Istorija prasidėjo tuomet, kai R. Rudokas ir jo kolega E. Babanovas norėjo įkurti kanapių augintojų ir perdirbėjų asociaciją Lietuvoje. Vienas iš sumanytojų E. Babanovas ryžosi iš Prancūzijos atvežti ES legalias nenarkotinių kanapių sėklas ir su R. Rudoku jas pasėjo į lietuvišką dirvą.

Lietuvos teisėsaugos institucijoms šis dalykas pasirodė įtartinas, todėl visos kanapės buvo konfiskuotos ir sunaikintos kaip nelegalios, narkotinės kanapės, o E. Babanovas patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Tuomet buvo rašoma, kad sugauti stambūs narkotikų augintojai, siejami su nusikalstamomis grupuotėmis.

„Vykstant bylai, buvo kreiptasi į EBTT, kad jis paaiškintų, ar galima pagal ES teisės aktus auginti tokio tipo - pluoštines - kanapes. Teismas praeitą savaitę priėmė sprendimą, kuriuo vienareikšmiškai pareiškė: draudimas auginti tokias kanapes pažeistų ES normas. Negalima drausti auginti tokias kanapes“, - pasakojo siekiamos įsteigti asociacijos atstovas, advokatų kontoros „Misiūnas ir partneriai“ seniūnas Mažvydas Misiūnas.

Pasak jo, remiantis šiuo dokumentu, Lietuvos teismas turės priimti sprendimą E. Babanovo baudžiamojoje byloje. „Vienareikšmiškai manau, kad nuosprendis bus toks – E. Babanovas nekaltas“.

Kaltinamajam advokatai siūlys kreiptis į EBTT, kad ši inicijuotų ieškinį Lietuvos Respublikai. „Uždraudus auginti tokias kanapes ir persekiojant baudžiamuoju persekiojimu, kaip kad buvo vykdoma ilgą laiką, kaltinamasis patyrė didelių tiek moralinių, tiek finansinių nuostolių. EBK gali kreiptis į Lietuvą, kad būtų pritaikytos sankcijos, padengti nuostoliai. Galima tikėtis palankaus sprendimo ir šiuo klausimu“, - kalbėjo M. Misūnas.

Uždegama šviesa kanapių auginimui Lietuvoje

M.Misiūnas įsitikinęs, kad šis EBTT sprendimas uždegė žalią šviesą tokių kanapių auginimui Lietuvoje. „Tai – precendento neturintis atvejis, pasakantis, kad Lietuva nespėjo sureguliuoti teisės aktų taip, kad būtų galima auginti šias kanapes, vystyti perspektyvią veiklą“.

Pasak M. Misiūno, Lietuvoje per daug jautriai eskaluojama kanapių tema, siejant ją su narkotiniais augalais, nelegaliais dalykais. „Tai tiesiog mūsų neišprusimas, Lietuvos atsakingų pareigūnų nežinojimas, kad ne visos kanapės yra narkotinės“.

Šiuo metu mūsų šalyje draudžiamos visos kanapių veislės, tuo tarpu vyriausybė vėl siūlo leisti Lietuvoje auginti kanapes. Kol kas už jų auginimą yra numatyta baudžiamoji ir administracinė atsakomybė. Tuo tarpu ES leidžiamas kanapių veisles auginantiems ūkininkams numatytos tiesioginės išmokos.

Lauks pirmosios Seimo sesijos

Pasibaigus pusantrų metų trunkančiam karui tarp Rokiškio rajono, kuriame buvo auginamos pramoninės kanapės, policijos, R. Rudokas tikisi, kad kai tik Seimas po atostogų susirinks į pirmąją sesiją, vienas iš pirmųjų darbotvarkės svarstymų bus kanapių-aguonų įstatymo pataisų priėmimas.

Taip pat pašnekovas tikisi, kad bus įregistruota kanapių augintojų ir perdirbėjų asociacijai, kuri iki šiol neregistruojama dėl žodelio kanapės.

„Keista, paklauskite savo prosenelių ar močiučių, kaip Smetonos laikais visos bulvytės ir daržai buvo apsodinti kanapėmis dėl to, kad jų nepultų piktžolės. O iš kanapių sėklyčių gaunasi labai faini prieskoniai bulvytėms“, - Lietuvos politikų nesupratingumu stebėjosi R. Rudokas.

Domisi novatoriškomis idėjomis

Paklaustas, ką R. Rudokas ketina daryti tuomet, kai Lietuvoje bus legalizuotas minėtų kanapių auginimas, jis purtė galvą ir patikino, kad imtis stambaus kanapių verslo jis neketina: „Aš esu novatorius, man įdomios įvairios tiek visuomeninės, tiek žemės ūkio, tiek sporto sritys. Man įdomu tai, kas yra nauja, įdomu, sunkiai įgyvendinama ir t.t.“

„Mes su kolega ir iniciavome visa tai, kad Lietuvoje ši žemės ūkio kultūra galėtų būti pradėta vystyti, o ne padėta į stalčiuką", - pridūrė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją