Šis įvykis – naujausias JAV vyriausybės bandymas apvalyti bankininkystės industriją nuo smaugiančių blogų paskolų. Vašingtone vykusios derybos dėl 700 mlrd. dolerių finansinės paramos rugsėjo 25 d., ketvirtadienį, pristabdytos.

Didžiausias JAV indėlių ir paskolų bankas „Washington Mutual“ buvo vienas iš labiausiai nukentėjusių kreditorių nuo nekilnojamojo turto ir paskolų krizės. Banko nuostoliai dėl blogų paskolų vis didėjo.

„Washington Mutual“ uždarė Federalinis kredito unijų priežiūros biuras, Federalinė indėlių draudimo kompanija paskirta bankroto administratore.

Biuro pareigūnai pranešė, kad nuo šių metų rusėjo 15 d. iš banko išimta 16,7 mlrd. dolerių indėlių. Pasak pareigūnų, banko likvidus turtas buvo per mažas, tad „Washington Mutual“ nebepajėgė vykdyti veiklos.

Indėlių draudimo kompanijos darbuotojai užtikrino banko klientus, kad rugsėjo 26 d. bus vykdoma įprasta banko veikla, o indėliai yra apsaugoti.

Indėlių draudimo kompanijos pirmininkė Sheila Bair paaiškino, kad finansinę banko kontrolę kompanija suskubo perimti naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, nes informacija nutekėjo žiniasklaidai ir reikėjo nuraminti klientus. Paprastai indėlių draudimo kompanija perima žlungančios institucijos finansinę kontrolę penktadienio naktimis, kad turėtų visą savaitgalį dokumentams patikrinti ir kad bankas pirmadienį atsidarytų ir toliau vykdytų veiklą.

„Washigton Mutual“ turi apie 307 mlrd. dolerių turto, 188 mlrd. dolerių indėlių.

Iki šiol didžiausias JAV istorijoje banko žlugimas užfiksuotas 1984 metais – tada bankrutavo „Continental Illinois National Bank and Trust“, turėjęs 40 mlrd. dolerių turto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją