"Jungtinėms Tautoms tai tiesos valanda. Jungtinės Tautos netrukus turės nuspręsti, ar jos bus reikšming os taikos palaikymo prasme, ar jų žodžiai ką nors reiškia", - Vait Selfer Springse Vakarų Virdžinijoje respublikonų įstatymų leidėjų suvažiavimui sakė JAV lyderis.

Pasak G.W.Busho, kuris Persijos įlankos regione telkia 150 tūkst. JAV karių, Irako lyderis "nori, jog pasaulis manytų, kad turėtume žaisti slėpynių žaidimą".

"Jis baigtas... Akivaizdu, kad Saddamas Husseinas ne tik apgaudinėja, akivaizdu, kad jis nenusiginkluoja. Todėl pamatysite, kaip mes netrukus su draugais, sąjungininkais ir Jungtinėmis Tautomis stengsimės, kad ši organizacija žengtų pirmyn, - sakė prezidentas. - "Taikos vardan, Jungtinių Valstijų ir mūsų draugų bei sąjungininkių saugumo vardan mes nuginkluosime Saddamą Husseiną jei jis nenusiginkluos pats".

G.W.Bushas žadėjo kariauti su Iraku ir be aiškaus JT mandato, tačiau davė savo pagrindiniam sąjungininkui, britų ministrui pirmininkui Tony Blairui (Toniui Blerui) kelias savaites užsitikrinti paramą naujai JT rezoliucijai, kuri sudarytų sąlygas imtis karo veiksmų.

Pirmasis šios rezoliucijos projektas galėtų būti pristatytas netrukus po vasario 14 dienos, kai JT vyriausieji ginklų inspektoriai Hansas Blixas (Hansas Bliksas) ir Mohamedas ElBaradei (Mohamedas Elbaradėjus) pateiks naują ataskaitą dėl Irako, kuriame lankėsi šį savaitgalį.

Tačiau G.W.Bushui tikriausiai laukia daugumos kitų JT Saugumo Tarybos narių, kurios ragina skirti inspektoriams daugiau laiko, opozicija.

Anksčiau aukšti JAV pareigūnai kritikavo Prancūzijos ir Vokietijos planą dėl Irako. JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas (Kolinas Pauelas) ir prezidento patarėja nacionalinio saugumo klausimais Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) sakė, kad nors asmeniškai ir nematė šio plano, suprato, jog jis bus tik "nukrypimas" nuo JT reikalavimų.

Kaip rašo vokiečių savaitraštis "Der Spiegel", šis planas galbūt numatys nusiųsti į Iraką JT taikdarius, patrigubinti Irake dirbančių ginklų inspektorių skaičių ir paskelbti visą Irako teritoriją neskraidymo zona.

"Klausimas yra ne didesnis inspektorių skaičius, - televizijai NBC sakė C.Powellas. - Ši idėja dėl didesnio inspektorių skaičiaus ar neskraidymo zonos, ar bet kurios kitos šio formuluojamo pasiūlymo dalies yra nukrypimas, o ne sprendinys".