė "vinį" į krepšį. Paskutinėmis sekundėmis Rytai pirmavo vienu tašku ir galėjo padidinti persvarą, tačiau Michaelo Jordano metimą blokavo Vakarų rinktinės puolėjas Shawnas Marionas. Kitoje atakoje MJ baudavo Kobe Bryantą, kuris, stojęs prie baudos metimų linijos, prametė pirmąjį metimą, o antrąjį pataikė ir išlygino rezultatą - 120:120. Dar buvo likę 12 sekundžių, bet Rytų rinktinės žaidėjas Michaelas Jordanas nepataikė metimo. Pratęsimas...

Pratęsimo pradžioje į priekį išsiveržė Vakarų rinktinė ir tik pabaigoje Rytai pradėjo mažinti skirtumą. Iki pratęsimo pabaigos likus 33 sekundėms Rytai, 136:135, pirmavo prieš Vakarų rinktinę. Vėliau po kelių minučių pertraukėlių Vakarai turėjo galimybę persverti rezultatą savo naudai, tačiau prie baudos metimų linijos stovjęs Sh.O'Nealas pataikė tik vieną baudos metimą. Toliau veiksmas bėgo taip, kaip nesame matę net geriausiuose finaluose: užbaigti Rytų ataką buvo leista Michaelui Jordanui ir šis pataikė sunkų, atrodo, lemiamą metimą. Tačiau, tuom viskas nesibaigė... Vakarų konferencijos komandos gynėjas Kobe Bryantas metė tritaškį metimą paskutinėmis pratęsimo sekundėmis ir prieš jį prasižengė Rytų puolėjas Jermaine'as O'Neal'as. Bryantas stojo prie baudos metimų linijos ir pataikė tik du baudos metimus išlygindamas rezultatą - 138:138. Kitoje Rytų rinktinės atakos smaigalyje buvo Michaelas Jordanas, tačiau jo metimas šįkart taip pat buvo blokuotas Shawno Mariono.

Taigi pirmąjį kartą NBA istorijoje "Visų žvaigždžių" rungtynėse prireikė antrojo pratęsimo.

Antrajame pratęsime Vakarai žaidė labai gyvai - greitai surinko 12 taškų skirtumą. Vakarų krepšininkai atakas stengdavosi užbaigti per "Timberwolves" puolėją Keviną Garnettą. Rytų konferencijos komandoje labiausiai pergalę išplėšti stengėsi, 183 centimetrų ūgio, Allenas Iversonas.

Galutinis rezultatas: Rytai - Vakarai 145:155

Atlantoje spindi ne tik krepšinio žvaigždės - renginį stebi Holivudo aktoriai Denzelis Washingtonas bei Adamas Sandleris, dainininkai: Mariah Carey, Janet Jackson, "Puff Daddy" Seanas Combsas, keturiskart "Nascar" čempionas Jeffas Gordonas, pasaulio bokso čempionas Lenoxas Lewisas bei daugelis kitų krepšinio ir pramogų pasaulio atstovų.

"Visų žvaigždžių" savaitgalis prasidėjo šeštadienį. Tą dieną lygos "Naujokai" pralaimėjo "Antramečiams" 112:132. Predragas Stojakovičius iš "Kings" tapo tritaškių konkurso nugalėtoju, o Jasonas Richardsonas iš "Warriors" "kalė" kamuolį taip į krepšį, jog jam neprilygo niekas kitas. "Įgūdžių turnyrą" laimėjo "Nets" įžaidėjas Jasonas Kiddas.

Nacionalinės krepšinio asociacijos kovos bus pratęstos vasario 12-ą dieną.

Šaltinis
Portalo Eurobasket.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško portalo sutikimo draudžiama.
Eurobasket.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją