Tokios švelnios sankcijos moteris sulaukė, nes teismas lengvinančia aplinkybe pripažino jos prisipažinimą bei gailėjimąsi dėl padaryto nusikaltimo. Atsakomybę sunkinančių aplinkybių bylos nagrinėjimo metu nebuvo nustatyta.

Ikiteisminį tyrimą atlikę prokurorai Ringailę I. atsakomybėn patraukė perskaitę viename interneto portale išspausdintą straipsnį apie romų tautybės asmenis. Prie teksto skaitytojai dalijosi savo nuomonėmis, todėl komentarą parašė ir vienoje bendrovėje dirbanti vadybininkė.

„Kaip gera būti čigonu Lietuvoje“ - Ringailė I. piktinosi, kad romai nemoka už elektrą, tačiau esą atsiranda „humanistų, mažumų gynėjų, kyla triukšmas ir čigonai vėl turi elektrą“.

„Pendeliu jiems į š... reikia, sukčiams ir valkatoms“, - skaitytoja tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ir kurstė diskriminuoti romus dėl jų tautybės, kilmės, socialinės padėties.

Lygių galimybių kontrolieriaus įstaiga nustatė, kad vadybininkės komentaras skatina neapykantą.

„Akivaizdu, kad nepaisant vis aktyvesnio teisėsaugos institucijų darbo bei didėjančio įsiteisėjusių nuosprendžių skaičiaus, tam tikrai visuomenės daliai vis dar sunku įsisąmoninti žmogaus teisių turinį bei tolerancijos svarbą“, - po DELFI publikacijų apie komentarus internete pabrėžė Žmogaus teisių stebėjimo institutas.

DELFI primena, kad per šių metų pirmąjį pusmetį jau pradėta apie 80 ikiteisminių tyrimų (apie 20 bylų perduota nagrinėti į teismą) dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Tūkstančius komentarų kasdien interneto portaluose rašo ne tik nesubrendę paaugliai, bet ir aukštas pareigas einantys valdininkai, verslininkai ar gydytojai. Už rasinę neapykantą Lietuvos teismai pažeidėjams dažniausiai skiria pinigines baudas, nors vienas teismas iš komentatoriaus yra konfiskavęs kompiuterį.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje numatyta, jog už interneto komentaruose skatinamą neapykantą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Už kurstymą smurtauti bei fiziškai susidoroti gresia dar griežtesnė bausmė - laisvės atėmimas iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją