Vairuotojas, Lietuvos pilietis, pateikė muitinės dokumentus, kuriuose buvo nurodyta, kad iš Rusijos į Lietuvą gabenamos medžio granulės, iš viso – 513 maišų, jų svoris – 20630 kg. Puspriekabė buvo užplombuota Rusijos muitinės plomba.

Netvarkingi muitinės dokumentai ir vairuotojo nervingas elgesys apžiūrint puspriekabę pareigūnams sukėlė įtarimą, todėl buvo nuspręsta atlikti detalų fizinį krovinio patikrinimą Rokiškio krovinių poste.

Atidarius puspriekabę buvo matyti maišai su medžio granulėmis, kurios skirtos patalpų šildymui. Nukrovę maišus muitininkai pamatė, kad visa puspriekabė prikimšta dėžių su cigaretėmis. Iškrovus automobilio puspriekabę rasta 10 mln. 500 tūkst. vienetų cigarečių “JIN LING”, 790 tūkst. vienetų cigarečių “PRINCE Rich Taste” ir 189 200 cigarečių “PRINCE Rounded Taste” su Rusijos banderolėmis, kurias buvo bandyta slėpti po 78 maišais medžio granulių.

Krovinys, automobilis ir vairuotojas sulaikyti ir perduoti Muitinės kriminalinės tarnybos Panevėžio skyriaus pareigūnams, kurie pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Tai vienas stambiausių cigarečių sulaikymų Lietuvos muitinėje šiais metais.

Kontrabanda ir Lenkijos pasienyje

Pasienyje su Lenkija Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai sulaikė stambų kontrabandinių cigarečių ir rūkomojo tabako krovinį. Jį į užsienį mėginta išvežti užmaskavus konservuotais maisto produktais ir sultimis. Sulaikyti ir trys su šiuo kroviniu siejami asmenys.

Ketvirtadienį popiet sėkmingą sulaikymo operaciją surengė VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės operatyvininkai ir Specialiosios paskirties būrio pareigūnai. Į pagalbą taip pat buvo pasitelkti kolegos iš uostamiesčio Muitinės kriminalinės tarnybos.

Į Lenkiją vykusį vilkiką „Iveco“ su puspriekabe pasieniečiai sustabdė ties buvusiu Kalvarijos pasienio kontrolės punktu Marijampolės rajone. Lietuvai tapus visateise Šengeno erdvės nare, nuolatiniai pasienio tikrinimai čia nebevykdomi.

Paaiškėjo, kad vilkiką vairavo 33-ejų metų klaipėdietis. VSAT pareigūnai turėjo informacijos, kad šia krovinine transporto priemone gali būti gabenamas kontrabandinis krovinys, todėl automobilį patikrino išsamiai.

Atidarius puspriekabę atrodė, kad „Iveco“ veža įvairių konservuotų maisto produktų ir sulčių krovinį. Iškrovus dalį pakuočių paaiškėjo, kad jos – tik maskuotė.

Puspriekabėje pasieniečiai rado 102 dėžes cigarečių „Jing Ling“ su rusiško pavyzdžio banderolėmis, 14 dėžių cigarečių „LM“ su lietuviškomis banderolėmis bei į 63 dėžės supakuotus 189 kilogramus rūkomojo tabako. Dalis rūkalų blokais buvo iškaišioti tarp maisto produktų. Iš viso rasta 58 tūkstančiai pakelių cigarečių.

Kaip ir tikėtasi, jokių dokumentų, patvirtinančių teisėtą krovinio įsigijimą ir gabenimą, klaipėdietis vairuotojas neturėjo.

Tęsdami pradėtą tyrimą pasieniečiai tą pačią dieną Klaipėdos rajone sulaikė automobilį „BMW 320“, kuriuos važiavo 31-erių Klaipėdos ir 39-erių metų Šilutės rajono gyventojai, skelbia VSAT.

Abu vyrai, įtariama, yra susiję su pasieniečių Marijampolės rajone sulaikytu kontrabandiniu rūkalų kroviniu.

Visi trys sulaikytieji, neteisėtai gabentas kontrabandinis rūkalų krovinys ir abi transporto priemonės laikinai saugomi Pakrančių apsaugos rinktinėje.

Šio VSAT padalinio pareigūnai dėl kontrabandos pradėjo ikiteisminį tyrimą.