„Savivaldybės administracija, vykdydama projektą „Turistinis vandens kelias Neries upe Vilniaus mieste“, negalės jo įgyvendinti taip, kaip numatyta sutartyje“, - rašoma savivaldybės laiške Lietuvos verslo paramos agentūrai.

Projektą sustabdė gauta neigiama Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (VRAAD) išvada dėl planuojamo vandens kelio gilinimo ir platinimo.

DELFI jau skelbė, kad aplinkosaugininkai siūlė savivaldybei negilinti upės, tik išvalyti jos dugną nuo akmenų ir šiukšlių bei įrengti tokį vandens kelią, kuriuo galėtų plaukioti tik mažos grimzlės laivai.

Jie nepadarytų žalos upėje saugomoms vertybėms - Baltijos lašišai, kirtikliui, pleištinei skėtei, salačiui ir upės sraunumai su kurklių bendrijomis.

„Upės gilinimas ir farvaterio įrengimas iki 30 metrų gali turėti ir sanitarinių neigiamų pasekmių, sąlygojančių socialines problemas. Bus sudarytos tinkamos sąlygos kraujasiurbių mašalų buveinių atsiradimui, todėl jų populiacija Vilniuje gali ženkliai išaugti“, - teigia VRAAD direktorius Rolandas Masilevičius.

Savivaldybės atstovai įsitikinę, kad upė mieste turi būti kiek gilesnė ir platesnė. „Kitaip čia galės plaukioti tik valtys ir baidarės”, - sakė savivaldybės Miesto plėtros departamento plėtros projektų skyriaus vedėja Rūta Matonienė.

Pagal projektą, Vilniuje kuriamą turistinį vandens kelią Neries upe turėtų aptarnauti žiemos uostas Žirmūnuose ir šešios prieplaukos.

Kelias tęstųsi nuo Verkių regioninio parko iki Lazdynų tilto, šalia turistinės trasos būtų sukurta viešoji infrastruktūra.

Šį kelią planuota įrengti iki 2010 metų pabaigos.

Grąžindama vandens keliui skirtą finansavimą savivaldybė užsimena, jog ateityje numato pradėtą projektą užbaigti savo lėšomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją