Nuomonė, kad leisti pinigus vėjais – moterų užsiėmimas, neatitinka tiesos. Švaistūnai vyrai sutinkami ne ką rečiau, ir jų aistra prasiveržia net stipriau. Juk moteris iš prigimties racionalesnė, kritinėse situacijose greičiau suvokia, kada reikia sustoti, rašo zdr.ru.

Tokiems neįmanoma atsakyti

Dauguma švaistūnų – džiaugsmingi, dosnūs, lengvai bendraujantys žmonės. Veikiausiai su šypsena atsimenate pasimatymų laikotarpį, kai mylimasis stebino jus didžiulėmis puokštėmis ir brangiais saldainiais. Švaistūnai moka užkariauti širdį. O mes papuolame ant šio kabliuko manydamos, kad toks dosnus vyras yra iš meilės.

Paprasčiau kalbant, painiojame nemokėjimą elgtis su pinigais su romantika ir aistra.

Tapęs jūsų vyru, švaistūnas nekeičia elgesio. Tačiau jo dosnumas jūsų jau nebedžiugina, net jei pinigai buvo išleisti brangiam jūsų papuošalui arba apsilankymui kazino – juk sąskaitos už butą ir automobilio kreditas liko neapmokėti. Įrodyti švaistūnui jo išlaidų neprotingumą labai sunku. Jis epikūrietis iš prigimties: apkaltins jus, kad nemokate gyventi ir džiaugtis gyvenimu.

Kad nejaustumėte neužtikrintumo rytojumi ir ateities baimės, reikia išmokti gyventi su švaistūnu: taip pat kaip ir jis džiaugtis išlaidomis, bet ir prižiūrėti šeimos biudžetą.

Skirtingi tipai – skirtingas elgesys

Švaistūniškumas gali atsirasti dėl skirtingų priežasčių.

Kaip atpažinti?

Jam niekad neužtenka atlyginimo, kad ir kiek jis uždirbtų. Jis kas mėnesį priverstas skolintis.

Jei jis eina pirkti duonos, tai grįžta dar su bent penkiais pirkiniais, tarp kurių – vaikiškas marmeladas, šampano butelis ir priemonė medienai poliruoti, nupirkta dėl to, kad buvo nuolaida.

Perka tol, kol piniginė ištuštėja. Kartais nuoširdžiai stengiasi atidėti pinigų, bet neištempia ilgiau nei dvi savaites.

„Pasąmoningas“

Šis švaistūnas tikriausiai išaugo neturtingoje šeimoje, kur buvo skaičiuojamas kiekvienas centas. Jis kentė skurdą ir svajojo apie turtingą gyvenimą. Ir dabar, turėdamas pinigų, leidžia juos nesustodamas. Pirkiniai jam – uždraustas malonumas.

Charakteris – isteriškas, lengvai pasiduoda pagundoms, patekdamas į priklausomybę.

Kaip su juo gyventi? Pasiūlykite jam padalinti uždarbį iš mėnesio dienų skaičiaus ir paskaičiuoti, kiek reikės kasdien išlaidų. Tuomet reikia pasistengti kasdienes išlaidas išsaugoti, o likusias atidėti. Mėnesio pabaigoje atsiras suma, kurią galima bus išleisti kam nors naudingam. Taip vietoje beprasmiškų pirkinių galima įsigyti brangesnių daiktų.

„Kaprizingas vaikas“

Vaikystėje jis negirdėjo žodžio „Ne“. Jam pinigai – tai kontaktas su aplinkiniu pasauliu, jis įprato leisti juos į kairę ir į dešinę, kad gautų kuo daugiau malonumų ir naujų įspūdžių. Kai piniginė lieka tuščia, jis naiviai mano, kad čia nieko blogo, kad pinigai atsiras ir vėl, ir vėl juos bus galima leisti mėgstamiems „žaislams“.

Charakteris – ekstravertas su infantilišku gyvenimo supratimu. Jo psichika nepastovi, nuotaika keičiasi kas pusvalandį, norisi tai vieno, tai kito. Tokiu charakteriu neretai pasižymi kūrybinių profesijų žmonės.

Kaip su juo gyventi? Kadangi jis dosnus, niekuomet neatsisakys duoti jums pinigų. O jūs galite atidėti juos ir būti rami.

„Nepatiklusis“

Šis švaistūnas ne iš tų, kurie lengvai skrieja per gyvenimą. Galbūt jis kartą patyrė finansinę krizę, įdėjęs pinigus į bankrutavusį banką, o dabar stengiasi paversti abstrakčius pinigėlius į patikimus daiktus. Į jūsų pastabas atsako: „Ne piniguose laimė“.

Charakteris – paranojiškas, dėl savo klaidų linkęs kaltinti aplinkinius, labai nervinasi, o tai atsispindi net jo išorėje: kostiumas ne be priekaištų – tai marškiniai prasagstyti, tai dėmė ant švarko...

Kaip su juo gyventi? Įtikinkite jį leisti ir jums priimti sprendimus. Kai atsakomybė už pinigus pasidalijama dviese, kiekvienas jaučia turintis užnugarį ir apsiramina. O jūsų švaistūnui labai svarbu nusiraminti – tuomet jis nustos bijoti sprendimų ir patirs sėkmę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją