Po sutarties pasirašymo teisiškai nustoja veikti dešimtmetį Lietuvos politikai esminės įtakos turėjusi LDDP, o suvienytoji LSDP taps stambiausia Lietuvos politine jėga, kuri vienys maždaug 20 tūkstančių narių.

Vilniaus kongresų rūmuose Č. Juršėnui ir V. Andriukaičiui pasirašant jungimosi sutartį, jiems už nugarų stovėjo kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas, kuris, visuomenės nuomonių apklausų duomenimis, yra populiariausias Lietuvos politikas.

Kiek vėliau šeštadienį suvienytosios Lietuvos socialdemokratų partijos vadovu išrinktas kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas. Šis išrinkimas liudija apie jo galutinį grįžimą į aktyviąją politiką.

68-erių metų A. Brazauskas išrinktas iš vienos kandidatūros, už jį balsavus absoliučiai daugumai iš maždaug 900 LSDP ir LDDP jungiamojo suvažiavimo delegatų. Vienas delegatas balsavo prieš, trys susilaikė.

Pasirašius jungimosi sutartį, ant salės sienos lazeriu projektuojamos LSDP ir LDDP emblemos susiliejo ir virto rankų paspaudimo simboliu bei Socialistinio Internacionalo emblema.

Suvažiavimo pasveikinti atvykęs Seimo pirmininkas, Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas žurnalistams sakė, jog teigiamai vertina giminingų politinių jėgų vienijimąsi.

"Visada jungimasis arba koalicinis bendradarbiavimas yra didelė vertybė", sakė A. Paulauskas. Jis pridūrė linkįs socialdemokratams "ilgo ir sėkmingo gyvenimo".

BNS paklaustas, ar kairiųjų vienijimasis kelia sunkumų vidurio jėgoms, A. Paulauskas teigė, kad kai kurios V. Andriukaičio deklaruojamos "super kairiosios" ekonominės idėjos nubrėžia ribą tarp kairiųjų ir vidurio politinių spektrų. Kreipdamasis į suvažiavimo delegatus, A. Paulauskas įspėjo apie naujosios partijos laukiantį sunkų ir atsakingą darbą.

"Kodėl visos pasakos baigiasi vestuvėmis? Todėl, kad po vestuvių baigiasi visos pasakos", sakė A. Paulauskas. Jo vadovaujama NS yra pasirašiusi Naujosios politikos koalicijos sutartį su liberalais, centristais ir moderniaisiais krikščionimis demokratais.

Suvažiavime taip pat buvo perskaityti šiuo metu Šveicarijoje Pasaulio ekonomikos forume dalyvaujančio Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus bei premjero Rolando Pakso sveikinimai. Komentuodamas kairiųjų jungimąsi, Centro sąjungos pirmininkas Kęstutis Glaveckas BNS sakė, jog "Lietuvos politinis laivas smarkiai pasisuko į kairę".

"Sukaukė sirena, reiškianti, jog analogiškų vienijimosi veiksmų turi imtis dešinieji", sakė K. Glaveckas. Jis išreiškė viltį, kad socialdemokratų lyderių deklaruojamos kainų ir rinkos reguliavimo idėjos nesukels pavojaus Lietuvos ekonomikos reformų politikai.