Gruzijai patenkinus Maskvos reikalavimą nutraukti ugnį tą patį turėtų padaryti ir Rusija, o abi šalys – sėsti prie derybų stalo, - pabrėžė V. Adamkus ir iš P. Vaitiekūnas. „Situacija Gruzijoje išlieka įtempta ir rimta,“ - vos išlipęs iš lėktuvo žurnalistams sakė ministras.

„Gruzija nutraukė ugnį, išpildė Rusijos pusės reikalavimus. Man atrodo, kad Rusija privalėtų nutraukti iš savo pusės bombardavimus ir ugnį. Abi konflikto pusės turi sėsti už derybų stalo ir pasiekti, kad visi ginčytini klausimai būtų sprendžiami derybų būdu", - sakė P.Vaitiekūnas.

„Esu savo akimis matęs subombarduotus taikius gyventojus, žuvusius taikius gyventojus, žuvusius ir sugriautus, sudegusius namus, bombarduojamą infrastruktūrą, bombarduojamus strateginius objektus", - įspūdžiais dalijosi P. Vaitiekūnas.

Vos grįžęs jis išvyko susitikti su prezidentu. V. Adamkus taip pat pažymėjo, kad pasikeitus situacijai Rusija privalo nutraukti atakas: „Mano vienintelė išvada – Gruzija priėmė jai keliamus reikalavimus sustabdyti karo veiksmus, lygiai tą patį turi padaryti Rusijos vyriausybė".

Pasak Lietuvos vadovo, dviejų šalių susirėmimą galima vertinti kaip „grėsmę demokratijai tame regione ir gal net visame pasaulyje". „Realybė yra gana sunki. Gruzijoje vyksta tai, ką mes išdrįsome pasakyti pirmieji – prasidėjo agresija, tai gali išvirsti į tikrą karą".

Situaciją Gruzijoje antradienį ketina svarstyti Seimo Užsienio reikalų komitetas. Trečiadienį P. Vaitiekūnas dalyvaus Briuselyje vyksiančiame neeiliniame ES šalių užsienio reikalų ministrų susitikime, kur informuos kolegas apie situaciją Gruzijoje.

„Bet koks dabartinės padėties aštrinimas gali privesti prie tiesioginių karo veiksmų. Nemanau, kad pasaulio bendruomenė to pageidauja", - pažymėjo V. Adamkus.

Anot jo, Lietuvos užimta aktyvi pozicija yra teisinga. Ministras taip pat teigė, kad tokia pozicija sprendžiant „buvusį įšaldytą, o dabar tapusį karštu konfliktą", pasiteisino. „Matyt, dėl to į konflikto sprendimą įsitraukė tarptautinė bendruomenė", - spėjo P. Vaitiekūnas.

Kaip teigė V. Adamkus, Lietuva yra nusiteikusi toliau raginti kitas Europos valstybes stengtis, kad sprendimas būtų rastas kuo greičiau. Dėl ko tiksliai turėtų vykti derybos, bus sprendžiama ministrų sustikime Briuselyje.

Žurnalistų paklaustas, kiek turi pagrindo kalbos, esą Rusija siekia nuversti Gruzijos prezidentą Michailą Saakašvilį, ministras teigė „apie įspūdžius nekalbantis".