„JAV gerai žino, su kokiais sunkumais teko susidurti Gruzijai rugpjūtį, todėl amerikiečiai ir šalies vadovybė remia Gruziją šiuo jai atsakingu laikotarpiu, - sakė jis. - JAV teikia Gruzijai pagalbą kovoje už nepriklausomybę bei teritorinį vientisumą ir kovoje prieš neteisėtus mėginimus smurtu atplėšti nuo Gruzijos jos sudedamąsias dalis“.

JAV viceprezidentas pasmerkė tai, ką jis pavadino Rusijos neteisėtu bandymu praėjusį mėnesį pakeisti Gruzijos sienas. D. Cheney pridūrė, kad Rusijos veiksmai konflikto su Gruzija metu metė šešėlį jos kaip tarptautinio partnerio patikimumui.

D. Cheney taip pat pažymėjo, jog JAV tvirtai remia Gruzijos pastangas įstoti į NATO. „Jungtinės Valstijos sveikina NATO ir Gruzijos komisijos sudarymą. Mes įsitikinę, kad Gruzija tikrai taps NATO nare“, - pažymėjo jis.

JAV viceprezidentas ketvirtadienį į Gruzijos sostinę atvyko iš Baku. D. Cheney vizitas truks apie 5 valandas. Antroje dienos pusėje jis išvyks į Kijevą.

Tai - pirmas Gruzijos ir JAV santykių istorijoje JAV viceprezidento vizitas į Gruziją. 2005 metų gegužę Tbilisyje lankėsi JAV prezidentas George'as W. Bushas.

JAV prezidento administracija trečiadienį paskelbė Gruzijai skirianti 1 mlrd. JAV dolerių paramos atstatyti nuo karo nukentėjusią šalį, kuri praėjusį mėnesį kovojo su Rusija dėl separatistinio Pietų Osetijos regiono.

JAV parama Gruzijai bus teikiama per keletą metų, teigė administracijos pareigūnas. Kaip bus skirstomos paramos lėšos, kol kas neatskleidžiama.

Konfliktas tarp Gruzijos ir Rusijos prasidėjo rugpjūčio 7 d. Gruzijai pabandžius jėga susigrąžinti separatistinį Pietų Osetijos regioną.

Rusijos pajėgos pradėjo kontrataką ir konfliktas baigėsi tuo, kad Gruzijos kariuomenė buvo išstumta ne tik iš Pietų Osetijos, bet ir kito separatistinio regiono – Abchazijos.

Vėliau Rusija pripažino abiejų regionų nepriklausomybę, o šios savaitės pradžioje pavadino Gruzijos prezidentą Michailą Saakašvilį „politiniu lavonu“, kurio vadovavimo Rusija nepripažįsta.