Vertindamas situaciją Gruzijoje, V.Adamkus teigė, kad norėdami įsigilinti į konfliktą, turime nusileisti į konflikto ištakas ir problemą spręsti iš esmės. „Realybė yra tokia – paminta Gruzijos teisė visiškai įgyvendinti suverenitetą. Gruzijos įgaliojimai valdyti teritoriją yra tik „popieriniai“, - sakė V.Adamkus.

Lietuvos vadovas paragino nutraukti ugnį, nedelsiant išvesti okupacines pajėgas iš Gruzijos teritorijos ir kreipėsi į tarptautines organizacijas, kad šios kuo greičiau pasiųstų tarptautinę taikos užtikrinimo misiją, kuri prižiūrėtų pagrindinių laisvės ir laisvo apsisprendimo principų įgyvendinimą.

Prezidentas Valdas Adamkus trečiadienį grįžta į Lietuvą. Tai Eltai telefonu iš Tbilisio patvirtino Prezidento atstovė spaudai Rita Gruma daitė. Tikslus grįžimo laikas dar nežinomas.

V. Adamkus kartu su Lenkijos, Ukrainos, Latvijos ir Estijos vadovais į Gruziją atvyko vėlų antradienio vakarą. Po susitikimo su Gruzijos vadovu Michailu Saakašviliu V. Adamkus išsakė viltį, kad trečiadienį Briuselyje įvyksiančiame Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikime bus principingai įvertinta prieš Gruziją įvykdyta agresija.

"Turime įvertinti Prancūzijos pasiūlyto plano pasekmes Gruzijos teritoriniam vientisumui ir panašių įšaldytų konfliktų sprendimui posovietinėje erdvėje", - ankstyvą trečiadienio rytą Tbilisyje susitikimo su Gruzijos prezidentu M. Saakašviliu metu pareiškė V. Adamkus.

Trečiadienio rytą buvo pranešta, kad Gruzijos prezidentas M. Saakašvilis pritarė paliaubų planui, kuris buvo parengtas tarpininkaujant Prancūzijai.

Prieš tai su juo sutiko ir Rusija. Tačiau praėjus kelioms valandoms Gruzijos vadovai pranešė, kad Rusijos tankai įsiveržė į anksčiau apšaudytą Gorio miestą. Lietuvos specialusis pasiuntinys Gruzijoje, Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Laimonas Talat-Kelpša Eltai sakė, kad ši informacija buvo patvirtinta ir Lietuvos kariniam atašė Gruzijos gynybos ministerijoje.

Renkamos aukos nukentėjusiems nuo karo Gruzijoje

Nukentėjusiesiems kariniame konflikte Gruzijoje paremti, lėšas galima pervesti į specialiąsias Lietuvos Raudonojo Kryžiaus sąskaitas:

AB SEB bankas Nr. LT277044060000908211

AB bankas „Hansabankas“ Nr. LT 727300010002448010

Arba pervesdami lėšas į Demokratijos ir vystymo paramos fondo atidarytą sąskaitą.

Įmokės kodas 300604085

Sąskaitos nr. LT297300010109811391 „Hansabankas”.