1924 metų liepos 4 dieną, JAV nepriklausomybės dieną, į restoranėlį išgerti užsuko Holivudo žvaigždės. Tačiau, nors alkoholio „Pas Cezarį“ turėjo pakankamai, užkandos nebuvo visiškai, o parduotuvės taip pat buvo uždarytos. Cezaris, ilgai negalvojęs, sumaišė tuos produktus, kurių turėjo: kiaušinius, alyvų aliejų, salotų lapus, duoną, Vorčesterio padažą, Parmezano sūrį ir česnaką.

Restorano svečiai buvo tiesiog sužavėti. Ši istorija, papasakota Cezario dukters, vėliau apaugo legendomis, naujomis pikantiškomis detalėmis.

Tai kaip gi būtent pirmą kartą buvo pagamintos šiais laikais tokios populiarios salotos?

Cezaris salotinę įtrynė česnaku, išklojo dugną salotų lapais, palaistė aliejumi. Kiaušiniai, kurie prieš tai minutę buvo verdančiame vandenyje, taip pat išlieti į salotinės dugną. Vėliau įberta tarkuoto sūrio, citrinų sulčių, prieskonių ir skrebučių, kurie kepami alyvų aliejuje su česnaku.

Legenda apie tai, kad salotose neva buvo ančiuvių, atsirado dėl Cezario brolio, Alekso Cardini, kuris į salotas pridėjo ančiuvių ir pavadino jas „Aviatoriaus salotomis“ (Aleksas tarnavo karo pilotu). Tačiau pats Cezaris nepripažino jokių naujadarų ir tvirtino, kad salotoms tinka tik itališkas Parmezano sūris ir itališkas alyvų aliejus.

Kai kurios legendos byloja, kad salotas sugalvojo apskritai ne Cezaris, o kiti žmonės. Yra versija, kad Cezaris pavogė receptą. Tačiau tai – tik spėlionės.

Šiais laikais Cezaro salotų paruošimo variacijų yra gausybė, kai kurios jų netgi neprimena to patiekalo, kuris Cezario Cardinio Tichuanoje buvo sukurtas 1924 metais.

Klasikinis receptas

Iš pradžių paruošiami skrebučiai. Nupjaukite batono luobelę, o minkštimą supjaustykite nedideliais kubeliais. Pašlakstykite alyvų aliejumi, paskirstykite kepimo skardoje ir kepkite tol, kol šie taps rusvi.

Žalią kiaušinį minutei įleiskite į verdantį vandenį, ataušinkite, nulupkite ir susmulkinkite. Pridėkite vienos citrinos sulčių ir druskos ant peilio galiuko. Tuomet įpilkite alyvų aliejaus.

Vėliau reikia nuplauti žaliuosius salotų lapus, juos nusausinti ir supjaustyti nedideliais gabalėliais.

Sūrį tarkuokite stambia tarka. Dabar beliko sumaišyti komponentus. Imkite didelę salotinę, patrinkite ją česnaku ir įberkite supjaustytus salotų lapus, skrebučius, tarkuotą sūrį ir padažą. Viską gerai sumaišykite, o ant viršaus užberkite likusius skrebučius ir sūrį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją