Nusikaltimą padariusį išeivį iš Kauno Generalinės prokuratūros prokurorams pavyko nustatyti pasitelkus į pagalbą kolegas iš Airijos. Kai Lietuvoje buvo nustatyta, kad komentarą parašęs žmogus gyvena lietuvių pamėgtoje Airijoje, prokurorai išsiuntė teisinės pagalbos prašymą. Į jį atsakymo ilgai laukti nereikėjo – Teisingumo, lygybės ir teisės reformų departamentas nurodė, kad kompiuterio IP adresas priklauso Algimantui Š.

Ikiteisminio tyrimo metu įtariamuoju apklaustas buhalteris pripažino savo kaltę. Jis nurodė, kad perskaitė vieno apžvalgininko publikaciją, kurioje jis esą aiškino, kad „žydų kapinių niokojimas Lietuvos Respublikos aukštiems pareigūnams yra svarbiau, negu lietuvių tautybės asmenų kapinių niokojimas“.

Pritardamas politologo nuomonei, išeivis parašė komentarą, kuriame pasipiktino Izraelio veiksmais bombarduojant Palestinos gyventojus ir išvadino žydus išgamomis.

Teisme komentatorius aiškino išdėstęs savo nuomonę, kurią susidarė skaitydamas Didžiosios Britanijos spaudą bei žiūrėdamas nacionalinius Anglijos televizijos kanalus.

Tačiau Socialinių tyrimų instituto Etninių tyrimų centras davė išvadą, kad komentaras yra antisemitinio pobūdžio ir juo skatinama neapykanta žmonių grupei dėl jų tautybės.

„Kaltinimai žydams kaip kolektyviniam vienetui ir Izraelio vykdomos politikos prilyginimas nacių vykdytai politikai yra tarp antisemitizmo pavyzdžių, minimų Europos rasizmo ir ksenofobijos monitoringo centro (EUMC) darbiniame antisemitizmo apibrėžime“, - teigiama ekspertų išvadoje.

Skirdamas bausmę Algimantui Š. teismas atsižvelgė į tai, kad jis anksčiau neteistas ir prisipažino dėl padaryto nusikaltimo.

DELFI primena, kad per šių metų pirmąjį pusmetį jau pradėti 63 ikiteisminiai tyrimai (17 bylų perduota nagrinėti į teismą) dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Tūkstančius komentarų kasdien interneto portaluose rašo ne tik nesubrendę paaugliai, bet ir aukštas pareigas einantys valdininkai, verslininkai ar gydytojai. Už rasinę neapykantą Lietuvos teismai pažeidėjams dažniausiai skiria pinigines baudas, nors vienas teismas iš komentatoriaus yra konfiskavęs kompiuterį.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje numatyta, jog už interneto komentaruose skatinamą neapykantą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Už kurstymą smurtauti bei fiziškai susidoroti gresia dar griežtesnė bausmė - laisvės atėmimas iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją