JAV vadovaujama koalicija 1991 metų sausio 17-ąją pradėjo Persijos įlankos karą, kurio metu išvadavo Kuveitą nuo jį okupavusių kaimyninio Irako pajėgų. Šiuo metu Vašingtonas vėl telkia dešimtis tūkstančių kareivių ir sunkiąją šarvuotą techniką Persijos įlankos regione, rengdamasis galimai naujai invazijai į Iraką.

Irakui rengiantis pažymėti 1991 metų karo pradžios metines, oficialus šalies laikraštis "Al Qadissiya" ketvirtadienį rašė: "Jeigu įsibrovėliai išdrįs pasikėsinti į Irako saugumą ir suverenitetą, jų laukia neišvengiama mirtis ir bjaurus žlugimas". Pasak laikraščio, Irakas yra pasirengęs paaukoti tūkstančius žmonių, kad apgintų savo nepriklausomybę ir orumą.

"Ši agresija netaps JAV jūrų pėstininkų pikniku", - pridūrė laikraštis. Vėliau ketvirtadienį Irako jaunimo ir studentų sąjungos ruošiasi surengti demonstraciją, pažymėdamos Persijos įlankos karo pradžią. Ši akcija turi tęstis iki penktadienio 2 val. 30 minučių ryto vietos (1 val. 30 min. Lietuvos) laiku - tikslaus laiko, kai prieš 12 metų prasidėjo sąjungininkų operacija "Audra dykumoje". Šešias savaites trukęs Persijos įlankos karas, kurį Irakas praminė "Visų kovų motina", padarė didelę žala šios šalies infrastruktūrai ir pareikalavo tūkstančių irakiečių gyvybių.

Koalicijos operacija "Audra dykumoje" baigėsi, kai Irako pajėgos buvo išvytos iš turtingo nafta Kuveito.

JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) administracija pirmadienį pareiškė, kad sausio 27 diena, kai JT turės pateikti ataskaitą apie ginklų inspekcijas Irake, bus "svarbi data" sprendžiant, ar pradėti karą prieš Iraką.

Baltųjų rūmų atstovo Ari Fleischerio (Ario Flešerio) kalboje buvo dar kartą akcentuojama ataskaitos svarba priimant spendimą dėl karo Irake. Ankstesni administracijos pareiškimai, kuriuose nebuvo skiriama daug dėmesio kalendoriam veiksmų planavimui, leido spėti, kad greitai kariniai veiksmai Irake nebus pradėti.

"Prezidentas nepriėmė jokių sprendimų, ar mes pradėsime karą, ar ne. Tokį sprendimą galiausiai priims Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas), kai paaiškės, ar jis pradės realiai bendradarbiauti su inspektoriais", - sakė A.Fleischeris, lydėjęs G.W.Bushą kelionėje į Pensilvaniją.

Kalbėdamas apie sausio 27-osios ataskaitą, kuri turi būti pateikta pagal lapkričio mėnesį priimtą JT rezoliuciją dėl nusiginklavimo, jis pasakė: "Tai svarbi data. Po jos tvarkaraštį nulems įvykiai".

Pasak JAV pareigūnų, Vašingtonas nemano, kad JT inspektoriams pavyks surasti svarių įrodymų apie Irako turimus masinio naikinimus ginklus jam nebendradarbiaujant, nes Bagdadui pavyko juos paslėpti. "Tikimybė, kad jiems pavyks juos surasti yra labai maža", - sakė vienas pareigūnas.