Atrodo, kad spalio 5 d. išsipildys daugybės elektroninės muzikos gerbėjų svajonė. Rygos koncertų salėje „Sapnu Fabrika” savo koncertą surengs bene garsiausia Prancūzijos grupė „Air”. Pirmą kartą į Baltijos šalis atvykstantys gyvi elektroninės muzikos klasikai surengs vienintelį savo pasirodymą.

Tai bus per didžiausias pasaulio sostines nusidriekusio turo „Close Up Tour” dalis.

„Air” lyginami su Brigette Bardot

Prancūzijos pasididžiavimu ir šių dienų Jean Michel Jarre vadinami „Air” - tai Nicolas Godin ir Jean-Benoît Dunckel duetas. Per trylika metų šešis išskirtinius albumus išleidę atlikėjai pelnytai yra vadinami ne tik viena populiariausių Prancūzijos grupių, bet ir vienu žymiausiu dešimtmečio prancūzų modernios kultūros simboliu.

Visus grupės „Air” nuopelnus Prancūzijos muzikai net sunku išvardyti. Juokaujama, kad jie nuo šios šalies neatsiejami, kaip ir visame pasaulyje išgarsėjusi jų tėvynainė, kino žvaigždė ir sekso simbolis Brigette Bardot. Prieš dešimt metų pasirodęs debiutinis „Air” albumas „Moon Safari” iškart buvo parduotas net dviejų milijonų tiražu. Būtent šiame diske buvo galima išgirsti tris hitus, kurie per televiziją ir radiją yra grojami ligi šiol: „Kelly Whatch the Stars”, „Sexy Boy” ir „All I Need”.

Pastaroji kompozicija yra tapusi kone vizitine „Air” kortele, daugelyje apklausų ji patenka tarp geriausių meilės himnų:

Tarp grupės gerbėjų - princas Čarlzas

Po netikėtos „Moon Safari” sėkmės „Air” tapo elito numylėtiniais. Net ir Lietuvoje turėti bent vieną šių prancūzų įrašą savo fonotekoje, tapo kone kiekvieno muzikos mylėtojo garbės reikalu. Epitetų jiems negailėjo ne tik Jungtinės Karalystės pop muzikos žvaigždės Eltonas Johnas bei grupės „Pulp” lyderis Jarvis Cocker, bet ir D.Britanijos princas Čarlzas. Karališkosios šeimos atstovas grupę „Air“ įtraukė į mėgstamiausių grupių sąrašą.

Šlovė atlikėjams plačiai atvėrė duris ir garantavo naudingas pažintis visame pasaulyje. Dainą su jais sukūrė JAV muzikos numylėtinis Beck. Su kultiniu italų rašytoju, labai mėgstamu ir Lietuvoje, bestselerio „Šilkas” autoriumi Alessandro Baricco „Air” įrašė visą albumą „City Reading”.

Davidas Bowie ir “Depeche Mode“ charizmatiškos muzikos kūrėjų ėmė prašyti remiksų, o prodiusuoti savo albumo juos nusisamdė garsioji Prancūzijos aktorė Charlotte Gainsbourg. Dueto muzika dažnai skamba per madų kolekcijos pristatymus Niujorke, Paryžiuje, Londone ar Milane.

Garsiosios Sofia Coppola įkvepėjai

1999-aisiais „Air” palypėjo dar aukščiau. Prancūzai sukūrė garso takelį garsiosios JAV režisierės Sofia Coppola kino filmui „The Virgin Suicides”. Kritikai negailėjo komplimentų kontraversiškai ir daug apkalbų sukėlusiai juostai. Savo dukra didžiavosi ir kino režisūros grandas Francis Ford Coppola.

Vieną pagrindinių vaidmenų šiame šiame dramatiškame filme sukūrė ir „Air“, tiksliau unikalaus skambesio jų muzika. Už geriausią metų garso takelį prancūzai buvo nominuoti prestižiniam „Brit Awards” apdovanojimui. Kai kas rašė, kad tai nebuvo muzika filmui, o atvirkščiai - filmas muzikai.

Vėliau „Air” kompozicijos pateko į dar dviejų Sofijos Coppola kino darbų garso takelius. Dueto kūrinius girdėjome Oskarą laimėjusiame garsiausiame amerikietės filme „Lost in Translation” ir paskutiniajame „Marie Antoinette”. Grąžindama skolą savo muzikos dievukams, režisierė “susuko” savo numylėtinių dainos „Playground Love” vaizdo klipą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją