„Arcade Fire“ sudėtyje groja „Bell Orchestre“ įkūrėjas, multiinstrumentalistas ir kompozitorius Richardas Reedas Parry, ugningoji smuikininkė Sarah Neufeld bei saksofonu ir voltornu grojantis Colinas Stetsonas. Muzikantai šią savaitę jau surengė puikius pasirodymus Latvijoje ir Estijoje. Viešnagę Lietuvoje muzikantai pradėjo nuo apsilankymo Nidoje.

Rugsėjo 18-osios vakare grupė koncertuos Klaipėdoje trumpametražių filmų festivalio „Tinklai“ atidaryme. Šeštadienį, rugsėjo 20 dieną, „Bell Orchestre“ lankysis Vilniuje diskusijoje apie muzikos hipertekstualumą, intelektualųjį roką, kolektyvinę kūrybą. Ši diskusija vyks menų prieplaukoje prie Mindaugo tilto.

Šeštadienį vakare muzikantai surengs savo koncertą sostinės „Lėlės“ teatre. Bilietai į „Bell Orchestre“ koncertus parduodami „Lėlės“ teatro kasose Vilniuje bei prie įėjimo į kultūrpolio meno kiemą Klaipėdoje.

„Bell Orchestre", kuriuos forumo „Cit! Muzika...“ aktyvistai vadina savo idėjiniais įkvėpėjais, atliekamos muzikos žanrą sunku įsprausti į rėmus. Muzikos kritikai ją apibūdina kaip kamerinį roką arba postroką, paminėdami muzikantų originalumą ir sugebėjimą peržengti žanrų ribas.

Grupės kūryboje dera subtilūs klasikinės muzikos instrumentai, džiazo laisvė, roko energija, liaudies muzikantams įprastas tiesioginis santykis su publika, musique concrete atvirumas aplinkos garsams ir eksperimentinės muzikos drąsa.

Kuklūs ir ramūs kanadiečiai koncertų metu išjudina net pačią pasyviausią publiką, jau per pirmąsias pasirodymo minutes įrodo, kad kontrabosas, voltornas, smuikas ir violončelė yra puikiausi roko instrumentai. Savo pasirodymuose muzikantai naudoja skardos lakštus, automobilio variklį ar bet kokį kitą daiktą, kuriuo galima daužyti į grindis. Jų muzikoje nėra žodžių, instrumentų garsams orkestrantai pritaria nebent niūniavimu.

Debiutinį albumą „Recording a Tape the Colour of the Light“ grupė „Bell Orchestre“ išleido 2005 m., o šį rudenį, po trejų metų pertraukos, pasirodys antrasis jų albumas, įrašytas kartu su Čikagos postroko grupės „Tortoise“ nariu John McEntire.

Renginio organizatoriai Baltijos forumas „Cit!Muzika...“ - atviras muzikos gerbėjų tinklas Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Forumo rengėjai siekia atkreipti muzikos kūrėjų ir visuomenės dėmesį į gyvojo ryšio tarp akademinės ir populiariosios, klasikinės ir šiuolaikinės, rimtosios ir pramoginės muzikos galimybę. Tai bandymas sukurti erdvę, kur apie muziką diskutuotų ne tik muzikantai ar muzikologai bei muzikos kritikai, bet ir visi besidomintieji muzika kaip kultūriniu, politiniu ir socialiniu fenomenu.

Jungtinė lietuvių, latvių ir estų iniciatyva atsirado iš bendros kūrybinės ir informacinės erdvės Baltijos šalyse stokos, tikint, kad roko muzika gali būti puikus katalizatorius tokią bendrą erdvę kuriant. Forumo idėją nuo pat pradžių palaikė kompozitorius Mindaugas Urbaitis, nepriklausomos muzikos skatintojai Lietuvoje Dovydas Bluvšteinas ir Jonas Oškinis, filosofas Jonas Dagys, švedų sociolgas Andrew Jamison, estų kompozitorius Tarvo Kaspar Toome, latvių menininkė Inese Upeniece.

Projektą idėjiškai remia, konsultuoja ir prie jo įgyvendinimo prisideda M.P.3 muzikos agentūra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją