Pasak jos, pernai per dieną sulaukėme apie pustrečio tūkstančio lankytojų.

Anot B. Balčytienės, muziejaus organizuojami gyvosios istorijos renginiai pritraukia labai įvairaus amžiaus, interesų ir pomėgių žmonių. Šventės organizatoriai siekia, kad kiekvienas atvykęs į šventę rastų jam įdomios veiklos ir nebūtų tik pasyvus stebėtojas.

Kaip rašoma organizatorių pranešime spaudai, abi šventės dienas nuo 11 val. ryto iki vėlyvo vakaro vyks senųjų Lietuvos amatų pristatymai. Šventės lankytojai galės susipažinti su lipdytinės, žiestos ir raugo keramikos ypatumais, pasimokyti vitražo bei stiklo karaliukų gamybos meno, išbandyti rankos tvirtumą kalvio kūju. Viduramžių miesto amatininkai rodys, kaip buvo rišamos senosios knygos, verdamas muilas, gaminami žvejybos įrankiai, apdirbamas kaulas.

Paties kunigaikščio juvelyras pademonstruos, kokiais papuošalais puošėsi rūmų damos ir narsūs jų riteriai, o iždininko pagalbininkas kaldins monetas.

„Kokia gi šventė be vaišių? – sako muziejininkė Alvyga Zmejevskienė, kiekvienąkart kartu su bendradarbiais, kulinarinio paveldo entuziastais, paruošianti vis naujų patiekalų pagal senovinę receptūrą. – Šiais metais gaminsime saldumynų ir valgomųjų ledų, kurie Lietuvoje buvo žinomi jau kunigaikščio Gedimino valdymo laikais“.

Be abejonės, tai nebus vienintelis patiekalas – virš laužo kybančiuose puoduose kunkuliuos troškiniai, skanus dūmas sklis nuo kepamos mėsos bryzų ir rūkytų ribkaulių (šonkauliukų), čirškės blynai su moliūgų ir braškių bakštalu (padažu). Bus galima pamatyti, kaip mušamas sviestas ir slegiamas varškės sūris su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis.

Šurmuliuojančio viduramžių miesto aikštėje vyks parodomasis Trakų pilies riterių brolijos „Viduramžių pasiuntiniai“ turnyras, oriai vaikštinės riterių širdies damos, išdaigas krės nenuilstantis juokdarys, viešąją tvarką prižiūrės rūstus budelis, o aplink besisukiojantys valkatos prašys išmaldos.

Svečius linksmins bei šokdins senosios muzikos ir šokio ansamblis „Alta danza“, šokio studija „Čiutyta“. Mažieji šventės dalyviai galės dalyvauti konkurse „Nuspalvink riterį“, žaisti specialiai jiems paruoštus žaidimus, o suaugusieji – išbandyti rankos taiklumą šaudant iš lankų ir arbaletų.

Šventės organizatoriai tikisi, kad senųjų amatų dienos lankytojams leis pajusti viduramžių dvasią, pažinti protėvių gyvenimo būdą bei kultūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją