Tik, deja, prisileidusi arčiau, kai romantiškoje aplinkoje turi kristi rūbai ir įsisiūbuoti meilė, viskas pasisuka ne ta linkme... Sustabarėju, virstu vadinamu "rąstu lovoje", skamba kaip paprasta problema, kurią galime išspręsti perskaičius daugiau literatūros, bet skaitau, patikėkit, skaitau, o niekas nesikeičia, nes vos tik pradedu realizuoti gautą informaciją, atrodo, kad partneris tiesiog nesupranta, ką darau, o aš mintyse rėkiu ant savęs, kad esu nevykėlė...

Vakaras pasibaigia be sekso, po viena antklode, tik nugara į nugarą. Ir taip ne kartą, ir su dauguma vyrų, kuriuos sutikau. Kas man, ar tikrai egzistuoja tokie dalykai kaip vykusi ir nevykusi moteris lovoje?

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Kaip jau ne kartą esu minėjusi, prieš pradėdama atsakinėti su lytiniu gyvenimu susijusius klausimus, nesu kompetentinga šios srities ekspertė ir negalėčiau komentuoti tokio pobūdžio sutrikimų. Visgi bendrame moterų – vyrų santykių kontekste galiu pasidalinti savo įžvalgomis ir komentarais.

Dažnai savo atsakymuose rašau, jog lytinis gyvenimas yra bendrų santykių dalis, jų tąsa. Jei vyrai neretai gali tai atskirti ir pasitenkinti atsitiktiniais, neįpareigojančiais meilės nuotykiais, tai moterims kur kas svarbiau tai, kokie ryšiai ją sieja su partneriu, kuriam ji ryžtasi atsiduoti. Kadangi neapibūdinote savo santykių, kurių metu patiriate nesusipratimus lovoje, negaliu smulkiai komentuoti, visgi drįstu teigti, jog ne visada jaučiatės saugi su žmogumi, su kuriuo mylitės.

Saugumo jausmas, žinojimas, kad būsite priimta tokia, kokia esate, yra bene svarbiausias dalykas, kuris reikalingas moteriai, ir ne tik jai, lytinių santykių metu. Nepasitikėjimas savimi, perdėtas nerimas gali sukaustyti net ir pačią geriausią meilužę. Kita vertus, tokie jausmai neretai būdingi, kai nesame tikri dėl kito žmogaus jausmų, jo elgesio, vertinimų. Tokius jausmus išgyvena ne viena pora ir bent mažiausia patirta nesėkmė šioje srityje juos tik dar labiau sustiprina. Tačiau jie aplanko daugelį, tik skirtingo intensyvumo.

Daugelis įsivaizduoja, kad pakanka žinoti keletą technikų ar kažkokiu būdu sužadinti savo vaizduotę, ir problema bus išspręsta. Mano gi rekomendacija būtų daugiau laiko skirti santykių kūrimui, saugumo jausmo ugdymui. Svarbiausia sukurti tokį ryšį, kuris leistų prieš pradedant sueitį pasidalinti savo baimėmis, nerimu ir kartu ieškoti atsakymo.

Seksualiniai santykiai neretai skubinami. Jie neretai yra suvokiami kaip rodiklis, ar žmonės gali būti kartu. Visgi praktika rodo, kad kur kas patvaresnės tos poros, kurios pirmiausia išmoksta kalbėtis apie tai, kas juos jaudina, o vėliau tik ryžtasi pasinerti į malonumus. Jūsų atveju tai ypatingai svarbu – kad išdrįstumėte kalbėtis apie savo baimes su žmogumi, su kuriuo ryžtatės mylėtis.

Dar vienas šios problemos aspektas būtų toks, jog moteris neretai yra suvokiama kaip ta, kuri priima. Vadinasi, nemažai dalykų visgi priklauso nuo vyro sugebėjimo suteikti jai malonumą ir sudaryti sąlygas į jį atsiliepti. Moteris, leidžianti savo partneriui rodyti jai dėmesį, siekti jos atsipalaidavimo ir pasitenkinimo, taip pamalonina ne tik save, bet ir vyrą. Jei pastarasis į jūsų santykius žvelgs su pagarba ir noru, jog jie tęstųsi ilgiau nei vieną naktį bei bus pakankamai išmintingas ir kantrus, didelė tikimybė, kad pasijusite „vykusia moterimi lovoje”.

Pagrindinė mintis, kuria norėjau pasidalinti, atsakydama į jūsų klausimą, yra ta, jog seksualiniams santykiams reikalingas ne tik gebėjimas suteikti ir patirti malonumą, bet ir tinkamas žmogus, ir su juo sukurti kiek įmanoma pasitikėjimu, pagarba vienas kitam bei atvirumu pagrįsti santykiai. O tokiems gali prireikti laiko.

Sėkmės. Vaida

Rašykite: psichologui@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją