Nulį.

Atleiskite, suklydau, turime 150 puslapių rašliavos.

Kodėl Kauno miesto strateginiame plane nekvepia Strategija?

Strategija – tai veiksmų kryptis.

Miesto strategija šiandien yra svarbiausias dalykas. Kauno valdžia bemaž visai nebesuka sau galvos šiuo klausimu. Tuo tarpu spauda ir miesto vadai tiek dėmesio skiria viešajam pilies tualetui, kad šis jau spėjo išgarsėti visoje Lietuvoje.

Kauniečiai kalba, kad galbūt mūsų miesto valdžiai itin brangių „šikinykų“ statyba jau yra Kauno strategija?

Strategija yra bendra kryptis, o ne atskiri taktiniai veiksmai, kurie yra surašyti Kauno miesto strateginiame plane. Tai tėra tik veiksmų planas.

Tokius veiksmų planus puikiai galėjo surašyti ir mūsų miesto Strateginio planavimo skyriaus darbuotojai, gaunantys algą iš mokesčių mokėtojų pinigų.

Išmestus mokesčių mokėtojų pinigus galėjome panaudoti kad ir nuskurusios Laisvės alėjos tvarkymui.

Planai be orientyrų

Miesto vadovai iki 2015 metų išleis apie 7 milijardus litų. Išleis po 1 milijardą litų kasmet, siekdami sukurti geresnį gyvenimą 300 tūkstančių kauniečių.

Ar leisdami šias milžiniškas pinigų sumas ir neturėdami kiekvienam kauniečiui suprantamos strategijos, tikrai užtikrinsime geresnę gyvenimo kokybę miestiečiams?

Miestas be strategijos, be prioritetų - kaip generolas, nežinantis, kuria kryptimi pulti, norint laimėti mūšį. Kiekvienas vadovas, generolas, meras, turi surasti laiminčią strategiją ir ją įgyvendinti. .

Miestiečiams reikia strategijos, o ne tezių rinkinio, primenančio TSKP CK programas

Kauniečiai tikrai nestudijuos 150 puslapių vadinamosios strategijos.

Gera strategija visada telpa į vieną puslapį ir yra suprantama kiekvienam paprastam žmogui.

Miesto strategiją turėtų suprasti kiekvienas miestietis. Tada jie suprastų ar jų išrinktieji tikrai vykdo strategijos įgyvendinimo misiją, kuri turi garantuoti jų gyvenimo pagerėjimą.

Miesto strategija privalo būti tokia, kurią įgyvendinus kauniečiai gyventų geriau. Kaunas taptų miestu, kuriame gyventi, dirbti, mokytis, ilsėtis būtų geriausia Lietuvoje ir ne tik joje.

Gera strategija kiekvienam miestiečiui yra suprantama

Manau, kad daugelis šalių kelia asociacijas. Pavyzdžiui, kokybė asocijuojasi su Japonija, geriausi laikrodžiai, bankai - su Šveicarija, sudėtingi inžineriniai gaminiai - su Vokietija...

Gal Kaunui tiktų strategija, panaši į Vokietijos?

Strategija turi naudotis tuo, kas jau yra sukurta. Kauno Technologijos universitetas paruošia daugiausia inžinierių ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Tokio kiekio paruoštų specialistų nerasim nė 500 km.spinduliu aplinkui. Tai milžiniškas miesto potencialas.

Kodėl jo nepanaudojus? Pasiteisintų KTU Gimnazija, mokslo slėnis. Pritrauktume tikslines ilgalaikes investicijas į Kauną, į jo laisvą ekonominę zoną. Daug jaunų žmonių, atvažiavusių mokytis ir baigę studijas liktų jame gyventi, neišvažiuotų iš miesto.

Tai tik idėja, ar ji teisinga, turi apsispręsti strategiją kuriantis generolas. Generolas, kuris visada yra atsakingas už strategijos patvirtinimą ir jos įgyvendinimą.

Padarykime tyrimą tarp paprastų kauniečių, politikų, miesto vadovų. Kas žino mūsų mylimo miesto strategiją?

Reziume

Oficialiai skelbiama - patvirtintas Strateginis planas ir Strateginės veiklos planas.

Išmeskime iš tų garbingų pavadinimų žodį „strateginis‟ ir suprasim, kad Kaunas patvirtino paprastus veiklos planus. Ir dar be prioritetų, be pagrįsto finansavimo.

Suraskime, sukurkime strategiją, kurią suprastų kiekvienas klerkas, miestietis, net meras.

Tada visi sprendimai bus priimami vadovaujantis vieninteliu kriterijumi: ar tai prisidės prie strategijos įgyvendinimo?

Nereikės miesto tarybos posėdyje lieti gražbylysčių, kelias valandas sprendžiant klausimą, ar reikia merui vykti į Pekino olimpines žaidynes, ar į komandiruotę. Bus labai aišku, į kokias komandiruotes reikia važiuoti, nes kiekvienas leidžiamas litas turės įgyvendinti miesto strategiją, kuri pagerins visų kauniečių gyvenimą.

Kažin ar galės į šiuos klausimus atsakyti 150 puslapių rašliava, už kurią iš bliūkštančio miesto biudžeto išleisti keli šimtai tūkstančių litų?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!